At forebygge sygefravær

Metha Palmus Hansen skriver i God ledelse er det bedste middel mod sygefravær:

“Kære Bjarne.

Tak for mail/link – og for spændende foredrag forleden i Smidstrup.

Du nævnte i dit foredrag sygefravær – du har vel ikke et eksempel på en rigtig god politik, som forebygger sygefravær? – jeg surfer og surfer og finder det samme og samme igen og igen. Der må være en anden måde at formulere den slags på – mere positiv.  

På forhånd tak for dit svar.

MVH
Metha”

Kære Metha

Tak for din kommentar. Der er flere vinkler ind på det at forebygge sygefravær. For det første skal det fysiske arbejdsmiljø være i orden. Det er det ofte, da der er mange reguleringer på det område. For det andet skal det psykiske arbejdsmiljø være i orden. Og det kniber det ofte med. Problemer med det psykiske arbejdsmiljø, stress og sygefravær er tre sider af samme sag.

Det er vigtigt at have fokus på både, hvad man gør for at forebygge stress / sygefravær (proaktiv), og hvad man gør, når det alligevel sker (reaktiv). Ofte er kun den reaktive del med. Nogle taler om trivsel i stedet for, men min erfaring er, at det så får mindre vægt, end hvis man taler om stressforebyggelse eller psykisk arbejdsmiljø.

Ved forebyggelse (proaktiv) er den allervigtigste og mest effektive indsats at klæde lederne rigtig godt på, da ledelsesstil er dem mest afgørende faktor for det psykiske arbejdsmiljø. Ændring i ledelsesstil er den hurtigste måde at forbedre et arbejdsmiljø på. Udover det skal der være fokus på kulturen på arbejdspladsen. En ændring i kulturen er et langsigtet projekt. Endelig skal den enkelte medarbejder også være klædt på til at tackle den hverdag, vedkommende befinder sig i. Kun en indsats på alle tre områder giver en god effekt. En indsats på kun ét eller to af områderne er ikke tilstrækkeligt.

Jeg har skrevet et lille hæfte om hvordan man kan lave en stresspolitik. Den går på stressforebyggelse og ikke direkte sygefravær, men måske kan du hente inspiration om, hvordan man bygger politikken op. Du kan se mere om det her: https://www.forebygstress.dk/bog_stressellerikkestress.htm#stresspolitik

Se også mere under: Forebyg stress i virksomheden

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

————————–

Har du erfaring med at forebygge sygefravær – på godt og ondt? Så læg meget gerne en kommentar nedenfor.

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>