Brevkasse: Hvorfor er stress ikke en sygdom?

Kia Nielsen skriver under Spørg om stress:

“Hej Bjarne.
Jeg er en pige ung studerende på 25.
Der er igang med en vigtig årsopgave, jeg har lavet en problem formulering der bla. lyder.
Hvorfor betegnes stress som en tilstand eller fænomen og ikke en sygdom ?
Har ledt overalt og kan simpelthen ikke finde et svare på dette.
 
M.V.H
Kia Nielsen”

Hej Kia

Det er et meget relevant og interessant emne, I har valgt at skrive om. Det er fuldsætndig korrekte, at stress er en tilstand og ikke en sygdom. For at forstå dette, så er man nødt til at forstå, hvad stress egentligt er.

Stress er en reaktion, vi har, når vi oplever en eller anden form for pres. Man kalder også dette for akut stress. Vi får pumpet stresshormoner i kroppen, og vores nervesystem tilpasser sig til at klare presset. Et af stresshormonerne er adrenalin. Faktisk, så er stress og adrenalin to sider af samme sag. Stress er på ingen måde forbeholdt mennesker. Alle hvirveldyr, f.eks. pattedyr, fisk, fugle og padder, bliver stressede på stort set samme måde, som vi gør. … Stress er en meget naturlig reaktion, lige som vi har en række andre naturlige reaktioner. Derfor kalder man det en tilstand og ikke en sygdom.

Når man alligevel nogle gange forbinder stress med en sygdom, så skyldes det, at hvis vi oplever for meget akut stress, dvs. i for lang tid eller for hyppigt, så kommer vi fysisk og psykisk mere og mere ud af balance. Når vi er så meget ude af balance, så vores livskvalitet og arbejdsindsats er væsentligt påvirker, kalder man det kronisk stress. Kronisk stress er altså for meget akut stress i for lang tid. Bægeret er blevet for fyldt. Dette kan føre til sygdomme, fordi immunsystemet er belastet, hjernen er påvirket, osv.

Stress er således en naturlig reaktion eller tilstand, som på lang sigt kan føre til sygdomme, både fysiske og psykiske, hvis man ikke stopper den i tide.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

————————————–

Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller egne erfaringer til dette, så er du meget velkommen til at skrive om det nedenfor til hjælp for Kia og andre.

4 comments on “Brevkasse: Hvorfor er stress ikke en sygdom?

 1. Jens Nielsen

  Hej Bjarne

  Jeg er en mand på 33 år. Jeg har seneste et årstid haft to stresset perioder. Hvor jeg efterhånden har lært mine stresssymptomer og kan gear ned forholdsvis på kort tid. Men det seneste 2 måneder har jeg haft trykken i brystet, uden at være stresset. Har været til egen læge og speciellæge, hvor jeg blandt andet fået tjekket lunger og hjerte (cykeltest) uden at finde en årsag. Mit største problem fortiden er at når jeg går op af trapperne bliver jeg forpustet og for trykken i brystet. Løber 4-5 km 2-3 gange om ugen, men alligevel bliver forpustet. Kan mit problem trykken for brystet og forpustning skyldes stress???

 2. Pingback: Svar til Jens Nielsen

 3. Men Bjarne, nu skriver du at stress er en tilstand, men at der kan opstå sygdomme som følger af denne tilstand. Men hvis nu stressen er væk, men at der er ‘skader’ der bliver der varigt, hvad kalder man det så? For det er der jeg er, men er meget i tvivl om hvad jeg skal omtale det som overfor andre. Jeg er sikker på at det ikke er stress. Men er det så en ny tilstand, der har erstattet stress, en sygdom eller hvad er det?

  Jeg har varige skader af stress (kognitive problemer med koncentration, hukommelse, evne til at skabe overblik osv. ) – men hvad kan man kalde den tilstand?

 4. Hej Lone

  Det du oplevet er en ny “tilstand”, som følge af stress. For som du skriver, så er stressen væk, men der er nogle følgevirkninger. Der findes ikke nogen betegnelse for det, du oplever. Hvis man skal bruge et godt gammelt danske ord, så kan man sige, at man er (psykisk) nedslidt. Før i tiden blev man fysiske nedslidt, nu til dags bliver man psykisk nedslidt.

  Hvis der er nogle læsere af dette, som har andre forslag, så er de meget velkomne.

  Mvh. Bjarne Toftegård.

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>