1: Mærk dine stresssignaler

Noget af det vigtigste, du kan gøre for at lære at tackle din stress, er at mærke dine stresssignaler. Du kan se eksempler på typiske stresssignaler på planchen trafiklyset. Har du grønne, gule eller røde signaler?  (De kan skyldes andet end stress.)

Rød = Stop
Gul = Advarsel
Grøn = OK

De røde stresssignaler er de alvorligste. Hvis du oplever dem, så bør du tage skridt til at gøre noget målrettet mod din stress. De gule stresssignaler er en advarsel, og nogle dage eller uger med gul stress kan vi godt klare, hvis det er på grund af noget vigtigt, og hvis vi kan se en ende på det.

Men de stresssignaler, du skal være specielt opmærksom på, er dine grønne stresssignaler. Det er de signaler, du får af stresshormonet adrenalin. De grønne signaler kommer lige i stresssituationen og er derfor med til at afsløre, hvad det egentligt er, der stresser. De er ikke alvorlige, men de er vigtige. .

Hver gang du mærker et grønt stresssignal, så læg mærke til, hvad der udløste det. Var det noget, du oplevede, eller var det noget, du tænkte? Vi mennesker kan stresse os selv alene med tankens kraft! Læg mærke til mønstre i din stress!

Dine stresssignaler kan være anderledes end andres. Tænk over, hvad du mærker, når du er nervøs, spændt eller bliver forskrækket. Det er dine grønne stresssignaler.

Din krop er dit stresstermometer!

Ved at mærke dine stresssignaler opnår du at:

 • Du kan stoppe i tide
 • Du finder de egentlige stressårsager

——

Hvordan mærker du din stress? Skriv gerne en kommentar nedenfor.

2 comments on “1: Mærk dine stresssignaler

 1. hej Bjarne. Ros til denne hjemmeside!! Mit spørgsmål: jeg forstår simpelthen ikke “trafiklyset” i forhold til stress-signaler.

  Du skriver grøn= ok, gul=advarsel, rød=Stop. Som jeg forstår det, så er de grønne signaler “mindst” alvorlige og de røde således mest alvorlige. Men du skriver, at det er de grønne, man skal være specielt opmærksom på. Hvorfor?? Hvis de røde er de værste – er det vel dem man skal være mest opmærksom på? Og hvis de grønne er de vigtigste hvorfor hedder det så grøn=OK? Eller skal det forstås sådan, at har man de røde signaler, er det allerede “for sent?”

  Kan du uddybe hvordan det er man skal tolke trafiklyset?

 2. Hej Tine

  Du har helt ret i at de grønne signaler er de mindst alvorlige og de røde de mest alvorlige. Men grunden til at jeg skriver, at de grønne signaler er de vigtigste, er, at det er dem, vi kan bruge til at finde stressårsagerne. De gule og røde signaler kommer af for meget ”grøn” stress i for lang tid. Når man skal ind og finde løsninger på sin stress, så skal man først ind og finde stressårsagerne. Og hver gang vi oplever en stressårsag, så oplever vi et grønt stresssignal, også når vi har de gule og røde signaler. Se mere om dette i forbindelse med Stressdagbogen.

  For at skelne mellem alvorlige stresssignaler og vigtige stresssignaler, har jeg lige tilføjet et afsnit i det oprindelige indlæg.

  Mvh.
  Bjarne Toftegård

 3. Lene Sørensen

  Hej
  Jeg har bare lyst til at råbe min fustration ud over, at jeg kan være så dum, ikke at tage mine stresssymptomer alvorlige, når jeg nu kender dem. Heldigvis har jeg en meget forstående og hjælpsom arbejdsplads, som giver mig, god rådgivning og vejledning og støtte. Min krop siger heldigvis fra inden jeg når bunden, som jeg gjorde første gang. Men det kunne være rart, hvis jeg kunne huske at sige stop før kroppen gør. Selv om det nu er rart at kroppen kan finde ud af det, når hovedet ikke kan.

  Med venlig hilsen
  Lene S.

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>