Jyder og fynboer går oftere ned med stress

Antallet af midtjyder, der får tildelt invalidepensioner som følge af stressrelaterede sygdomme, ligger 43 pct. over landsgennemsnittet, mens det er 20 pct. over landsgennemsnittet for sydjyder og fynboer.   Skriver Jyllandsposten den 18/6. 

Medens jyder og fynboer ligger over landsgennemsnittet, så ligger københavnere 25 pct. under landsgennemsnittet.

Underdirektør i PFA, Anette Damgaard, udtaler til avisen: ” Der er tale om markante og overraskende forskelle fra landsdel til landsdel. Det er en meget tydelig tendens, at flere går ned med stress i Jylland og på Fyn, mens det rammer færre i København”

Undersøgelsen bygger på 400.000 personer, hvoraf 4.000 fra 2005 til 2007 fik tildelt en invalidepension fra PFA på grund af stressrelaterede sygdomme. Det er et sygdomsområde i kraftig vækst.

Undersøgelser fra Statens Institut for Folkesundhed tyder ellers på, at der faktisk er flere stressede i f.eks. København end i Jylland og på Fyn. At der så er flere der får tildelt invalidepension i f.eks. Midtjylland, kan hænge sammen med en forskel på, hvor meget man taler om stress, og ikke mindst om man griber ind i tide.

Folk, der kommer på invalidepension pga. stress, har været alvorligt stressede i lang tid, uden at nogen har grebet ind. En åbenhed om stress, viden om stress og stresspolitik i virksomheder er vigtige redskaber mod, at mennesker kommer så langt ud, at en invalidepension kommer på tale. Stress der stoppes i tide, kan helbredes.

———

Kender du til stress og invalidepension? Har du en ide om, hvorfor flere jyder og fynboer kommer på invalidepension end Københavnere? Så er du meget velkommen til at skrive en kommentar nedenfor. På den måde kan du være med til hjælpe andre.

1 comment on “Jyder og fynboer går oftere ned med stress

  1. jeg har altid været meget åben i fht mine medjyder og mine nærmeste. Nogle vil sige at man er uden filter når man taler åbent om sine problemer og svagheder. Jeg mistede en lille søn for 3 år siden og for halvandet år gik børnenes far og jeg fra hinanden og da jeg blev alene med småbørn på 3 år og den mindste på 4 mdr samtidig med jeg fulgte mit lærerstudie praktik osv gik jeg pludselig ned med stress… Måske angst relateret… Ihvertfald oplevede jeg i høj grad at man ik tager det alvorligt eller mine nærmeste hellere ville tage skyklapper på end høre om det der er svært. Jeg har spurgt hvorfor og nogle mener ik man passer på sig selv, hvis man blotter sin sårbarhed… Lidt ligesom at hvis lederen i en løveflok er såret så vil denne for alt i verden skjule det for ikke at virke sårbar. Håber i forstår hvad jeg mener 😉

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>