Regeringen: Send de syge tilbage på arbejde

Har du ondt i ryggen, depression eller er syg af stress – så har du ingen grund til at blive hjemme fra arbejde. Det mener beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen    Skriver avisen.dk den 10. juni 2008.

Avisen citere beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen for at sige: “Vi skal ikke altid sende syge hjem for at blive raske. Også selvom det strider mod den opfattelse, vi hidtil har haft”. Han fortsætter: “Hvis vi for alvor skal gøre noget ved sygefraværet – og det skal vi – så skal vi til at vænne os til, at det ofte er både muligt og gavnligt at blive på arbejdspladsen”

Jeg kan hurtigt blive enig med Claus Hjort i, at man skal gøre noget ved sygefraværet. Men så holder enigheden også op.

For det første: Man løsner ikke et sygefraværsproblem ved at gøre noget ved eller for de syge. Man kan kun løse et sygefraværsproblem, ved at forebygge eller at forhindre at folk i første omgang bliver syge.

For det andet: Man gør ikke folk raske, ved at tvinge dem på arbejde. Når vi taler om sygefravær som følge af stress, så vil det ofte gøre ondt værre. Folk har ofte brug for at “hive stikket ud”. På den måde kommer de faktisk hurtigere i gang igen, hvis de ellers samtidig får kompetent hjælp. Desværre tilbyder det offentlige sjældent kompetent hjælp til stressramte.

Jeg er meget enig med seniorforsker Thomas Lund, der har forsket i sygefravær 10 år forsket ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Han siger bl.a.: ” Når en medarbejder bliver sygemeldt, skal man med det samme finde ud af, hvad der skal ændres, for at medarbejderen får det bedre på arbejdspladsen. Derefter skal man give den sygemeldte tid til at komme sig.”

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>