Viden om stress: Den ekstreme stress

Jeg vil lige starte med at beskrive, hvad stress egentlig er. Stress er en reaktion, vi oplever, når vi opfatter en situation som truet på en eller anden måde usikker. Stressreaktionen starter ubevidst i den del af hjerne, der kaldes krybdyrhjernen. Det, at det sker ubevidst, gør, at vi ikke altid er klar over, at vi er stressede. Denne form for stress kaldes akut stress. Ved akut stress i lang tid eller hyppigt, kan vi udvikle det, der hedder kronisk stress, hvor vi får de alvorlige fysiske og psykiske symptomer.

Når vi taler om ekstrem stress, så drejer det sig om en voldsom stressreaktion, dvs. en voldsom akut stress. Det er den reaktion, vi oplever, når vi er voldsomt truede, måske endda et spørgsmål om liv eller død. Vi er muligvis ikke reelt truede på livet, men hvis vores krybdyrhjerne tror det, så reagerer vi, som om vi er det.  

Nogle mennesker, der oplever denne ekstreme stress, er soldater i kamp. Du kan se mere om dette på Danmarks Radios hjemmesiden: http://www.dr.dk/P1/Videnskabensverden/Udsendelser/2010/2010/06/01134152.htm, hvor bl.a. professor i psykiatri ved Århus Universitet Poul Videbech beskriver hvordan soldaterne reagerer, og hvad der sker med dem fysisk og psykisk.

Men det er ikke kun soldater, der oplever den ekstreme stress. Det oplever man også ved overfald, trusler og livstruende situationer. Det kan være både mod en selv, og hvis det er rettet mod andre. Det kan være reelle trusler, eller det kan være en følelse af trussel. Det behøver ikke at være livstruende. F.eks. kan en trussel om at blive fyret eller en risiko for at gå konkurs i nogle tilfælde også fremkalde ekstrem stress. Mobning kan også udløse ekstrem stress.

Som der bliver sagt i udsendelsen på dr, så er stress, også den ekstreme, hormonelt styret. Der sker nu mere end det i kroppen, men stresshormonerne har en afgørende betydning. Ekstrem stress giver en voldsom hormonel reaktion, der endda kan måles.

Hvis man oplever ekstrem stress, er det vigtigt efterfølgende at blive helt afstresset igen. Og det kan tage dage. Samtidig er det vigtigt at få hjælp til at bearbejde hændelsen, så den ikke sætter sig fast som et traume, der påvirker en resten af livet. Så selv om man ikke selv mener, man har brug for psykologhjælp i situationen, så bør man alligevel tage imod muligheden, hvis den er der.

En ekstrem stress, eller gentagende ekstreme stresssituationer, kan udvikle sig til post traumatisk stresslidelse (PTSD). Og PTSD er ikke altid let/mulig at komme af med igen. Man har fået et sår på sjælen, som let springer op igen.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

————————————-

Hvis du har nogle spørgsmål eller kommentarer til dette, er du altid velkommen til at skrive dem nedenfor.

1 comment on “Viden om stress: Den ekstreme stress

  1. Kim olsson

    Jeg har en kæreste der er kronisk stresset af mange ubehagelige oplevelser i barndom som nu stresset over ikke at blive fastansat og stresset ved at Være frilanc er der og da det er en konstant problem stilling vil jeg hører om Hvad jeg kan gører ud over det jeg Gør ved at Være der og hjælpe med alt der i hverdagen er stresset findes der nogle øvelser der kan hjælpe noget der kan få henne ned og give merer klarhed i hoved mvh Kim

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>