Stress er død – hyperstress er over os

Føler du altid, at du løber om kap med dig selv i alle livets forhold? Så er der stor risiko for, at du lider af hyperstress.  … Sådan har der stået i flere aviser på det sidste

“Du ved, at du er ramt af hyperstress, når dit liv er blevet til en anstrengelse. Når du altid skal performe inden for alle livets områder, både på jobbet, i familien og i fritiden”, siger lektor Einar B. Baldursson, Center for arbejds- og organisationspsykologi på Aalborg Universitet.

Hyperstress er nu ikke en anden form for stress. Stress er stress! Men det giver en god beskrivelse af en udbredt årsag til stress, nemlig at arbejdslivet og privatlivet mere og mere smelter sammen. Vi er online med mobil og e-mail med arbejdet derhjemme. Vi tænker arbejde derhjemme. Vi tænker familie på arbejdet. Arbejdstiden er ikke så velafgrænset mere. Press det ene sted påvirker det andet sted.

Men “hyperstress” kan man gøre noget ved. Det er vigtigt at få alle sine livsområder til at fungere. Det er vigtigt at have steder, hvor man “lader op”. Det kan være derhjemme, på arbejdet, en fritidsinteresse e.l. Når man forsømmer at lade op i hverdagen (det er ikke nok med weekenderne), så er det, at det får galt på et tidspunkt. Hvor lader du op?

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

———————————-

Hvad er dine erfaringer med at arbejde og fritid flyder sammen? Hvordan lader du op? Læg gerne en kommentar nedenfor!

4 comments on “Stress er død – hyperstress er over os

  1. Jeg har været svimmel siden marts måned i år, været sygemeldt 3 mdr. er stadig svimmel ved hurtige bevægelser hver dag på arb. har tænkt på om det kan have noget med stress at gøre. Kan også blive svimmel når jeg går i store forretninger…

  2. Pingback: Svar til Lene

  3. Jeg har i mange år………..ja så lang tid jeg husker altid været irretert, først på min søn, vi boede alene, hvis tingene ikke gik som jeg ville eller hurtigt nok blev jeg anspændt….nu har jeg det samme med en fyr jeg lever med…………..han irreterer mig hver dag……….og jeg bliver anspændt og får brystsmerter….men har fået at vide de kommer fra spændinger i muskellatoren……….har du et godt råd, hvordan jeg bare kan igronere alt og slappe af…………..dik engang stesolid………..det var rart…………men dem må jeg ikke få mere.
    v.h. Anette

  4. Kære Anette

    Jeg kan godt forstå, at du gerne vil gøre noget ved din irritation, da den både går ud over dig selv og dine nærmeste. Som jeg forstår det, så har du længe eller måske altid været sådan. Din irritation er nok ikke så meget stressrelateret, som det er en side ved dig. Man kan sagtens ”behandle” irritation, f.eks. ved vejrtrækningsøvelser, mentale teknikker eller at lære at sige PYT. Men frem for at lave ”symptombehandling”, så vil jeg forslå dig at opsøge din læge og måske få en henvisning til en psykiater eller en psykolog. Det vil helt sikkert hjælpe dig at få hjælp til at arbejde med dine tanker og/eller anden medicinsk behandling.
    Med venlig hilsen

    Bjarne Toftegård

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>