Hjælp – Skolen, fremtiden og stress … ?

 “mig” har i indlægget http://www.forebygstress.dk/blog/sp%c3%b8rg-om-stress spurgt om følgende:

“Hey..Jeg har ikke rigtig fået konstateret stress, og har heller ikke været til lægen ang. det.. men kan mærke  og ved selv at jeg lider af alvorlig stress.. Det er som om jeg ikke kan sidde stille i et sekund, jeg tænker hele tiden på at lave noget der gavner mig end at sidde og dovne det af.. og nogle gang får jeg ondt i mit knæ af stress, jeg ved godt det lyder mærkeligt.. men jeg kan rent faktisk mærke det i mine knæ når jeg er stresset.. desuden har jeg også fået meget uren hud (specielt på panden) siden stressudbruddet…
Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre.. det der stresser mig er skolen (er 3g’er) og min fremtid.. jeg er slet ikke bagud med mine lektier o.lign. jeg aner ikke hvad jeg skal gøre..”

Tak for dit spørgsmål. De symptomer, du beskriver, kan godt hænge sammen med stress. Stress kan gøre, at man ikke føler, man kan side stille, men hele tiden skal gøre noget. Stress kan også gøre, at man får ondt et sted, f.eks. i knæet. Stress kan også påvirke huden. Men de ting du nævner, kan også skyldes andre ting end stress.

Når du nu mærker, at du er alvorligt stresset, så vil jeg råde dig til at kontakte din læge. Lægen kan så afgøre, hvad der er stress og hvad der ikke er stress.

Der behøver ikke at ligge nogen logik bagved vores stress. Stress er ikke noget man bestemmer sig til. Det er heller ikke noget, man uden videre kan bestemme sig til ikke at være. Så selv om du ikke er bagud med lektierne, så kan du godt være stresset over skolen. Nu går du i 3g, og det vil sige, at din studentereksamen nærmer sig. Og samtidig skal du tage stilling til, hvad du skal gøre bagefter (din fremtid).

Prøv at lave en “stressdagbog”, som jeg foreslår i mit indlæg: http://www.forebygstress.dk/blog/hvordan-du-finder-de-egentlige-stressarsager. Det kan nok hjælpe dig at finde ud af mere konkret, hvor stressen kommer fra.  

Det kan det hjælpe dig at skrive ting ned. Skriv specielt alle de tanker, du gør dig, ned. De ser ofte helt anderledes ud, når de står på papir, end når de kun eksisterer oppe i dit hoved. Afsæt evt. en 20 minutter hver dag til at “tømme hovedet” for tanker.

Jeg tror, at det også kan hjælpe dig at komme ud og motionere, hvis du ikke allerede gør det. Motion kan få dine tanker til at falde lidt til ro, og at du kommer af med noget af din rastløshed.

Hvis det ikke er nok, så vil jeg foreslå, at du kontakter den psykolog, der er tilknyttet dit gymnasium. Meget af din stress kommer nok fra dine tanker, og en psykolog vil kunne hjælpe dig med at få bedre styr på dem.

——-

Har du spørgsmål, kommentarer eller egen erfaringer vedr. dette indlæg er meget velkomne og kan skrives i kommentarfedtet nedenfor.

Andre spørgsmål og andre emner kan du skrive som kommentar til indlægget “Spørgsmål om stress” på linket: http://www.forebygstress.dk/blog/sp%c3%b8rg-om-stress

4 comments on “Hjælp – Skolen, fremtiden og stress … ?

 1. Hej.
  Jeg er en pige på 17 år som også er studerende på HF, og studerer på 1. år som jeg snart har gennemført. Jeg føler selv at jeg er meget stresset, men har altid læst mine lektier og følger godt med i timerne, men jeg har mine perioder hvor jeg synes at jeg ikke kan overskue tingene og bliver mere irritabel og rastløs. Jeg gider ikke sove, selvom jeg er træt og jeg har svært ved at falde til ro når jeg først ligger under dynen. Det skyldes bl.a. at jeg i nogen perioder føler at jeg hele tiden skal tisse, selvom jeg lige har tisset. Jeg har også mine perioder hvor jeg ikke føler jeg har styr på noget som helst og er meget forvirret og det føles som om jeg er beruset hele tiden fordi jeg ikke rigtig kan fokusere. Udover det får jeg også nogengange smerter i benet og andre steder som jeg ikke ved hvor kommer fra. Jeg har også problemer med mavesmerter og kvalme. Det har stået på i et par år nu, og har hele tiden haft mistanke om at det var stress og har taget diverse stress tests på internettet som også har vist at jeg har stress, men jeg føler jeg er for ung til at få så voldsom en stress som f.eks. stresstesten denne her hjemmeside viser. Den viste min stressfaktor er 174. Men er jeg virkelig så voldsomt ramt af stress eller er det bare noget jeg bilder mig ind? – For jeg har svært ved at tro at en ung pige på 17 år kan være meget voldsomt ramt af stress, da mange unge er forvirret og ikke ved hvad de skal stille op med deres liv.

  Mange tak for en lærerig hjemmeside. Jeg vil prøve at følge nogle af de råd som du har givet de andre og se om det får mig til at føle mig bedre tilpas.

 2. Hej Sabrina

  Tak for dine pæne ord om hjemmesiden. Stress har ikke noget med alder at gøre. Selv små børn kan blive alvorligt stressede. Men jeg kan godt forstå, når du har svært ved at tro, at en ung pige på kun 17 år kan være alvorligt stresset. Men tag det som et tegn på, at du skal lære at passe bedre på dig selv.

  Om du er helt så stresset som testen siger, er svært at sige. En internettest er altid kun vejledende og giver kun en indikation. Noget, som kan være med til at give et for højt tal, er hormonelle påvirkninger, f.eks. at være teenager. Jeg vil forslå, at du tale med din læge, og hvis din skole har tilknyttet en psykolog, så også med denne. De er der for at hjælpe dig, gør brug af det!

 3. Peter Lakseskov

  hej.
  Jeg er på den. mit problem ligger i at jeg vander blomster som en gal. jeg ved ikke hvor det kommer fra. jeg er en ung fyr på 21 år, læser skole og alt det der, har ingen sundhesmæssige problemer eller noget, men jeg skal på toilettet konstant. det mærkelige er at, når jeg er derhjemme så skal jeg kun tisse et par gange imellem. to til tre gange på en dag, når jeg er ude med vennerne så stiger den til ti gange og klimakset er når jeg er i skole. ærligt talt tæt på de 20. jeg bliver skør af det.
  Giv mig nogle råd. jeg ender med at dø af dehydrering.

 4. Hej Peter
  Hyppig vandladning kan hænge sammen med en nervøsitet eller angst. Jeg vil forslå, at du i første omgang taler med din læge om det.
  Mvh. Bjarne

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>