Skal jeg skifte job?

Pernille skriver i indlægger Spørg om stress:

“Hej!
Jeg er nyuddannet akademiker, der har fået et virkeligt spændende job i det offentlige, med masser af ansvar osv. Chefen som havde ejerskab for det projekt jeg leder, stoppede imidlertid samme dag som jeg startede og min mentor blev sygemeldt da jeg havde været på arbejdet i en måned. Jeg har fået en funktionschef som nærmeste chef, men vedkommende har ikke den store interesse i mit projekt.
    Det har den øverste ledelse imidlertid, der ligger pres på for at få projektet op og stå hurtigst muligt. Problemet er at jeg gennem længere tid har fået en lang række fysiske og psykiske symptomer på at jeg ikke kan håndtere jobbet under de vilkår. Jeg sover dårligt, vågner med hjertebanken, er blevet ekstremt grådlabil og kan ikke længere gå konstruktivt til opgaverne mv.

Jeg har overvejet at skifte job, men kan ikke overskue at søge nyt job.
Jeg kæmper i den forbindelse med selvtilliden – er det mine kvalifikationer og kompetencer det er galt med. Kan jeg i det hele taget klare et arbejde ved siden af 2 børn, hus mv.

Har påpeget overfor min chef at det ikke går. Har afholdt et møde hvor den øverste ledelse også var repræsenteret. Her fik jeg til opgave at lave en overordnet projektbeskivelse inden jul, så vi kan få beskrevet mine opgaver og få allokeret andre på nogle af mine opgaver. Jeg spurgte ind til hvem der skulle klare mine opgaver imens, men fik at vide at jeg skulle henvise alle til at jeg er i gang med en opgave. Men sådan fungerer virkeligheden ikke. Og alene opgaven at skrive en projektbeskrivelse, kan jeg ikke overskue pt.

I mandags faldt det hele sammen for mig. Kunne ikke gå på arbejde, får ondt i maven og begynder nogen gange at græde når jeg åbner computeren op herhjemme og ser mails mv. Jeg sygemeldte mig med dårlig mave. Har idag onsdag været til lægen, der gav mig en uges sygemelding, hvorefter hun sagde at jeg skulle holde et møde med min chef. Jeg kan slet ikke overskue det og er bange for at jeg kommer til at sidde og græde som et andet barn.

Nu skal jeg så ringe til chefen og fortælle “nyheden” at jeg bliver hjemme i næste uge pga. stress. Hvad siger man? Kan jeg gennemføre samtalen uden at komme til at græde? Hvad er mine muligheder? Kan jeg sige op til den første? Hvis jeg først kan sige op til den første i næste måned skal jeg så møde op på arbejde indtil da?

Mvh. Pernille”

Kære Pernille

Det er en meget uheldig start på dit arbejdsliv, du har oplevet. Og de symptomer, du beskriver, er klassiske stresssymptomer. Det er godt, at du har været hos lægen.

Når man er stresset, skal man helst ikke træffe store beslutninger, med mindre det er nødvendigt. Det er bedst at komme i balance igen, og så overveje, hvad man vil. Her og nu, vil det være bedre at få sygemeldingen forlænget (og det plejer ikke at være noget problem) end at sige op.

Du bør finde ud af, om din arbejdsplads eller din fagforening har et tilbud til stressramte. Det har de fleste offentlige arbejdspladsere. En psykolog eller en stresscoach vil kunne hjælpe dig med at finde den rigtige løsning for dig.

Jeg synes , at du skal ringe til din chef for at fortælle “nyheden”. Fortæl, at du har været hos lægen og er sygemeldt på grund af stress. Du kan bede om et møde, men jeg vil foreslå, at du først undersøger, om du kan få anden hjælp.

Du skriver, at du er bange for, at du kommer til at græde, når du skal tale med din chef. Der er ikke noget galt i det, hvis det sker, og det vil jo blot understrege, den situation du er i.

Jeg håber, at dette svar kan hjælpe dig. Ellers må du endelig vende tilbage.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

—————————————

Kender du til at blive stresset og overveje at skrifte job? Hvad gjorde du? Læg gerne en kommentar nedenfor.

2 comments on “Skal jeg skifte job?

  1. Ib Engholm

    Så er den gal igen. Jeg har tidligere skrevet om min stress som den var for 1½ år siden. Nu er den gal igen. De sidste 2 måneder har jeg faktisk ikke lavet ret meget. Jeg kan klare rutinerne, bogføring og den slags. og jeg flygter ind i rutinerne. Men jeg kan over hovedet ikke lave økonomiberegninger, beskrivelser af nye tiltag, vurderinger af nye kontrakter o.s.v.. Jeg er låst helt fast i rutineopgaver. Jeg flygter ind i rutingeopgaver. Jeg forsøgt at programmere min dag – nu skal du lave det og det, for at få det struktrueteret, men det går bare ikke. Så kommer der en forbi – kan du ikke lige hjælpe? og selvfølgelig kan jeg det – for så er jeg væk fra mit eget arbejde. Måske er det en vinter depressione? Måske er det en arbejdsrelateret stress depression. Jeg véd ikke om det er. Men det er meget tæt på en depression. For jeg har svært ved at tale om det. Jeg er meget tæt på at græde. Ligesom sidst jeg havde en depression. Nu sidder jeg så og skriver og skriver. På en eller anden måde hjælper det lidt. Men jeg tror ikke det er nok mere. Jeg tror jeg skal have lidt proffesionel hjælp.

  2. Pingback: Svar til Ib Engholm

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>