Fornuft og følelser – Nærvære?

Lene skriver i indlægget Alvorligt stresset – Hvad gør du så?:

“Hej Bjarne

Jeg har været sygemeldt siden 3. okt. med arbejdsrelateret stress/udbrændt.
Jeg skulle være startet igen i starten af november, men var ikke klar. I samråd med min læge blev vi enige om en sygemelding indtil 1. jan. Hvilket jeg på det tidspunkt syntes var meget længe. Jeg har nu fået lavet en aftale med min arbejdsplads om at jeg starter med 8 timers undervisning om ugen. Så alt burde jó være i dën skønneste orden. Men alligevel er min uro og angst ved at vende tilbage, hvilket fustrerer mig meget. Bliver jeg nogensinde klar til at arbejde igen, når jeg har det sådan?
 
Med min forstand kan jeg godt se, at der er lang tid til januar og at det ikke er ret mange timer jeg skal starte op med. Men det er somom min krop ikke helt forstår at det ikke er på samme niveau, som da jeg blev sygemeldt, og derfor reagerer med uro og angst. Det jeg er mest bange for, er at få det så dårligt, som jeg havde det da jeg blev sygemeldt, så hvis jeg mærker uro, bliver det forstærket af min angst for tilbagefald.
Jeg har i en periode haft det rigtig godt, hvor jeg ligefrem indimellem har tænkt, at jeg burde begynde at arbejde igen, hvorfor får jeg det så på den måde, så snart arbejdet bliver for nærværende? Bør jeg prøve at finde et andet sted/ eller andet arbejde? Har altid været glad for det jeg laver.

Med venlig hilsen
Lene”

Kære Lene

Det er godt, at du ikke startede i novmeber måned. For du var ikke klar. At du føler forskel på, hvad forstanden siger, og, hvad kroppen siger, er helt normalt. Det, du mærker i kroppen, er i bund og grund din underbevidsthed, og den kender ikke til fortid, nutid og fremtid. For den er der kun nutid. Så når du tænker på at starte på arbejdet igen, så “tror” den, at det er nu, og så reagerer den.

Det ville være rigtig godt at lære at blive meget nærværende, for så undgår du en masse stress, som følge af dine tanker. Du bruger selv ordet angst, og det er måske en komponent i din stress. Hvis du ikke får hjælp af en psykolog (kognitiv), terapeut eller stresscoach, så kunne du overveje det. Vi kan arbejde med vores tanker, fuldstændig som vi arbejdet med vores muskler.

Du er glad for det, du laver, så jeg synes ikke, at du skal prøve at finde et andet sted. Når vi er stressede, så skal vi helst ikke træffe store beslutninger, netop fordi vores hjerne ikke fungerer godt nok. Kom hellere i gang igen, og så kan du på sigt overveje, om du vil prøve noget andet. Du skal nok blive klar igen.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

—————–

Kender du til det at fornuften og kroppen siger forskellige ting? Skriv gerne om dine erfaringer nedenfor.

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>