Hjælp – Koloenorm træthed

Dorthe skriver i indlægge http://www.forebygstress.dk/blog/alvorligt-stresset-%e2%80%93-hvad-g%c3%b8r-du-sa#comment-177:

“Jeg har været helt oppe på 196 i stresstesten, men har nu arbejdet mig ned på omkring 150. Direkte adspurgt sagde min læge, at jeg ikke er stresset, selv om han ikke kunne nogen fysisk årsag til min koloenorme træthed.   Og eftersom jeg ikke mener, jeg er ked af, må jeg – ifølge ham – ubevidst være ked af noget, så han sendte mig til psykolog. Efter ca. et kvarters samtale fandt vi frem til, at det ER stress, og at årsagen er mit arbejde. I samråd med min arbejdsgiver er jeg i de sidste 1½ måned op til sommerferien gået ned på 31 timer om ugen. Desuden skifter jeg arbejdsområde efter sommerferien – til noget mindre stressende.

Jeg har læst din bog “Stress eller ikke stress” og prøver at følge rådene. For eksempel har jeg haft stor gavn af at have blok og kuglepen liggende ved siden af sengen, så jeg kan skrive mine mange tanker ned. Det er en helt rart fornemmelse af kunne “tømme” hovedet for tanker på den måde. Men stadigvæk kan selv det at tage ned i byen og handle virke uoverskueligt. Det bliver tit udsat flere dage, selv om det så kan betyde havregryn til aftensmad flere dage i streg.

Det er nu ca. 3 måneder siden, jeg var ved psykolog, og som det også kan ses af resultatet af stresstesten går det den rigtige vej nu. Men jeg synes, det går meget langsomt. Det kan da ikke passe at en pige midt i 30´erne skal gå i seng mellem 20 og 21 for at kunne stå op 6.30 for at tage på arbejde. Nogle morgener tør jeg næsten ikke blinke med øjnene, når jeg kører, for tænk hvis øjenlågene bliver nede…

Har du nogle gode forslag til, hvad jeg kan gøre? Og hvor lang tid skal jeg forvente der kan gå, før jeg kan få et “normalt” søvnmønster igen? Jeg vågner tit mellem 2 og 5 om natten – som regel falder jeg hurtigt i søvn igen; andre gange kan jeg ligge vågen i flere timer.

Med venlig hilsen

Dorthe”

Hej Dorthe

Det er dejligt at høre, at det går den rigtige vej for dig. Hold fast i det, du gør nu, for så kommer du med tiden ud af din stress!

Det var godt, at din læge sendte dig til en psykolog. Men jeg vil godt understrege, at man ikke nødvendigvis er “ked af det”, hverken udenpå eller indeni, når man er stresset. F.eks. oplever jeg, at folk blive alvorlig syge med “positive stress”.

Det er godt, at du sammen med psykologen fandt ud af, hvor din stress stammede fra, og at du efterfølgende gjorde noget ved det. Men muligvis kan der også være andre stressårsager. Det kan en “stressdagbog”, som jeg også beskriver i min bog, hjælpe dig med at finde ud af.

Din store træthed kan hænge sammen med stressen, men den kan også skyldes andre ting. Hvis lægen med blodprøver m.v. har udelukket andet, så er det nok stress. Ellers bør du nok får det undersøgt igen – evt. af en anden læge.

I min bog “stress eller ikke stress” beskriver jeg nogle flere soveteknikker, hvor du bruger den med at skrive ned. Hvis du ikke har prøvet de andre endnu, så kan du evt. prøve dem.

Hvis trætheden hænger sammen med stressen, så vi den gå over, når stressen går over. Du skal lytte til din krop. Et stort søvnbehov i en periode er ikke ualmindeligt. Og det kan godt tage tid. Det er ikke ualmindeligt, at det tager 2-6 måneder, afhængig af hvilken hjælp man får undervejs. Du kan overveje at få yderligere hjælpe, enten for din psykolog eller fra en stresscoach.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

——

Hvis du kender til en sådan voldsom træthed? Hvad har hjulpet dig? Hvad har ikke hjulpet dig? Skriv gerne en kommentar nedenfor. På den måde kan du være med til at hjælpe andre.

4 comments on “Hjælp – Koloenorm træthed

  1. Jeg kender godt til den træthed, hvor man ikke orker at handle ind osv. jeg kommer hjem fra arbejde og kan næsten ikke andet end at ligge på sofaen resten af dagen og få ondt i panden af at holde øjnene åbne efter kl 21.
    Jeg har haft det før og nu igen i 9 måneder. Jeg spiser vitaminer og går til psykolog og har fået taget blodprøver der er helt normale, men jeg synes ikke det hjælper noget. Jeg føler at jeg bare har lyst til at i op snart, og bare bliv liggende i sengen
    Ønsker gode råd fra andre

  2. C. Petersen

    Hej Bjarne

    Jeg føler mig lidt dum ved at skrive, men synes alligevel det kunne være rart at høre din mening…
    Jeg lider af sygdomsangst, som er opstået i forbindelse med min generelt forhøjet stresskurve. Det skal dog siges at jeg har fået hjælp, og at min stress faktisk er faldet en smule. Jeg bliver ikke så hurtig irriteret eller aggresiv mere, og er begyndt at bævge og tale langsommere- ja, det hjælper rent faktisk det med at være opmærksom på hvor hurtigt man går eller hvor hurtigt man snakker nogle gange.
    Nå men jeg døjer stadig med sygdomsangsten selvom jeg da er begyndt at blive bedre til at håndtere alle de symptomer, der ofte opstår.
    Men jeg har oplevet en ekstrem træthed de sidste dage, hvor jeg simpelthen ikke føler jeg kan holde hovedet oppe, løfte mine arme og mine ben er svage. Og hver gang jeg rejser mig bliver jeg svimmel som om jeg har rejst mig forhurtigt, hvilket jeg bestemt ikke gør da jeg er opmærksom på det. Det er bare rigtig ubehageligt at blive overvældet med sådan en træthed.
    Jeg var ved lægen for snart 2 1/2 måned siden, hvor jeg fik foretaget en egk, blodtryk samt forskellige blodprøver. Jeg var der for at få tjekket hjertet, men det var de mest typiske blodprøver jeg fik taget, som nyre, lever, blodprocent, væsketal, blodplader og ja der var nok et par mere måske.
    Nu har jeg bare været ved lægen så meget på det sidste fordi jeg bare synes det er så ubehageligt med alle de symptomer, så jeg vil jo helst ikke derned igen når det er så kort tid siden med de blodprøver..
    Ved jo højst sandsynlig bare er stress og taget min alder i betragtning ER det nok “bare” det, der gør at jeg bliver så enormt træt..
    Men vil gerne høre din mening, og gerne hvis der er andre…
    Føler mig jo lidt skør når jeg kører det sådan op..

    Mange hilser C.P

  3. Susanne

    Hej C.P.

    Jeg kender det alt for godt. Du kan sagtens tillade dig at gå til lægen igen, hvis du føler for det. Jeg selv var hos lægen 3 gange da min stress var værst og jeg havde mange smerter. Som min læge sagde, så er man ikke skør, for mange af smerterne man har ifb. med stress kunne godt være noget andet. Derfor kan det give din angst ro. Det gjorde det for mig. Jeg var meget sygdomsangst pga. smerterne.
    Da du er angst vil jeg anbefale dig at tale med en kognitiv terapeut. Det har hjulpet mig vildt meget og skulle være det bedste. Du kan også prøve at læse bogen “kognitiv behandling af panikangst og socialfobi” af Esben Hougaard.
    Husk, at angst på mange områder handler om andre ting, altså at der er andre problemer/følelser, der gemmer sig bag angsten, selvom det ikke føles sådan i den konkrete angstsituation.

    Jeg håber, du kan bruge mine ord. Alt det bedste til dig.

    Mvh Susanne

  4. Hej C. Petersen

    Jeg håber, at du har læst Susannes svar, for det er meget fyldestgørende. Man kan altid tillade sig at kontakte sin læge, hvis man ikke har det godt, f.eks. hvis man er meget træt uden god grund. Din træthed kan enten være af fysiske årsager eller psykosomatisk, dvs. noget som terapi kan hjælpe på. Din læge vil kunne hjælpe dig med at afgøre, om det er det ene eller andet. Under alle omstændigheder vil kognitiv terapi være et god ide på grund af din angst.

    Mvh. Bjarne Toftegård

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>