Vil du af med dine bekymringer?

Er du nogen gange, eller måske ligefrem ofte, bekymret? Så er du ikke den eneste. Langt de fleste mennesker går rundt og bekymrer sig. Men man kan gøre noget ved det. Det gode er, at det er meningen, du skal være bekymret. Bekymringer er noget af det, der i menneskehedens udvikling har gjort, at vi har været bedre til at overleve. Tanken om, hvad der kan gå galt, har været med til at hjælpe os til at foregribe begivenhederne, så vi bedre kunne undgå farlige situationer.

Nu lever vi ikke som stenaldermanden mere, og reelt set har vi ikke lige så meget at skulle bekymre os om. Men det forhindrer ikke vores primitive ubevidste del af hjernen i at blive ved med at lave bekymringer, som den så præsenterer for vores bevidsthed.

Du kan ikke undgå bekymringer, men du kan undgå, at de styrer dit liv. For at gøre det, skal du første tænke over, at nogle af dine tanker er mere eller mindre automatiske, mens andre er på et højere niveau. Du kan nemlig tænke over, hvad du tænker på, og det er disse tanker på højere niveau, du skal træne dig i at bruge.  

Næste gang du opdager, at der kommer en bekymrende tanke til dig, så sig til dig selv, at det er helt naturligt, at du bekymrer dig. Tak tanken, fordi den prøver at “redde” dig fra “farlige” ting. Den gør det i en god mening. At gøre dette kan måske virke mærkeligt, men det er første skridt til ikke at lade dig styre af dine bekymringer.

Når du har takket tanken, så tænk lige over, hvor bekymret du egentligt er lige nu. Sæt et tal på mellem nul, som er overhoved ikke bekymret, til ti, hvor du er ved at gå til af bekymring. Dette er så andet skridt.

Når du så har sat et tal på, så tænk over, om det, der bekymrer dig, er noget, du kan og vil gøre noget ved. Hvis ja, så er din opgave at gøre det. Hvis ikke, så må du sige til dig selv, at det er ok at være bekymret, men du kan /  vil ikke gøre noget ved det. Måske kan du brug ordet “PYT” eller sætninger som “det er, hvad det er”, “jeg kan ikke gøre noget ved det”, “jeg lever med det”, eller lignende.

Ovenstående fjerner ikke nødvendigvis de bekymrende tanker. Men jo mere du træner dig i dette, jo mindre vil dine bekymringer påvirke dit liv. Det, du lærer, er 1) at registrere, at du er bekymret og derefter 2) at acceptere, at du er bekymret. Når du ikke går med på dine bekymrende tanker, så mister de deres indflydelse på dig. Jo flere gange du bruger ovenstående teknik, jo mindre bliver du påvirket af dine bekymringer. Med tiden får du desuden færre og færre bekymrende tanker.

Du kan også lige tænke over, at langt de fleste bekymringer bliver ikke til noget, og så har du bekymret dig til ingen nytte. Nogle bekymringer bliver til noget, men så hjælp det dig jo ikke at bekymre dig, og så har du også bekymret dig til ingen nytte.

Du vil nok opleve, at jo mindre bekymret du bliver, jo mere nærværende, koncentreret og fokuseret kan du være. Bekymringer er nemlig tanker i fremtiden, og de forhindrer dig i at leve i nuet.

Du behøver ikke bekymre dig over dine bekymringer mere  🙂

De bedste hilsner

Bjarne Toftegård
Forfatter til bl.a. bogen “Lev i nuet”

—————————————-

Kender du til bekymringer? Hvordan tackler du dem? Skriv gerne om dine erfaringer nedenfor.

10 comments on “Vil du af med dine bekymringer?

 1. Birgitte Post author

  Hvor længe kan kærestesorg gøre én/mig dissocieret?
  Jeg føler, at jeg er så ked af det, at jeg ikke kan tænke klart. Dette kombineret med en eksamen, som jeg dumpede i og som min xkæreste nok føles som en del af.
  Det udløser stress, stivhed i kroppen og manglende lyst til at foretage sig noget som helst af bekymring.
  At registre bekymrethed, javel, men det bliver ens kærestesorg ikke mindre af.

 2. Hej Birgitte

  Det er en naturlig reaktion, når man mister nogen eller noget, at opleve sorg, f.eks. kærestesorg. Sorg kan vare alt fra dage, uger, måneder til år, afhængigt af hvor stort tabet var. På et tidspunkt kommer man til en nyorienteringsfase, hvor man begynder at kigge fremad igen. Det er klart ud fra det, du skriver, at du ikke er der endnu. Hvis den ikke kommer af sig selv, hvis man sidder fast i sorgen, så kan man opsøge en terapeut eller psykolog for at få hjælp.

  Sorg og bekymringer er forskellige ting. Sorg er tanker tilbage i fortiden. Bekymringer er tanker ud i fremtiden. De teknikker, jeg beskriver ovenfor, er primært til, hvis man har en tendens til at være bekymret.

  Når man kender årsagen til bekymringerne, som i dit tilfælde, skal man gå efter dem. Det er således ikke dine bekymringer, du skal gøre noget ved, men din sorg, hvis du synes, den har varet for længe.

  Med venlig hilsen
  Bjarne Toftegård

 3. Jeg kan nikke genkendende til meget af det, du skriver om bekymringer, i min nuværende situation. Jeg er fritstillet, med en ordning, som betyder, at jeg fastholder min indtægt i et godt stykke tid fremadrettet, og min jobsøgning går sådan set fint – alligevel dukker bekymringerne op. Hvad nu hvis jeg ikke får job? Hvad nu, hvis jeg siger ja til det forkerte? Hvad nu hvis jeg får et job, som jeg ikke bliver glad for? Hvad nu, hvis jeg ikke lever op til forventningerne?

  Noget af det, der virker rigtig godt for mig, når jeg kan mærke en kvælende dyne af bekymringer, og en handlingslammelse, der truer, er at løbe en tur. Fornemmelsen af, at jeg og min krop kan samarbejde om at gennemføre en løbetur på den distance, jeg planlagde hjemmefra, hjælper til at give følelsen af , at jeg også kan tackle de andre udfordringer, efterhånden som de kommer. Hvis de kommer.

 4. Sjældent har jeg set så mange kloge ord samlet på et sted, nemlig i dine skrivelser og litteratur. TAK
  Ved at arbejde med dine redskaber har jeg nyligt opdaget en fantastisk frihed: At hvis jeg kan undersøge mine tanker, så er jeg ikke mine tanker, (læs dårligt selvværd). Det gir mig en fantastisk følelse af kontrol på en hel ny måde. Så er jeg fri for (næsten da) at rende og kontrollere alt omkring mig. Min “kontroltendens” finder ny konstruktiv anvendelse, nemlig at styre tankerne. Mvh L

 5. hvor er det dejligt at man bare kan gå ind på, og for svar på og gode råd uden at men skal til at lokke ind alle mulige steder.. når man ligger vågen og ikke kan sove af bare bekymring, tak for det!

  især efter at jeg har fået mine dejlige børn, er jeg blevet bekymret.. så jeg til tider er ved kvæles… og jeg er bange for og bekymrede for at det kan påvirke dem at jeg er så bekymret.
  forsøger tit at sige til mig selv om jeg da for pokker ikke kan slappe af, men det er ikke altid lige let.
  nu vil jeg prøve at bruge dine gode råd.
  mvh Sine

 6. Haissam

  Hvad gøre man hvis man mister koncentration under samleje.og begender og tænker på sin organ istedet for at nyd det hele.

 7. Pernille

  Jeg vågnede op med forfærdeligt ondt i maven i morges – som om jeg var blevet syg! Men jeg er simpelthen så stresset at min krop er ved at bukke under – og det er ikke første gang 🙁 Jeg begynder på Syddansk Universitet i Odense på onsdag, og jeg kæmper for at finde en lejlighed som jeg kan flytte ind i i weekenden. Endelig fandt jeg så 2 som jeg skyndte mig at sende en ansøgning til, men de svarer ikke tilbage, og jeg har ikke andet end deres mail at kontakte dem på. Det at sidde og vente mens man opdaterer sin mail 7 gange i minuttet er ikke til at holde ud! Det er så frustrerende ikke at kunne gøre noget, men bare at vente og vente og se studiestart nærme sig!
  Hvad kan jeg gøre for at slippe bekymringerne ind imellem og slappe lidt af?

 8. Hej,

  Jeg skriver fordi jeg har et spørgsmål… For 2 år siden blev jeg raskmeldt efter 1/2 års sygemelding med stress. Jeg har lært at håndtere mange ting (sider af mig selv) efter dette og oplever at jeg slet, slet ikke bliver færdig med det (læs: mig selv igen).

  Jeg har 2 gange efterfølgende haft “dyk”/nedture… hvor jeg har dummet mig /overset signaler.

  Tror jeg er her igen nu.
  Hele december har jeg haft en del hjertebanken (der er ikke noget fysisk at sætte fingeren på)… og jeg har analyseret mig selv og mine handlinger på den ene og den anden led.
  Jeg kom frem til, at jeg har haft en del psykiske bekymringer, ting som har gået mig på…. ting jeg har ville ændre, som har frustreret mig… Dem har jeg taget hånd om og troede så, at så ville min hjertebanken forsvinde, men tvært imod. Da julen kom, så fik jeg det værre….

  Nu er jeg så blevet gjort opmærksom på, at jeg har en tendens til at tænke NEGATIVT om alt og alle. Jeg fremstår ikke som en negativ person, men inden i mig, så er tankerne ret negative – om mig selv, om andre, om mit liv osv. Jeg har en frygtelig tendens til at synes at alt er synd for mig! At jeg har det SÅ hårdt! En frygtelig selvmedlidenhedsfølelse…. måske stammer den fra, at jeg altid har været en som ofrede ALT for at hjælpe andre – og nu hvor jeg kunne trænge det, så gør ingen det samme for mig (hvilket jo er godt for dem).

  Nå, men spørgsmålet er: kan disse negative tanker om arbejde, mig selv, mit liv, min familie, mine børn, mine venner osv. være det som har givet mig disse stress symptomer?

  Og hvad gør jeg ved dem?

  Jeg tror det er blevet et meget fastgroet mønster hos mig… denne selvmedlidenhed og negative tanker…. om alt og alle.

  Håber du kan hjælpe mig!
  Tror ikke at det er nok at skrive 3 positive ting ned om dagen…. (eller måske er det, har ikke prøvet det).

You must be logged in to post a comment.