Syge presses i arbejde på forkert grundlag

 Med sin handlingsplan mod sygefravær forsøger beskæftigelsesministeren at presse syge mennesker i arbejde på et forkert grundlag. Landets førende forskere på området er rystede, for der findes intet videnskabeligt belæg for, at depressive og stressramte danskere har bedst af at gå på arbejde   skriver Ugebrevet A4.

De fortsætter: Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil gøre op med retten til at blive hjemme fra arbejdet, hvis man er syg. “Ny viden” skulle angiveligt vise, at det er sundt for syge at arbejde – uanset hvad de fejler. Men den påstand har ministeren ikke belæg for, siger landets førende forskere indenfor arbejdsmiljø og stress.

Det viser sig, at “ny viden” slet ikke eksisterer. Ugebrevet A4 har interview de førende stresseksperter og personer, den nye lov referere til, og ingen kender til denne “nye viden”.

Overlæge Bo Netterstrøm fra Arbejdsmedicinsk Ambulatorium på Hillerød Hospital er bekymret for, om hans forskning vil blive brugt til at “jage med syge mennesker”. Han siger: “Nogle ville gå helt ned med flaget. Det vil afhænge fuldstændigt af arbejdspladsen og de problemer, folk har. Nogle af de her mennesker får jo en decideret depression, og det kan godt tage måneder – selv hvis de får den optimale behandling – før de er ude af den igen”.

Direktør Palle Ørbæk fra ministeriets egen sektorforskningsinstitution, det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) indrømmer at den nye forskning “Er dog mere af anekdotisk karakter”!?!

Tidligere professor på det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Tage Søndergaard Kristensen advarer om, at “man er i gang med en kæmpe politisk satsning, der hviler på et ekstremt spinkelt grundlag”, og fortsætter: “Det er jo ren magi. Jeg ved ikke, hvad de forestiller sig. Det er jo ligesom Jesus, der går hen og siger til folk, der er ved at dø: ‘Rejs dig! Du er rask’, og så er de ikke syge mere.”

Du kan læse hele artiklen her: Syge presses i arbejde på forkert grundlag.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

3 comments on “Syge presses i arbejde på forkert grundlag

 1. Jeg “faldt fra hinanden” i dec. 2007. Blev sygemeldt pga. stress. Anmeldte det som en erhvervsskade. Begyndte på arbejde igen i feb. 2008, fordi lægen og psykologen (som min arbejdsplads betalte for) sagde det ville være godt for mig hurtigt at komme tilbage på arbejde. Jeg startede træt og lidt forvirret op og steg uge for uge i timeantal. Det gik ok. Midt juni måtte jeg dog sygemelde mig igen, da alle mine stress symptomer kom tilbage.
  Jeg har jævnligt talt med lægen, fik i anden sygemelding ordineret antidepressiv medicin, der ikke virkede, har selv betalt for samtaler hos en psykoterapeut, prøvet fysioterapi, zoneterapi, naturlæge, forsøgt at læse bøger, bla. Bjarne Toftegårds.
  Fordi jeg har anmeldt min stress som en erhvervsskade, henviste arbejdsskadestyrelsen mig til en psykiater, han mener jeg har en “længervarende belastning med depressive symptomer” – F 43.21, at det ikke var ualmindeligt at det tog 2 år at komme ovenpå igen.
  Nu er jeg ved at blive fyret fra mit arbejde.
  Lægen har delvist raskmeldt mig og kommunen har bedt mig overveje hvilke job jeg vil i praktik i, min mulighed for sygedagpenge stopper pr. 1/1 2009.
  Jeg er helt blank!, mit fokus ligger på at kunne klare hverdagen, at få tømt opvaskemaskinen, at handle, at dyrke motion, at mediterer,at finde glæden, at få det bedre.
  Jeg ville ønske jeg kunne arbejde, være en del af en arbejdsplads, men istedet sidder jeg her og føler mig “forkert” – “langsom”, for jeg er ikke klar til noget arbejde.
  Hvor er det trist at der ikke er nogle tilbud fra det offentlige, andet end “medicin og hurtigst muligt tilbage i arbejde”.
  Jeg har det sidste år lært mig selv meget bedre at kende, blevet kloger på mig selv, får det langsomt bedre, men mine stress symptomer sidder fast i kroppen og jeg ved ikke hvad mere jeg kan gøre, end jeg allerede gør, for at blive dem kvit/få styr på dem.
  Jeg ved dog at kommunens forventning om at jeg skal i arbejde endnu ikke er det rigtige for mig.

  Gode råd og lignende oplevelser, vil jeg meget gerne høre.

  Venligst
  Kitty

 2. Hej Kitty

  Tak for din historie. Det lyder, som du er kommet i klemme i det offentlige system, med mangel på hjælp og et stort pres for at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Det er bedst ikke at starte igen, før man er klar til det! Desværre er det mange, som havner i din situation, og det tegner til at blive værre med de nye initiativer.

  Når man har det, som du har det, så er det umuligt at tænke på arbejde og fremtid. Fokus er at få hverdagen til at hænge sammen.

  Ideelt set skal du helt ovenpå igen, før du får et normalt arbejde. Og som psykiateren siger, så kan det godt tage noget tid (med en F 43.21). Det kan være en god ide, at få din fagforening til at hjælpe dig.

  Hvis kommunen, på trods af din tilstand, kræver at du skal arbejde, så skal det helst i første omgang være et slags ”skånejob” på nedsat tid. Jobbet må ikke indeholde pres, mental belastning eller stress.

  Mvh Bjarne Toftegård

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>