Hjælp – “Du kan bare tage dig sammen!”

Conny skriver i indlægget: http://www.forebygstress.dk/blog/hj%c3%a6lpe-for-tidligt-tilbage-ma-de-fyre-en:

“Sygemeldt på 3. måned med stress, der udviklede sig til depression. Det går bedre, men…Jeg kan ikke finde ud af, hvornår er jeg rask nok. Er det, når jeg igen får lyst til at komme på arbejde?   

Det svinger meget, hvordan det går – nogle dage går det fint, andre dage har jeg stadig bare lyst til at blive liggende i sengen og gemme mig. Jeg har været til psykolog men fik intet ud af det, så jeg stoppede efter 7 gange. Hendes kommentar til, at jeg har svært ved at komme igang med mere motion, var: det er vel bare at bestemme sig til det, tage sig sammen.

Nu er det svært at komme videre, jeg ved – mere motion,planlægning, oversigt over ændringer på arbejdet osv. osv. Men det er så svært at komme i gang med det – få sat det hele i gang.

Nogen der kan komme med “De vises Sten”?”

Hej Conny

Du spørger, hvornår du er rask nok til at begynde igen, om det er, når du igen får lyst til at komme på arbejde. I dit tilfælde er der ikke et entydigt svar på dette. Hvis du var stresset, uden at der havde udviklet sig en depression oveni, så ville det være en rigtig god indikator for, hvornår du kunne begynde igen. Det viser sig nemlig, at når stressen slipper kroppen, så vender lysten til at komme på arbejdet igen tilbage. Det viser sig også, at hvis man starter for tidligt, så er risikoen for en senere sygemelding eller en varig deltidssygemelding eller et andet arbejde stor.

I dit tilfælde er der en depression oveni. Når det er tilfældet, så kan man ikke alene tage “lysten” som målestok, da den ikke altid kommer, selv om stressen er ude af kroppen. Ved depression og udbrændthed er det en samtale med en psykolog eller psykiater, der kan hjælpe dig til at finde ud af, hvornår du er klar. Brug helst en, der har speciale i stress.

Du har åbenbart været uheldig med din psykolog. En kommentar som “det er vel bare at bestemme sig til det, tage sig sammen”, viser ikke den store forståelse for den menneskelige psyke. For vi kan ikke bare tage os sammen. Og slet ikke, hvis vi er meget stressede. Men det betyder ikke, at vi ikke kan ændre noget. Det kan vi, og der er flere teknikker til det.

Du ved godt, hvad der skal til for dig. Du skriver: Planlægning, oversigt over ændringer på arbejdet osv. En god måde at gøre det på, er at starte i det små. Løb 5 minutter hver dag og planlæg én ting hver dag. Når du så føler, at det er på plads, så kan du udvide løbeturen til 10 minutter og måske tage en anden lille ting med. Det er de mange små skridt, som fører dig i mål. Hvis du ønsker hjælpe til dette, så vil en stresscoach kunne hjælpe dig.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

—–

Hvad har hjulpet dig? Har ud oplevet at få besked om “at tage dig sammen”? Du er meget velkommen til at lægge en kommentar i feltet nedenfor. På den måde kan du være med til at hjælpe andre.

3 comments on “Hjælp – “Du kan bare tage dig sammen!”

 1. Lene Gram

  Hvornår er man rask nok til at gå på arbejde? Det samme spørgsmål stillede jeg mig selv efter både 2 og igen 3 måneders sygemelding med stress, – blev advaret om ikke at starte for tidligt! – men hvornår er det, når man ikke har prøvet at være i denne situation før? For mit vedkommende var det noget med, at jeg selv så småt begyndte at få lysten til at afprøve mig selv lidt i en arbejdssituation. Jeg gik på deltids-sygemelding, hvilket har betydet at jeg stille og roligt har kunnet starte med de timer jeg nu synes jeg kunne klare. Det vigtigste er at starte med den indstilling at du gør det for DIN skyld, for at finde ud af hvordan DU har det når du er på arbejde. Det er vigtigt at observere sig selv, prøve at slappe af og gøre sig det så behageligt, som det nu kan blive at gå på arbejde. Uanset hvad, så skal du være forberedt på at de første dage kan føles uudholdelige, man er spændt og nervøs, kan man nu klare det?, hvordan skal man forholde sig til andre og omvendt. Det er rigtig rigtig hårdt! Mit råd er, vær åben og fortæl hvordan du har det, og at du er usikker, men at viljen til at prøve er der, men at de ikke skal forvente for meget i starten. Jeg gik op på fuld tid og blev raskmeldt efter 4 uger, men jeg stadig ikke (efter 7 uger) helt på toppen, men jeg er omhyggelig med at observere mig selv, og jeg prioriterer at holde fri- helt fri og har skruet ambitionsniveauet ned på alle fronter.

  Og så lige til sidst: Altså ord som “tag dig sammen” og “planlægning” er til at kaste op over når man sidder midt i en stresssygemelding og måske en depression, for mit vedkommende havde jeg en periode på 3 uger, hvor jeg var total tom og ligeglad med alt og havde absolut 0-energi til noget som helst. Fik det råd at gå ud og nyde naturen, enten i skoven eller på stranden, og en gåtur er jo også motion, langsomt forsvinder tomheden og lysten til at være fysisk aktiv kommer tilbage.

  Jeg har fået rigtig god støtte af at læse bogen “Udbrændt? – Brug dig selv bedre” af Barbro Bronsberg og Nina Vestlund, som jeg faldt over ved et rent tilfælde. Bogen har været en stor inspiration fordi den beskriver, hvilke faser man går igennem på vej ned, men også hvilke faser man går igennem på vej op. Visse kapitler er lidt for “religiøse” for min smag, men dem kan man bare gå let hen over.

  Held og lykke!

  Også lige en stor tak til Bjarne for det seriøse arbejde for at forebygge stress.

  Lene G

 2. Til Conny…
  jeg genkender din beskrivelse af stress/udbrændthed/
  depression…
  et forslag,som hjalp mig,skriv 3 positive oplevelser ned i DIN bog hver aften dagligt…giv dig selv en oplevelse af det at se-mærke-dufte naturen..enten spadsere eller cykle..
  efterhånden bliver du nysgerrig efter mere….
  Mvh Beth…
  tak til Bjarne ..

 3. Hej Beth

  Tak for dit råd til Conny. Ja, det er en rigtig god ide, med at skrive 3 positive ting ned hver dag. Jeg håber at dem, der læser dette, tager det til sig.

  Mvh Bjarne Toftegård

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>