Chimpanseknus dæmper stressen

Et godt kram er et effektivt middel mod effekten af hverdagens skænderier, også blandt vore behårede slægtninge.  … skriver videncenter for arbejdsmiljø.

Der står videre: Skænderier kan være hårde at komme over, ikke mindst når det er ens nære kolleger, der står bag de knubbede ord. Et solidt knus kan dog være et effektivt middel, når harmonien skal genskabes. Det gælder også i dyrenes verden.

22 chimpanser i en engelsk Zoo blev fulgt i 18 måneder og man kunne tydeligt se, hvordan empati havde betydning for deres “arbejdsmiljø”. I 50% af tilfældene ville en chimpanse, der havde deltaget i et skænderi eller slagsmål, blive trøstet af en af sine nærmeste og bedste venner. Trøsten var med til at sænke stressniveauet, så chimpanserne hurtigere kunne vende tilbage til deres daglige gøremål.

Måske kunne vi lære noget af chimpanserne. Det er vigtigt at trøste og give opmærksomhed, hvis nogen ikke har det godt af en eller anden grund, f.eks. stress.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

———————-

Hvis du har fået, eller savnet, trøst, knus eller opmærksomhed i eller efter en stressende situation, så læg meget gerne en kommentar nedenfor.

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>