Kan stress give tinnitus?

Susanne skriver i Spørg om stress!:

“Er det normalt at opleve tinitus, når man har stress? Jeg er gået ned med stress og er ved at kæmpe mig tilbage igen, men jeg oplever daglig tinitus/susen for øren i større eller mindre grad.  Mvh Susanne

Hej Susanne

Det er et kendt stresssymptom, at man kan opleve tinnitus. Det er langt fra alle, der oplever det, men det er ikke usædvanligt. Det er dog vigtigt at vide, at tinnitus også kan have andre årsager end stress, hvor stressen så kan være med til at forværre den. 

Hvis tinnitusen er stressrelateret, så forsviner den normalt igen, når du blive afstresset (hvilket kan tage et stykke tid), men den kommer igen, når du bliver stresset igen. På den måde kan du brug den som en “advarselslampe” og stoppe op, så snart du oplever den.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

——————–

Kender du til at opleve tinnitus, når du er stresset? Læg gerne en kommentar nedenfor.

52 comments on “Kan stress give tinnitus?

 1. Jeg kender også til det. Har haft det i snart et år nu – altså susen for mine ører. Håber godtnok det kan gå væk en dag, for det er belastende i længden…

 2. For 4 år siden blev jeg sygemeldt . Jeg havde udviklet angstanfald og kunne en morgen ikke komme ud af døren. I et halvt år forinden havde jeg haft adskillelige stresssymptomer, gået til læge MEGET ofte med alle mulige og umulige symptomer. Han nævnte aldrig stress eller at det kunne være psykisk, men undersøgte mig på kryds og tværs, blev fx scannet i hovedet og meget meget mere. Fx havde jeg meget ofte ekstrem ondt i hovedet og susen for ørerne. Jeg flyttede og skiftede dermed læge, og hun behandlede mig for mit angst og i den forbindelse blev der for mig åbnet op for hvad stress er og hvad symptomerne er. Set i bagklogskabens lys var det meget meget tydeligt at jeg var stresse,t udbrændt og havde det rigtig skidt….Nu tager jeg susen for ørerne meget alvorligt, for det er et tegn på (for mig) at jeg har for meget om “ørerne”.

 3. Jeg er også ved at lære at sige fra til flere ting. Og går hos en psykolog i øjeblikket, som også hjælper meget. Men susen er der stadig, så krydser fingre for jeg en dag kan få det som dig, der lyder til ikke at have det konstant 🙂

 4. Godt at høre, at jeg ikke er den eneste, men også et meget irriterende stresssymptom, som faktisk stresser mig nogen gange.
  Min susen bliver forværret, hvis jeg prøve at behandle emner, som stresser mig, men er der mere eller mindre konstant i mindre grad. Jeg har enkelte få gange taget mig i ikke at have det. Det er mest, hvis jeg fordyber mig i en god bog og bare er i nuet og ikke tænker over alle “problemerne”.
  Fisken: godt du kommer hos en psykolog og får taget hånd om tingene. Jeg ved hvor givende det er for mig selv, så jeg ved, hvor positivt det kan være 🙂

 5. Om Stress og tinnitus hænger sammen… Ja, det kan jeg ihvertfald sige ja til. Jeg “gik ned med flaget” i efteråret. Havde i længere tid gået med “susen” kontant for ørene. Var nødt til at tænde fjernsynet, når jeg skulle sove om aftenen. For min “susen” blev jo ved og ved…. Så pludselig kun et stort sort hul. – Var sygemeldt i 4 uger. og herefter havde jeg ferie 1 uge. – Det der også er vigtigt i “stress-perioden” er, at Man ikke bliver bange for omverdenen. Jeg tog min bil mange gange om aftenen og kørte til mit job, selvfølgelig ikke for at arbejde, men kigge på bygningen. Sad og tænkte over hvad der skete derinde om dagen. Jeg gjorde de ting jeg bedst kunne lide, dette for at “oplade batteriet” igen. Min overbevisning er, at Du har nemmere ved at blive “ladet op”, ved at gøre ting du godt kan lide. Jeg har bruge Bjarne`s hjemmeside utrolig meget. Har med jævne mellemrum fået e-mail. Har taget stress-testen. Det der er hamrende vigtigt i alt det her stress-halløj er virkelige at mærke efter på sin egen krop. Sortere fra hvad der kan være af tidsrøvere, det der har dårlig indvirkning på din dag o.s.v. – Tænk på det positive der har været i livet, tænk over, at det kan komme igen. Det gør det…. Jeg taler af egen erfaring.

 6. Jeg har i næsten 1 uge haft denne konstant susen for specielt mit ene øre, det gør ikke ondt, men gud hvor er det irriterende. Specielt i dag da jeg efter en travl dag på arbejde og endeligt var kommet hjem, syntes jeg at mit susen for mit øret blev så utoligt højt, nærmest som en susen fra en konkylie. Faktisk er det sådan at jeg ikke orker noget andet støj når jeg har det sådan med specielt mit ene øre Pu-ha.

 7. Jeg har øresusen efter alt for mange år med stress. Jeg lever med øresusen i dag, og har nok levet med den i ca 8 år nu. Nogle dage er den værre end andre dage. Jeg bruger den i dag som en indikator på om jeg skal stoppe op, om jeg er gået over stregen osv. Når jeg ikke stresser mig selv lægger jeg ikke mærke til den. Hvis jeg er træt, syg osv. så kan jeg straks høre den. Så på en eller anden måde har jeg accepteret at den er der, og betragter den som en advarselslampe som jeg tager alvorligt og retter mig efter, og derved undgår at udtrætte mig selv for meget.

 8. Hej
  Jeg kan også tilmelde mig “klubben” for tinitus medlemmerne.
  Gik ned med stress i september, var sygemeldt – kun et par måneder med angst m.m. og
  har fået konstateret tinitus. Desværre har jeg stadig den konstante hyletone… træls at man ikke mere kan nyde stilheden når det nu lige er den som man har brug for. Håber på at blive så afstresset at lyden forsvinder. Men det tager godt nok lang tid… Nu er det
  et halvt år siden jeg gik ned, men synes stadig det er
  svært at finde glæden igen. ÆV – var ellers sådan en
  person med spræl i og fuld af fis og sjov ballade. Gad
  vide om man aldrig bliver sig selv igen…. Tænker på
  at skifte job, men det kræver også energi.
  Min indikator for hvornår det hele bliver for meget er
  knuden som indimellem helt uden varsel kommer i
  maven. – Angsten… Uden at vide hvorfor den er der…
  Der er virkelig noget at arbejde med og vi skal virkelig
  lærer at tænke på vores eget ve og vel. Håber ikke for
  nogen at de skal blive udsat for noget tilsvarende.

 9. Hej Birthe

  Jeg håber også for dig, at din tinnitus forsvinder med tiden, men ellers er kunsten at lade være med at fokusere på den, så du til sidste ikke lægger mærke til den. Hjernen vænner sig til lyden, ligesom den kan vænne sig til et tikkende ur.

  Du skal nok blive dig selv igen, eller helst en bedre udgave af dig selv. Du kan prøve at opsøge glæden i livet i stedet for at vente på at den kommer til dig. I min bog ”Lev i nuet” beskriver jeg et effektivt værktøj, nemlig en ”Glædesbog”, hvor du hver dag skrive dags dato samt tre nye ting du har glædet dig over den dag. Det vil med tiden gøre dig bedre og bedre til at se de gode ting i livet, og langsomt give dig glæden tilbage.
  Måske kan ud opsøge noget hjælp for at blive behandlet for din angst.

  Mvh Bjarne Toftegård

 10. Lars Toft

  Hej alle.
  Jeg gik ned med stress i efteråret 2007 og fik ikke lyttet rigtigt til mig selv – fortsatte derfor med at arbejde. Få dage før jul blev jeg dårligere og fik øresusen. Har været sygemeldt siden. Øresusen kommer og går. Har p.t. 3-4 støjfrie dage om ugen. Har været medicinsk behandlet for søvnløshed og depression. Lidt af en udfordring med antidepressiv medicin – da en velkendt bivirkning ved dette er øresusen. Så jeg er egentligt ikke kommet så langt i de 17 måneder det har stået på. Men jeg glæder mig over hver eneste støjfrie dag jeg har. Det støjene dage kan være særdeles ubehagelige. Jeg sørger for masser af frsdik luft og motion – og naturligvis sund kost. Overvejer p.t. et jobskifte til mindre stressbelastende arbejde. Jeg tror 100 % på at jeg en dag i gen vil blive støjfri. Men medicin er ikke nogen langtidsløsning – det handler om at ændre nogen ting i sit liv.

 11. Hej alle,

  Nu er det snart 1 år siden, at jeg gik ned med stress og var sygemeldt i ca. 3 mdr. Efter den omgang har jeg jo tænkt ekstremt meget over hvordan jeg lever mit liv, værdierne og alt det, jeg længe havde gjort forkert. Jeg synes, jeg har lært en masse om mig selv og har hele tiden sagt, at jeg er blevet meget klogere. Min krop er blevet som et barometer – hvis jeg spekulerer for meget og har for meget om ørerne, kommer alle de fysiske symptomer, jeg døjede med, da jeg var sygemeldt. Symptomerne har jeg jo lært at kende, så nu kan jeg stoppe op handle på de ting, min krop fortæller mig – og det er jo sådan set meget praktisk – selvom det jo selvfølgelig er lidt skidt, at kroppen bliver nødt til at reagere, for det betyder jo, at man stadig gør et eller andet forkert. Men man er jo hvem man er, og det er jo svært lige at lave om på – så jeg kan jo kun prøve at “øve” mig i at blive bedre! Men nu synes jeg jo lige, det gik så godt, og så idag på vej til arbejde fik jeg ligesom en prop i øret – ikke en rigtig prop, som man jo får engang imellem, men en døv fornemmelse, en høj larmende stilhed/susen for det ene øre. Som at høre igennem en dyne, eller hvis nogen har sprunget et eller andet tæt på øret, og man så bagefter er helt “døv”. Jeg tog til læge, fik skyllet mit øre, målt tryk, blodtryk osv., men intet var der. Så nu sidder jeg med en vattet, larmende fornemmelse i hovedet, er dødtræt, og tænker nu på, om det kan være stress igen. Hvis det er føler jeg det totalt nytteløst – når jeg nu synes, jeg er så opmærksom på mig selv og ikke falde i de samme fælder, hvad søren skal man så snart gøre, hvis stressen kommer alligevel? Psykolog hjalp ikke meget, da jeg var sygemeldt, synes jeg, så det og en sygemelding orker jeg bare ikke igen! Hvordan kommer man videre, når man nu troede, at man var kommet videre?????

 12. Hej Mette

  Jeg håber, at dit øre er blevet godt igen. Ellers vil jeg anbefale dig at gå til en ørelæge, og få ham/hende til at undersøge dig. Der er ingen umiddelbar grundt til at tro, at det, du oplever med øret, hænger sammen med stress.

  Hvis du vil blive bedre til at tackle stress og til at “lave om på” den, du er, så kan du evt. opsøge en stresscoach. De kan hjælpe dig med begge dele.

  Mvh Bjarne Toftegård

 13. Hej,

  Må lige spørge i dette forum.
  Jeg er lige ved at afslutte 3 ugers afslappende sommerferie. Jeg har ikke lavet en dyt i alle 3 uger og føler mig på ingen måde stresset… Et par uger før min ferie fik jeg et anfald af øresusen på mit venstre øre. Det var så voldsomt at jeg gik til lægen og blev tjekket da jeg var bekymret over at jeg skulle flyve. Ville ikke sidde i flyveren med – måske – rigtig ondt i øret. Under vores 14 dage sydpå kom det igen. Det varede en dag – ligsom første gang – og så var det væk igen. Nu har jeg haft det 2 gange i løbet af en uge og jeg er ved at blive vanvittig! Det runger når mine børn taler til mig og min lunte er enorm kort! Hamrende synd for min familie, men jeg kan simpelthen næsten ikke holde ud at være til…! Hvad pokker er det?? Jeg har googlet øresusen og fundet info om bland andet tinitus osv.. kan bare ikke rigtig lure hvorfor jeg skulle have det, da jeg ikke udsætter mig selv for høje lyde osv. Jeg er ikke stresset og ellers sund og rask… Er der nogen der har prøvet det? Og hvad skal jeg gøre for at slippe af med det?!

  Kalua

 14. Hej Kalua

  Det er ikke rart med øresusen / tinnitus og det kan også påvirke os psykisk. Jeg vil anbefale, at du kontakter en ørelæge for at få afklaret, hvad det er du fejler.

  Mvh Bjanre Toftegård

 15. Hej Bjarne

  Kender ikke til dig eller denne hjemmeside, faldt tilfældigt over den i min søgen efter en hjælpende hånd. Kan se du kender til min problematik, så sender lige min historie og håber på nogle støttende ord.Jeg har de sidste ca 3 uger haft en susuen i hovedet/ørene, den tager kraftigt til i disse dage og jeg er desperat. Tror det er stress betinget da jeg har været udsat for meget gennem længere tid. I stort set hele mit voksenliv har jeg taget mig af min syge far, som var mit eneste familie medlem (i hvert fald den eneste jeg havde ordentlig kontakt med) Den 10 december 2009 dør han efter et længere indlæggelse på sygehuset. 5 dage før havde jeg født min lille søn, som jeg har kæmpet for at få, kunne ikke blive gravid. Der har været andre stessede ting i mit liv så som en kæreste i bagdad m.m Synes jeg håndterede begravelse m.m. godt, men nu kommer denne forbandet susuen for ørene og tager livsmodet fra mig. Er frygtelig bange for at det aldrig forsvinder igen, føler ikke jeg kan leve med dette, det er højt og generer mig i dagligdagen og holder mig vågen om natten.
  Jeg har fået tjekket ørene og har nedsat hørelse, får et apparat i næste uge, håber det hjælper mig. Går til psykolog for at få bearbejdet alle mine oplevelser og prøver at motivere mig selv til gåture og andet motion…. men kan mærke at min ellers så stædige personlighed er ved at give op. Er det muligt at det går over når jeg får lidt mere ro på? Hvad er typsik? Ved du ikke tolke på min situation, men hvad er typisk – forsvinder det eller skal man lærer at leve med det??

  Er bange og ked af det. Havde glædet mig sådanne til at nyde min lille søn, nu er jeg ved at give op.

  • Kære du,

   Jeg skriver som psykologistuderende og men mest af alt som menneske og håber at det er ok at jeg kommenterer kort på din beskrivelse.
   Hold nu op, en belastning du har været igennem. Vi er alle skabt til at kunne modstå stress i kortvarige, afgrænsede perioder, men men i lange perioder med både følelsesmæssigt og praktisk relateret stress, oplever vi at kroppen beder os om at stoppe med at påtage om ansvar som vi ikke kam stå med alene eller over så lang tid. Jeg tror at det er det du oplever nu – Og det er helt forståeligt med de tunge ansvar du har båret i forhold til din far, og så endda med din sorg over at miste ham -oveni en fødsel og ansvarsfølelse overfor et lille barn. Du gør de rigtige ting for dig selv mht lægetjek og psykologtimer. Det er faktisk flot at du gør dette. Det er helt naturligt at være bange og frygte at situationen forbliver som den er – Men du oplever lige nu en tidsafgrænset belasningsreaktion og med hjælp fra læge og psykolog, samt tid og tålmodighed, er jeg sikker på at du oplever bedring. Du har kæmpet længe, og din styrke ligger i dig selv om du måske ikke mærker den lige nu. Ønsker alt det bedste for dig og beder dig gøre alt hvad du kan for dig selv (varme bade, the, gåture med barnevognen i rolige omgivelser, et fodbad, lad dig selv græde igennem og lad dig selv råbe lige så højt du kan ind i en pude for at slippe nogle af de uretfærdigheder som måske har sat sig i din mave). Snak med alle dem du har tillid til kan varetage sådan en snak. Bedste hilsner Julie

 16. Hej alle sammen, jeg har ikke selv tinnitus men jeg har en far som har haft det i næsten 20 år, han fik det efter en fodboldulykke hvor han blev sparket i hovedet. men han har ingen problem med det, han lever stadig et godt liv og han siger det bedste man kan gøre imod det er at lade vær med at tænke på ved at f.eks motionere eller lign. Håber det hjælper

 17. Hej
  Hvordan får man en sådan psykisk tinnitus kureret.
  Har fået at vide at det formentlig er det der er galt med mig.
  Regner med at det er gammel stress som er bygget op gennem mange år. Skal man gå til en psyklog, og hvad kan han evt gøre ved det ?

  vh fc

 18. Har været hos masser af “ørelæger” men de sige at jeg skal ha’ et høreapparat, det har jeg, men det gør bare tinnitus meget værre.
  Et andet sted fortalte man at min tinnitus skulle være psykisk / stressrelateret, nå ja, det lyder jo godt for så må tinnitus jo kunne fjernes, men så det lige med HVORDAN ?

 19. Jeg fik stressrelateret tinnitus tilbage i september 2009. Det er en konstant hylen i hovedet. Hyleriet kan skifte. Fast er der en høj, skarp hyletone – og til tider når jeg bliver/er presset kommer der yderligere hyletoner som hyletonen i fjernsynet fra “gamle dage” husker en der sagde tuuut tuuut – og oven i det har jeg hele tiden en brummen…. Samtidig er jeg blevet lydoverfølsom – og det er faktisk endnu værre fordi det gør social kontakt meget besværlig, da jeg ikke kan deltage i samtaler når der er baggrundsttøj.
  Desværre oplever jeg, at den stress jeg har, og som efterhånden er kronisk kun tiltager pga. pres fra kommunen da jeg er sygemeldt. Desværre oplever jeg at det ikke er accepteret i kommunen med hverken de hensyn stress, tinnitus, lydoverfølsomhed kræver – og det gør det til en kamp og endnu mere stress og tinnitus.
  Jeg har ikke overskud til at læse en masse da jeg ikke kan rumme det og koncentrere mig om det. Samtidig føler jeg at en stresscoach ville være som sendt fra himlen – har ikke mulighed for dette økonomisk.

  Enkle råd til vejen ud af en cirkel med stress, tinnitus, lydoverfølsomhed, hvor ydre påvirkninger ikke kan ændres, efterspørges.

 20. Poul Pedersen

  Hej
  Alle
  jeg melder mig også i klubben med tinitus
  jeg har haft det i mange år
  jeg er lig begymdt at tage nogle afslapende pille
  3 stk en 30 45 min før senge tid de hedder
  melatonin og kan købes hos
  pharma viva ltd.jeg er spændt på om de hjælper
  er der nogen der har erfaring med dem
  med venlig hilsen Poul

 21. Stress og tinnitus.
  Tinnitus er desværre blevet et velkendt fænomen ved stress. Man mener det er de fine nervesystemer i og omkring øret der er spændt. Nogen har gavn af alternativ behandling så som zoneterapi, kranio-sakral terapi eller massage. Jeg arbejder selv med stressramte og meditation og mindfulness har en særdeles gunstig effekt på stress, det tankemylder der ofte følger med, de spændinger som er en reaktion på tankemylderet osv. Tingene hænger sammen. En afspændings-cd eller en mindfulness-cd, kan købes for en rimelig sum eller det kan downloades fra nettet. Skulle man have råd, kan jeg kun anbefale at følge et forløb med Mindfulness. Nogen kommuner tilbyder disse forløb gratis for sygemeldte. Jeg underviser selv sygemeldte fra kommuner i Mindfulness. Held og Lykke.
  De Bedste Hilsner
  Lilli Lewandowski, Stresskonsulent, Psykoterapeut, Coach og underviser.

 22. Jeg fik stressudløst tinnitus i september 2012 – høj hyletone i højre øre og udtalt lydfølsomhed – i kombination med mere klassiske fysiske stresssymptomer som søvnløshed, manglende appetit mv. Jeg har fulgt Kevin Hogans anbefalinger, som inkluderer bl.a. antidepressiv medicin, afspænding/hypnose/mindfullness-træning og osteopatiske behandlinger (kunne også være kraniosakralterapi, som udspringer af osteopati). Og så RO – sygemelding og stikket hevet helt ud. Denne ‘opskrift’ har betydet, at tinnitussen efter få uger begyndte at aftage og i dag er så godt som væk (7-9-13) – og stressniveauet er betragteligt reduceret. Husk også at få rigeligt med magnesium og B-vitamin (særligt B12).

  • Hvor lang tid fortsatte du med at stresse dig selv mens du havde tinnitus? Og hvor lang tid havde du stikket ude og ro på til den gik væk? Og kan du slet ikke høre den mere?

 23. fred clausen

  Hvordan takler I lydoverfølsomhed, og hvordan kommer man af med det, er det farligt, især hvis man prøver at ignorere det ?

 24. Er der nogen der kender til brummende lyd i hovedet efter at have taget mirtazapin Hexal et middel mod angst eller ved brug af lyrica, middel mod neorogene smerter? Er der nogen, hvor lyden efter ophør af medicin, er sluppet af med den brummende lyd?

 25. mette holm

  I årenes løb har jeg udviklet en hvislende (højfrekvent?) lyd, der synes at overdøve små lyde. Samtidigt har jeg en vattet fornemmelse og en følelse af tryk i øret, rungen i hovedet som om jeg havde voks i øregangen og sommetider ondt og kløe.
  Ørelægen kunne konstatere, at alt er normalt, bortset fra en minimal hørenedsættelse i venstre øre, som jeg ikke engang burde kunne mærke.
  Siden 6 års alderen har jeg haft mange reaktioner i de eustakiske rør og tendens til halsirritation. Kraftig lyd har altid givet en “klaprende” reaktion (overreaktion i muskler) og jeg har altid været helt oppe på tæerne med hensyn til at undgå overbelastning af ørerne fordi jeg altid har været meget lyd-overfølsom, – ligefrem bange for lyd. Den har dog smuttet af og til.
  Jeg er klassisk musikuddannet, men har aldrig kunnet klare at spille noget musikinstrument kraftigt og slet ikke spille fløjte. Dog har jeg været nødt til at synge i kor, hvilket også giver et kraftigt lydtryk.
  Jeg oplever høj lyd nærmest kaotisk indtil jeg holder for ørerne og blokker støjen.

  Jeg har alle mulige ikke-allergene allergiske reaktioner, “undertryksagtige” smerter, tillukninger i øret og pludselige smaskende åbninger, tilstoppet næse, specielt i venstre side, samt kløe i svælg og øjne, irriterede slimhinder i munden, – you name it. Ørelægen kunne ikke se tegn på nogen irritation og allrgitests er negative.
  I de sidste måneder er der tilkommet en mere vattet, mere tilproppet fornemmelse, hvor den omtalte hvislen forstærkes til forvrængning ved lyde som stemmer og andre skarpe lyde, samtidig med at svage lyde synes at blive svækket. Det er voldsomt generende.
  En tysk heipraktiker, jeg skrev til tolker det som en kraftig udmattelse af det indre øre og råder til at beskytte mig med propper.

  Alleregilægen siger, at det hele er stress og angst, hvilket jeg har meget af og har haft siden barndommen af flere grunde. På tilsendte stress tests har jeg også scoret vinrødt i flere år.
  Kan alt det virkelig alt sammen være stress?

  Det skal siges, at jeg har et låst, lidt skævt bid, stenoser/tilkalkninger omkring nerver i skulder-hals, samt knoglestillingsmæssige problemer i nakken og en masse spændinger. Den der hvislen kan udløses/forstærkes ved en nakkebevægelse, så der er nok en fysisk komponent der.

  Hvad siger I til det her?

 26. Hej Mette
  Om “det hele er stress og angst” ved jeg ikke, men stress og angst kan være med til at udløse tinnitus. Og når du i længere tid har ligger oppe i det røde område i stresstesten, så er det under alle omstændigheder en god ide at gøre noget ved stressen (uanset om din tinnitus hænger sammen med den eller ej), Hvis din tinnitus er stressrelateret, så vil den bliver reduceret efterhånden som stressen forsvinder.
  Mvh Bjarne Toftegård

 27. Min tinnitus er erkendt for vel henved 10 år siden. Jeg har en, formentlig, medfødt mindre hørenedsættelse og bærer 3. sæt høreapp (Widex) siden ca. 2001. Det er kendt at mennesker med hørenedsættelser oftere også kan have tinnitus i et el.a. omfang.
  Jeg forbinder dog ikke umiddelbart min tinnitus med høretabet, men først og fremmest en stressperiode i 2004. det er også ca. fra den periode, at spændingshovedpine holdt sit indtog, og den lider jeg en del af i dag – i gennemsnit vel 1 x ugl. Jeg vågner næsten dagligt sidst på natten med spændinger i kranie og især kæben – og hovedpine. Ofte forsvinder det langsom efter at komme op, i bad og blive rørt.
  Min tinnius er en bestemt højfrekvent tone eller to. Styrken kan forøges med kæbebevægelser! Dette antager jeg er en slags bevis for, at min tinnitus, i det mindste delvist, genereres af spændinger i kranie- og kæbemuskulatur, måske de små muskelgrupper, som også er omtalt på den svenske kliniks hjemmeside yts.se. Når jeg har hovedpine, er tinnitus værre.
  Jeg har prøvet snart sagt alt, fysio, kiro, kraniosakral, zone, akup, you name it. Årsagen er dog ikke fundet, ej heller en løsning. Men bevægelse, praktisk arbejde osv., er godt. Siddende arbejde foran en skærm er skidt. Gigtmedicin forbruget i DK er meget højt, jeg bidrager til statistikken :-(. Men iprener er faktisk dem der kan tage en hovedpine i opløbet, da de afspænder.
  Har nogen lignende lidelser og andre erfaringer, vil jeg gerne høre herom.

 28. Anne Larsen

  Jeg har haft tinnitus i over 25 år. Stress er i aller højeste grad med til at forhøje den. Men hos mig er det mere som ringen i dunkende rytme. Især efter træning er det slemt. Jeg har vænnet mig til det, da jeg ved det går over efter et par timer. Men har fornyligt konstateret at en piercing jeg fik i det venstre øre, øverst på flippen, gav mig helt vild høj ringen. Ringen måtte jeg tage ud efter 3 dage. Der kunne jeg ikke holde det ud mere. Har andre haft lig erfaring med piercing og tinnitus? Anne

 29. Purh læst mange fortællinger om forskellig tinnitus fra arbejde på fabrik, musikere og biograftur.. Alt muligt om hvordan folk klarer sig og bliver bedre ved at flytte til byrn lærer at slappe af psykologsamtaler, afstresningsfolk osv.
  Og det tyder jo på at der findes mange forskellig slags tinnitus.

  Det jeg aldrig rigtigt hører er hvordan folk egentlig klarer sig til dagligt og kommer videre, sådan mere konkret. Og det er det jeg savner.

  For en som arbejder på fabrik, eller må stoppe at spille violin som de har gjort hele livet. Hvordan får de pludseligt underhold til at betale barnehave, kreditkort, speciallæge som jo ikke kan gøre noget, betale psykolog og afspændingsvejleder. Hvilken ydelse kommer de på? Hvordan overlever de?

  Jeg selv har kæmpestore økonomiske udfordringer og deraf en stor tillagt depression, da jeg dag for dag må prøve at gå mest muligt ud af her krone. Siden jeg måtte forlade mit arbejde i kundeservice på telefon pga. Mini tinnitus og lydoverfølsomhed, er jeg blevet ramt dobbelt hårdt, ingen vil ansætte mig i andet job det er jo min største erfaring.

  Siden den dag jeg fik tinnitus og den blev hængende har mit liv været et levende mareridt, ikke at jeg holdt af mit job og savner det, jeg blev altid nedprioriteret trods andre erfaringer og kundskaber, men det at overleve økonomisk og kunne betale sin husleje, har gjort at jeg er blevet mere og mere indelukket samtidig som daglige hovedpine gør at jeg helst bliver inde hvor jeg kan kontrollere støjniveauet. Men det går ikke rundt og jeg ved ikke hvad der sker i fremtiden og fatter ikke hvordan folk kommer videre, får råd til behandling, finder de job og får det, som ikke kræver at man skal stå i en forretning med fuld musik, snakke i telefon på et stressende kontor, eller stå i en stor folkemængde og have det godt hver dag. Jeg får hovedpine af støj og snak i barr 5-10 minutter på telefon gir mig hovedpine, ingen virker som om de kan forstå det kan være muligt, man kan da godt (nej det kan jeg ikke). Næsten dagligt bliver støj en årsag til at jeg får hovedpine så jeg tager aldrig telefonen. Det er særligt svært for rekrutteringsgolk at forstå, når jeg godt kan sidde og snakke i et lokale med dem. Hvor jeg virker normal. Selvom jeg ofte mister koncentrationen. Dog får jeg ikke hovedpine, hvorfor aner det ikke. Men store forsamlinger og lidt over det normale, en som snakker højt barnet som vil fortælle noget samtidigt med at du prøver at læse prisen får det til at surre til i hovedet. Det er simpelthen uudholdeligt ike bare for mine omgivelser når jeg hele tiden har fået for meget og man ikkr kan gøre noget sammen med mig længere. Og for mig som ekstremt let får hovedpine, helt går i sort over min tinnitus og stresser over ingenting.
  Jeg synes ikke det er positivt at læse at tinnitus “bare er et symptom” ikke en sygdom. Så deraf kan sagsbehandlerne i det offentlige avskrive en fra for så er man ikke syg ?? Og tilstanden bliver ved selvom de fleste får det bedre efter 1 års tid… Så man er ikke handikappet, man kan jo gøre rent, lave mad, handle, ser jo helt normal ud, det ser slet ikke ud som der er noget som helst galt, selvom det for mig føles som om det havde været bedre hvis jeg havde manglet en finger eller sittet i kørestol. Så kunne jeg have forsat i mit dårlige arbejde som gav mig den tinnitus, men som gjorde mig i stand til at betale husleje. Så hvordan skal man så stille op med sit elendige liv, når man ikke har haft en kæmpestor løn til at betale alverdens udgifter når man har fået tinnitus, hvordan klarer alle de som er ramt så de måtte stoppe med at arbejde?

 30. Hej Lars
  Tinnitus er et stresssymptom, men det betyder ikke, at man ikke også kan få tinnitus af andre årsager, for det kan man i høj grad. Jeg har præciseret svarer, så det ikke giver misforståelse.
  Det er ikke altid let at få hjælp, og ja, meget hjælp koster penge. En ørelæge vil kunne hjælpe dig et stykke ad vejen. Mindfulness vil også kunne hjælpe dig noget ad vejen. Det er afgørende at lære, at flytte fokus væk fra tinnitussen, så den fylder så lidt som muligt i hverdagen.
  Mvh Bjarne Toftegård

 31. Mette Rasmussen

  Hej alle jer med susen for ørerne.
  Jeg har levet med susen i mine ører, mest venstre, siden jeg fik stress for tre år siden. Jeg er fortsat på medicin, men håber, at kunne trappe helt væk fra medicinen til sommer 2015. Nogle dage er det slemt med min susen og dunken i ørene, men når jeg slapper af, og laver det jeg kan lide…går det næsten væk. Jeg vil råde jer med susen i ørerne til at gå til massør, det hjælper mig. Jeg har lavet en aftale med en massør en gang om måneden, hvor hun hjælper mig med min ømhed i ryggen. Jeg gir kun 250 kr pr gang, hvilket er meget billigt. Så måske kan I finde en god massør, som kan hjælpe jer? Susen for ørerne går ikke væk, men den bliver mindre. Jeg tror, at jeg skal leve med min susen resten af livet, men den hjælper mig faktisk også til at se, hvornår jeg skal slappe af, og lave noget andet. Håber dette hjalp lidt. Hilsen Mette Kjærulff Rasmussen

 32. Jeg har den sidste tid presset mig selv meget hårdt med eksamener. Især den sidste uge begyndte jeg at opleve tinnitus, men tænkte at jeg ville fortsætte da der var under en uge tilbage til jeg var færdig. Det er nu ved at være 5-6 dage siden min eksamen sluttede og har bare slappet af og ikke lavet noget stressende siden. Men har haft tinnitus konstant cirka i 9-10 dage. Hvor lang tid tager det før det stopper? Hvis det stopper? Har som sagt kun begyndt at opleve tinnitussen de sidste par dage af mit studie

 33. Hej K
  Det er ikke til at sige, hvor lang tid det tager. De fleste oplevet, at det tiltager, når de er stressede, og aftager, når de ikke er stressede. Måske stopper det helt i ikke stressende perioder.
  Mvh
  Bjarne Toftegård

 34. Karina

  Jeg havde i flere år døjet med dårlig ryg. Jeg begyndte at sove dårligt.. Og der blev færre og færre nætter hvor jeg sov igennem. Det eskalerede og jeg blev til Sidst meget stresset over aldrig at sove. Det endte ud i angstanfald og igennem hele denne periode havde jeg tinnitus. Det begyndte et par måneder inde i min dårlige soveperiode. Ørelægen konkluderede at det måtte være stress relateret.
  Jeg har haft det lige siden (nu 7 år) men i det daglige generer det mig ikke mere, jeg har vænnet mig til det. Har jeg en stresset periode i mit liv, bliver det værre… Og er er tegn på at jeg skal være opmærksom på mig selv

  • Hej Karina
   Tak for dit indlæg. Det er rigtig godt, at du kan bruge din tinnitus på den måde, at den fortæller dig, at du skal passe godt på dig selv 🙂
   Mvh
   Bjarne Toftegård

 35. Anne Mette Holm

  Min fys siger, at det kommer af nattebideri – og det har jeg altid gjort.. Min susen startede i det små, da jeg var barn og har udviklet sig siden – imens mit bid er blevet mere og mere låst. En ændret nakkeposition kan også starte eller forstærke den.

  • Hej Anne Mette
   Det er altid godt at være opmærksom på flere forskellige mulige årsager. Den indsats, der skal til, afhænger nemlig af årsagen. Det er meget bedre at lave årssagsbehandling end symptombehandling.
   Mvh
   Bjarne Toftegård

 36. Anne Mette Holm

  Tak. Jeg halv-køber den der med bideriet, men nakke-skulder stilling synes at spille ind også.
  Svært at få afklaret.

  Venlig hilsen
  Mette Holm

 37. Jeg fik for 3 uger siden vand i mit venstre øre, hvilken gav mig øresusen.. Jeg har ikke vand i øret mere og ørelægen siger øret intet fejler, dog har jet stadig en kraftig øresusen for venstre øre.. Går dette væk? Det gør mig vanvittig og er slet ikke glad mere.. Hjælp!

  Mvh,
  M

 38. Jeg har sanctum sidste tid presset mig selv meget hårdt med eksamener. Især sanctum sidste uge begyndte jeg at opleve tinnitus, men tænkte at jeg ville fortsætte da der var under en uge tilbage til jeg var færdig. Det er nu ved at være 5-6 dage siden min eksamen sluttede og har uncovered slappet af og ikke lavet noget stressende siden. Men har haft tinnitus konstant cirka i 9-10 dage. Hvor lang tid tager det før det plug? Hvis det plug? Har som sagt kun begyndt at opleve tinnitussen de sidste standard dage af mit studie

  • Hej Dean
   Det er ikke til at sig, hvor lang tid det tager. Men hvis det fortsætter og genere dig, så er det en ørelæge du skal til.
   Hilsen
   Bjarne Toftegård

 39. Karin Andersen Macijowski

  Hej.
  Jeg har haft tinnitus siden år 2000. Det var støjrelateret. Siden har det gået on/off. De sidste 3-4 år har jeg ikke været generet af det særligt meget. Men så sker der det som egentligt ikke burde ske.Jeg var til en MR scanning på OUH. Jeg har godt nok hørebøffer på, men de virkede dog ikke helt som dem jeg før har haft på til mr scanning.
  Da jeg er færdig med scanningen, da har jeg en meget voldsom hyletone som nu 14 dage efter er lige høj og overdøver stort set alt. Jeg kontakter OUH vedr. dette, men de påstår at der ikke kan være sket nogen skade. Men et er sikkert at det var meget højt. Og at jeg efterfølgende har læst at den ligger på 90-100 decibel. Og i nogle tilfælde op på 130 decibel. Noget er gået galt. Mon dette aftager igen. Det er meget generende og jeg kan slet ikke sove om natten. Kan den slags skader gå over igen??? Vhh Karin

  • Hej Karin
   Det lyder som din forværring af din tinnitus hænger sammen med din skanning. Vedr. varigheden m.v. så er det en ørelæge, du skal tale med.
   Hilsen
   Bjarne Toftegård

 40. Laurits Christensen

  En historie til samlingen samt et hjælpemiddel:

  Jeg gik ned med angst og stress i november ’16, uden at kunne pege på hvad det præcist var der gjorde det. “Sjovt” som det rammer én (og ikke kun naboen).

  Jeg plejede også at have masser af krudt og spark, meget social og ikke bange for verdenen. Nu har ser jeg ikke mine venner og familie ret meget, og jeg kæmper med hjerte der “hopper over” hyppigt, og what not.

  2 måneder efter Dag 0 da jeg skulle sove får jeg et angstanfald, og pludselig denne vanvittig høje tone i ørene. Var lige ved at ringe 112, da hjertet galoperede og hjernen kunne ikke finde ro.

  Nu har jeg konstant denne tone liggende (har dog haft én dag siden uden tone overhovedet – den var velsignet), og man begynder virkelig at overveje om man kan leve med den.

  Selvom jeg håber på, at jeg ikke skal leve med den resten af mit liv, og at den vil blive godkendt og lagt ind bag ved af hjernen, så har jeg her et par tips jeg har skrabet sammen fra expertet/folk med egne erfaringer fra hele jorden:

  1. Silent Day (Stilledag):
  Vælg én dag om ugen (søndag er mest oplagt for de fleste), hvor du må være dig selv, uden nogen snakker til dig og du ikke snakker til nogen.
  Aftenen forinden skal alle elektroniske apparater (iPhone, TV, Computer osv.) slukkes og gemmes væk.
  På stilledag, skal du ha’ lov at sove lige så meget kroppen behøver det.
  Forbliv i stilhed frem til aftensmad, hvor du igen må lukke op – hvis du virkelig har brug for det!
  Meningen med stilledag er, at hjernen skal have lov til at blive afgiftet, og så du ved, at selvom det er stresset i hverdagen, så har du denne ene dag at se frem til, hvor du må slappe af og være dig selv.

  2. Godnat Historie
  Jeg holdte også TV’et tændt for at kunne sove i starten (jeg blev nærmest nød til at nå dertil hvor man er ved at besvime før jeg kunne sove), men dette er ikke den rigtige løsning, da lyset fra TV’et laver et lys der fortæller hjernen det er dag, og at den dag ihvertfald ikke skal sove endnu.

  Brug hellere podcasts, som du kan have kørende uden at have en skærm tændt (Jeg søger “Good night story for stress” på YouTube).

  3. Motion
  Det at motionere vil bringe din hjerterytme op i gear i den tid motionen tager, hvilket giver dig et stærkere hjerte, og derfor en lavere hjerterytme i hviletilstand.

  4. Meditation
  Spænder du i skulderen lige nu? Ah okay, det fandt du først ud af nu, da du lige tjekkede efter – men hvad med resten af tiden?
  At tage 5-10 minutter en gang imellem, for lige at mærke efter, og trække vejret ordentligt har hjulpet mig meget personligt.
  Det at tage en dyb indånding, holde den i to sekunder, for så at puste ud langsomt gør, at jeg virkelig kan mærke i min krop, hvor jeg er anspændt, samt hjælper mig med at slappe af.

  Meditation kræver ikke at du har et linnedklæde på i bjergene i Sydkina et sted og barbere dig skaldet. Meditation kan gøres på 2 sekunder, men det anbefales at gøre i 10 minutter ca. (og som nybegynder ikke mere end det – det gør kun ondt værre – jeg har prøvet).

  5. Rigtig Diæt
  At spise rigtigt har stor indflydelse på kroppen.
  Jeg foreslår dig at gå ind på hjerteforeningens hjemmeside og find den PDF fil der hedder “Hjertemad”.
  Her er der nogle gode tips omkring, hvilke typer madvarer du kan implementere i din madplan.
  VIGTIGT:
  Det anbefales ikke at begynde at lægge sin kostplan om, når man er under stress.
  At omlægge diæt pålægger kroppen mere stress i en periode, indtil den har vænnet sig til den.

  Bekæmp først din stress, før du begynder at lege med kostvaner.

  Jeg er ikke læge eller kan på anden måde give medicinske råd, og rådene ovenfor kan IKKE erstatte dem fra en læge.

  Det er personlige erfaringer folk om i verden har gjort sig, som har haft stor indflydelse på mig, for hvordan jeg har håndteret min stress og tinnitus.

  Håber du kan bruge det! – Jeg ved det er et helvede at have tinnitus, og jeg har selv tvivlet om det er liv værd at leve. MEN SELVFØLGELIG ER DET ET LIV VÆRD AT LEVE!

  Husk: Der er altid en løsning – man skal bare lige finde den 🙂

  NOTER:
  1. Silent Day (Stilledag) er et koncept udviklet af (foruden manden på skyen for et par tusind år siden) en god ven og kollega, Lova Kremer, som har hjulpet mig personligt meget. Han kører stresscoach program der hedder WhyNot3? som handler om balance i tilværelsen.

  2. Spørg din læge, hvor meget motion du bør dyrke i forhold til din kondition.

  3. Der er masser af meditationsformer tilgængelige. Jeg har personligt haft meget nytte af App’en “Headspace” som er en daglig guided 10 minutters øvelse.

  Kh. og pas på dig selv 🙂
  – Laurits

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>