Statistik om delvis raskmelding og stress?

Kitty skriver I indlægger Spørg om stress:

“Hej Bjarne.
Min læge har delvist raskmeldt mig. Han siger statistikkerne viser, at jo hurtigerer man kommer tilbage på arbejdsmarkedet, jo bedre. Jeg gået sygemeldt pga. stress og føler mig stadig ikke klar til arbejdsmarkedet.
 

 Føler mig som en brik i et spil, hvor jeg ikke kender reglerne. Kan du fortælle mig hvad det er for statistikker han henviser til?.

Venligst
Kitty.”

Kære Kitty

Tak for dit spørgsmål, som er yderst relevant, også i denne tid, hvor regeringen arbejder på at indføre fastholdelsesplan / mulighedserklæring frem for lægeerklæringer.

Jeg kender ingen statistikker, som skulle underbygge, at “jo hurtigere man kommer tilbage på arbejdsmarkedet, jo bedre” i forbindelse med stress.

Mine erfaringer er tværtimod: Hvis man bliver helt rask, inden man begynder igen, så kan man fungere lige så godt som før. Hvis man derimod starter for tidligt, så vil man ofte trække stressen ud og i værste fald ikke klare jobbet i længden.

En delvis raskmelding er ikke nogen god ide ved “almindelig” stress. Det kan være en ide, hvis man samtidig har en depression, alvorlig angst eller andre psykiske udfordringer, som bliver behandlet professionelt, og det er behandleren, som afgør omfanget af arbejdet.  

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

——————–

Hvis du kender til statistikker vedr. delvis raskmelding og stress, eller hvis du har erfaringer med delvis raskmelding og stress, så læg gerne en kommentar nedenfor.

7 comments on “Statistik om delvis raskmelding og stress?

 1. Jeg var sygemeldt i 2½ måned, begyndte så på ½ tid og var dette i 1 måned, så 3/4 tid i 3 uger indtil jeg gik op på min normale arbejdstid. Dette fungerede fint for mig.
  Det var Ok at komme tilbage på arbejdspladsen og lave lidt – uden at nogle forventede det store.
  Jeg har lært meget af min stress sygdom ( for ½ år siden ) håber jeg kan undgå tilbagefald – men jeg tror det.
  mvh Helle

  Mvh Helle

 2. Hej Helle

  Det er godt, at du fik mulighed for at trappe langsomt op efter din sygemelding. 2-2½ måneds sygemelding er ofte det, der skal til, inden man begynder igen. God løsning!
  Det er også godt, at du har lært noget af din stress, så den ikke gentager sig!

  Mvh Bjarne Toftegård

 3. Jeg gik ned med stress lige før sommerferien. Jeg havde det meget dårligt, indtil jeg efter1½ måned startede i intensiv stressbehandling. Her begyndte jeg at føle, jeg fik fat i mine redskaber til at håndtere stressen. Desværre blev jeg for 2 uger siden stillet over for et ultimatum fra min arbjedsplads. Start den flg. uge eller bliv afskediget! Jeg valgte at prøve, men jeg er alvorligt bekymret for, om jeg klarer det. Føler min gode udvikling blev slået 10 skridt tilbage, og jeg kæmper lige nu voldsomt med at komme op igen. Jeg er startet på arbejde 16 timer om ugen. Mit hjerte vrider sig – helt konkret. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre? Venlig hilsen Ruth

 4. kære ruth jeg har nok ikke lige den perfekte løsning .men min første tanke var få is i maven bliv sygmeldt igen .du leger med dit helbred selv gik jeg ned i april startede efter 3 uger .mens jeg skriver til dig ved jeg at i morgen bliver jeg sygmeldt igen. fra april til nu har jeg tabt mig 24 kg af stress .jeg ser frygtelig ud jeg føler vrikeligt med dig .få is i maven glem alt om din arbejdsplads og skynd dig hjem og slap af der er andet arbejde at få når du er rask kærlige tanker lena

 5. Kære Ruth og Lena

  Det er, som I begge har oplevet, ingen fordel at starte for tidligt. Men som I også har oplevet, så sker det ofte, enten frivilligt eller efter tvang / trusler. Det kan være en god ide at få hjælp fra sin fagforening, da man ellers let kommer til at stå meget alene.

  Ruth, det lyder som 16 timer om ugen er for meget for dig. Kan du få sat det ned til f.eks. 8 timer om ugen (2 timer om dagen)?

  Lena, jeg er helt enig med dig i, at helbredet er vigtigere end arbejdet. Og hvis man er syg, f.eks. pga. stress, så bør fokus være på at blive rask, og ikke på at arbejde. Og når man taler om stress, så kan man ikke arbejde sig rask!

  Mvh Bjarne Toftegård

 6. Hej

  Jeg gik ned med stress i april, kom tilbage på arbejdet deltid efter 2 måneder da min læge vurderede jo hurtigere jo bedre.
  Jeg var deltid i 2 måneder, det gik ok, men jeg havde mistet al energi og glæde ved jobbet og gik bare rundt som en skilpadde.
  Jeg har nu været fuldtidssygemeldt i 2 månder og ha opsagt min stilling.
  Jeg er ved at være i balance igen, jeg opsagde mit job da jeg var i ubalance, det kan jeg ikke anbefale.

  Min erfaring er at det er rigtig dumt at vende tilbage på jobbet for tidligt frem for at ta den tid det tager men jeg forstår folk der gør det pga af den økonomiske belastning der jo også er forbundet med sygdom….

 7. Hej Lene

  Jeg er meget glad for, at du vil dele dine erfaringer med os andre:

  1) “Jo hurtigere jo bedre” glæder IKKE, når vi taler om stress. Det bedste er at blive rask først, og så starte.

  2) Man må ikke træffe store beslutninger (f.eks. at opsige sit job) når man er stresset – med mindre det er absolut nødvendigt.

  Det kan hjælpe andre i din situation.

  Mvh. Bjarne Toftegård

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>