Brevkasse: Kan man arbejde sig ud af en stresssygemelding?

Tina skriver under Spørg om stress:

“Hej Bjarne

Den 17. maj blev jeg sygemeldt med stress. Det hele startede med at jeg fik kraftig hovedpine/migræne som gik over i kraftig kvalme og forsøg på opkast. Jeg er blevet udredt på Herning sygehus og undsøgt for at – konklusion – Stress. Jeg er/var meget fysisk og psykisk syg og har næsten konstant kvalme. Jeg går til psykolog, akupunktur, dyrker dagligt en ½ times mindfulness. I min mands sommerferie fik jeg det bedre og var så småt begyndt at lege med tanken om at starte på arbejde. Desværre ville kroppen ikke og jeg er røget ned i et endnu større hul end før. I sidste uge besøgte jeg min arbejdsplads med stor success, jeg er gennem hele sygdomsperioden blevet mødt med stor forståelse.   Efter besøget fik jeg en fantastisk weekend, med meget få symptomer. I mandags besøgte jeg så min psykolog og jeg fortalte om at jeg havde haft en kæmpe nedtur i ugens løb, men at besøget havde gjort mig godt. Det fik hende til at nævne at det måske ville være godt for mig at arbejde en smule. Måske 3 timer 3 dage om ugen eller mindre. En tanke jeg selv har tænkt mange gange og også drøftet med min mor. Alligevel gik jeg helt kold og fik koldsved ved tanken og vi blev enige om at jeg skulle tage imod min kommunes tilbud og fysisk træning 3 gange om ugen i stedet. Mandag aften gik jeg ned med flaget igen og her er jeg så nu. Jeg har det så dårligt og tænker og tænker over om det mon kunne være godt for mig – kan man arbejde sig ud af stress? Altså på den blide måde? Eller er det en vanvittig tanke? Det skal tilføjes at jeg har det meget skidt med at være alene og det hjælpe mig godt at blive afledt.
Tina”

Hej Tina

Du har oplevet en slem stress, og det er rigtig godt, at du gør så meget for dig selv, både med fysisk aktivitet, mindfulness, psykolog og andre behandlinger.

Hvis man er stresset og i arbejde, så er svaret på om man kan “arbejde sig ud af en stress?” klart “nej”. Enten er der noget i arbejdet, der skal ændres, eller også skal man lære at tackle det, der stresser, anderledes.

Hvis man som du er sygemeldt, så er svaret mere nuanceret. For at afgøre, om man “kan arbejde sig ud en stress” skal man først finde ud af, hvad der har stresset en, og hvad der stadigvæk stresser en. Hvis man vender tilbage til en stress, så er svaret et klart “nej”. Hvis man derimod kan komme tilbage uden at blive udsat for den tidligere stress, enten fordi arbejdsforholdene er ændrede, eller fordi man har lært at takle dem, så er svaret “måske”. Det afgørende er, at man har ressourcerne til det. Ofte er det godt at starte med 2 timer dagligt 3 eller 4 dage om ugen, f.eks. hvor man holder fri om onsdagen. Det er vigtigt, at man har overskud om aftenen. Hvis man er udkørt om aftenen, så må man ikke sætte arbejdstiden op. Hvis man har det fint om aftenen i en periode, så kan man sætte arbejdstiden lidt op.

Som du også lægger op til, så kan det for nogen være godt at komme lidt hjemmefra. Dette taler for at starte på deltid. Men så længe symptomerne svinger så kraftigt, som de gør for dig, så skal du starte meget forsigtigt, og måske også lige vente lidt endnu.

For ikke at bryde sammen igen, kan det være en god ide at afgøre, hvornår og hvor hurtigt du kan køre op i tid, sammen med en psykolog eller stresscoach. Det er ikke altid, man selv og ens chef har en realistisk vurdering af dette.  

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

————————————–

Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller egne erfaringer til dette, så er du meget velkommen til at skrive om det nedenfor til hjælp for Tina og andre.

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>