Post traumatisk stress – 25 år efter

Lone Rytter skriver i indlægger Kan ikke klare mere sygdom!:

“Hej Bjarne.
Tak for dine mail, dem er jeg meget glade for at modtage. Efter at have været sygemeldt i 7 uger og har modtaget psykologhjælp 6 timer via min arbejdsgiver, har jeg fået det nogenlunde. Jeg har fået diagnosen post traumatisk stress, efter vi mistede en datter i 1984. Jeg er overrasket over at det har fået mig helt ned sidste år. Jeg har i de mellemliggende år, haft symptomer på blodprop, svimmelhed, tinnitus og meget svingende humør, uden at være klar over at det var symptomer på stress.
Kan du råde mig, hvordan jeg kan komme helt på toppen igen, jeg mærker stadig noget der ulmer.

Venlig hilsen Lone”

Hej Lone

Tak for dit indlæg. Det er rigtig godt at du har fået psykologhjælp.

Post traumatisk stress bliver ofte siddende i kroppen, som et sår i sjælen, som aldrig helt læger. Selv om du måske har fået psykologhjælp dengang, så ville der ofte være noget tilbage. Det gør, at du på nogle områder er mere sårbar end andre. Nu ved jeg ikke, hvad der er sket i dit liv de seneste år, men det kunne være, at det netop er nogle af disse områder, der er blevet berørt.

Du har også haft en række symptomer, som kan tyde på alvorlig stress, hvor du først nu forbinder dem med stress. Det er ganske almindeligt, desværre. Jeg håber, at din historie kan hjælpe andre med at åbne øjnene for den mulighed.

Så spørger du efter råd. Du skriver, at du stadigvæk mærker noget ulmer. Jeg tror, at en indsats på to områder vil være bedste for dig.

1) En “behandling” af din post traumatiske stress efter jeres datters død. Almindelig psykologhjælp er ofte ikke nok. Du kan opsøge en psykolog med speciale i PSTD. En anden form for behandling er kropsterapi, hvor indgangen er via kroppen. Men sørg for at opsøge en terapeut med speciale i traumer.

2) At blive bedre til at tackle din hverdag. Du kan blive bedre til dels at påvirke dine omgivelser, dels til ikke at lade dem stresse dig. Her vil en psykolog eller en stresscoach kunne hjælpe dig. Du kan også komme langt med selvhjælp, f.eks. med mit e-kursus.

Jeg håber at du hurtigt kommer helt på toppen igen.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

Kender du til PTSD? Så læg gerne en kommentar nedenfor til hjælp for andre.

2 comments on “Post traumatisk stress – 25 år efter

  1. Jeg har haft meget dårlige arbejdsforhold, arbejdet meget tæt med en læge som sandsynligvis er misbruger, lægen har været agressiv, skældt mig ud og meget ude af balance hele tiden. Pludselig fik jeg stress symptomer med svimmelhed osv.
    Kan det være en slags posttraumatisk stress?
    Desuden overvejer jeg meget at søge andet job, men er lidt i tvivl om jeg er stærk nok til det. Men i næste uge skal jeg arbejde sammen med lægen igen, og selvfølgelig bekymret.
    mvh Dorthe

  2. Sebastian

    Jeg døjer jævligt med enten en depression eller pts. Skal til psykiater i marts for at høre nærmere.
    Daglig motion kan virkelig gøre en forskel. jeg havde i december måned en psykisk rigtig god periode, hvor jeg løb tirs. og tors. og gik i fitness center man.ons. og fre.. selvom man skal bruge meget tid og mange kræfter på al den motion, mener jeg at man virkelig kan forbedre forholdene, hvis man ellers går op i sin træning. f.eks. har man lettere ved at falde i søvn.
    det har i hvertilfælde hjulpet mig.

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>