9: Pas godt på dig selv

Passer du godt på dig selv? De fleste mennesker gør det ikke. Ofte glemmer de sig selv i travlheden, med det resultat, at de bliver dårligere og dårligere til at tage vare på deres familie og deres arbejde.

Tænk på sikkerhedsinstrukserne i et fly før det letter. “Hvis kabinetrykket falder, så falder der iltmasker ned. Hvis man rejser sammen med andre, så skal man først give sig selv maske på, og derefter de andre.”

Hvis du ikke hjælper dig selv, så kan du ikke hjælpe andre. Det er, hvad der sker for mange mennesker, der går ned pga. stress. De glemmer sig selv, og pludseligt kan de ikke tage vare på deres familie og deres arbejde. Faktisk passer mange mennesker bedre på deres bil, end på sig selv. Et rødt stress­signal er lige så alvorligt, som når olielampen i bilen lyser rødt!

Sørg for at prioritere dig selv højest. Gør noget for dig selv. Vær god ved dig selv.

Du er den vigtigste person i dit liv!

Ved at passe godt på dig selv opnår du at:

  • Du er mere for din familie
  • Du er mere for dit arbejde
  • Du lever længere

———

Passer du på dig selv? Eller kommer andre forud for dig? Hvordan gør du? Eller hvad ville du gerne gøre? Skriv gerne en kommentar nedenfor.

5 comments on “9: Pas godt på dig selv

  1. Dette råd er virkelig virkelig godt, men også et af de sværeste mål at nå!
    Jeg har nu været nede siden årsskifte 2008/2009. Dog forstærket i december 2009 og februar 2010, da min far dør uventet og derefter min farmor. Det har været et tilbageslag og sat “behandlingen” af min stress tilbage.
    Det sværeste er, at “passe på sig selv”. Hvordan gør man lige det?
    Jeg prøver gang på gang at lave om på mine vaner. Men jeg oplever tilbageslag hver og hver anden måned, og må “starte forfra”. Jeg oplever, at de indgroede vaner fra før stressen hele tiden overmander de nye vaner, som er til for at passe på mig.
    Jeg ved ikke, om min situation er værre end andres, men jeg tror problemerne med vaneændringer hænger sammen med, at der er så mange områder i mit liv der skal ændres. Alt fra venner, omgang med familie, arbejde, herunder arbejdsrutiner, motion, fritidsaktiviteter, dagligdagen med min kæreste og min kost er områder der skal ændres for at blive optimale, så jeg kan passe på mig selv.
    Puh ha, det er noget af en mundfuld at lære at passe på sig selv, når man ikke tidligere har haft den prioritet i sit liv!

  2. Hej
    Jeg har gennem en periode ja periode snart 4-5 år haft angst, og har fået medicin i et år hvor jeg derefter lagde dem.. Jeg synes jeg havde fået styr på mit liv da jeg mødte min mand i 2006 men men angsten har ligget og luret tit og har haft mange anfald siden bliver ved med at sige til mig selv det bliver bedre … men må nok erkende at jeg har det rigtig skidt, jeg har gået til læge fordi jeg er mega bange for at jeg skal få en blodprop( ja det lyder åndsvagt) men sådan har jeg det, jeg er så opmærksom på mit hjerte at ligenu er jeg igang med at har fået scannet mit hjerte og skal have båndoptager på( scanningen viste intet) men jeg har det stadig sådan … Jeg vil sig at mit liv har været meget rodet med mange flytninger, gæld,nyt arbejde osv… Jeg sover ikke godt om natten, jeg græder, har det bare ikk godt hva skal jeg snart gøre???
    Vh anja

  3. Hej Anja

    Du har det helt klart ikke godt. Du har brug for hjælp. Måske kan du tale med din læge om din angst. Måske kan du får en henvisning til en kognitiv psykolog. Jeg kan desværre ikke hjælpe dig igennem denne blog.

    Mvh. Bjarne Toftegård

  4. Pingback: Svar til Susanne

  5. jeg scorede 184 i din stress test , er selvstændig erhvervsdrivende og har over en længere periode haft søvnløshed , udbrændthed, diarre´ , hukommelse besvær, hovedpine og nu forhøjet blodtryk..

    der er jo ikke ret hjælp at hente ved lægen , som bare siger det er arbejdsrelateret, og man ska slappe af..
    det tjener man jo ingen penge ved.. så man ka ikke bare blive hjemme i sengen ( har ikke haft en sygedag i 7 år fra arbejdet ) hvordan ka man stoppe disse symptomer ? ( er ikke typen der farer ud og køber en bog om det og tror det løser sig )

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>