Brevkasse: Stress eller graviditet

Signe skriver Spørg om stress:  

“Kære Bjarne
Jeg er ikke helt sikker på, hvor jeg skal begynde henne. Det sidste års tid er der sket utrolig mange ting i mit liv og jeg føler ikke jeg har mig selv helt med mere. Sidste år i januar mødte jeg min nuværende kæreste, det var alt sammen skønt indtil det gik op for hans tvillinge søster at vi var på vej til at blive rigtige kæreste og begyndte at planlægge eller ja leve livet sammen. Dette resulterede i mange konfrontationer, konflikter og dårlige oplevelser, ja eksempelvis talte hun ikke til mig når hans familie var samlet.
   Dette stod på et halvt års tid og jeg forsøgte at holde tungen lige i munden. Jeg elsker min kæreste men det var rigtig hårdt og det var som om at han så igennem fingre med alt hvad hun gjorde, så jeg blev den sure der satte grænser- til sidst begyndte jeg at tvivle på mig selv og mine værdier, hvorfor jeg søgte hjælp hos en psykolog. De blev enige om at det nok var mig,når nu jeg søgte hjælp og så fortsatte det- det endte med at min kæretse og jeg begyndte i imagoterapi sammen og det har gjort underværker. Sideløbende med dette skrev jeg mit speciale, som jeg blev færdig med i november efter at have udskudt det en måned. Tog mine eksamner i december og fik mit bevis i januar, hvor jeg allerede var begyndt at søge job. Oveni det hele fandt jeg ud af, to dage før nytårsaften at jeg var gravid i 8. uge. Min kæreste og jeg snakkede om det og blev enige om at vi gerne ville have barnet og det hele er langsomt begyndt at falde på plads. Så skete der det i feb. at jeg blev tilbudt et job, efter mange afslag, hvilket jo var helt fantastisk. God løn og super spændende.. oveni det besluttede vi, at vi ville renovere min lejlighed og bygge den om til vores rede. Alt dette gik i gang oveni hinanden og ja pludselig mistede jeg overblikket, jeg så mig selv græde hver dag før eller efter jeg kom hjem fra arbejdet, har ikke set mine venner i lang tid nu og hver gang der kræves bare lidt af mig bliver jeg agressiv eller begynder at græde. Da jeg sidste onsdag sad til et møde på arbejdet og havde lyst til at råbe til dem alle sammen, begyndte jeg at overveje om det var det værd. Men hvad er hvad værd. Jeg lagde mig syg dagen efter med influenza(tænkte det kunne købe mig lidt tid) og havde egentlig besluttet mig for at tage på arbejde i dag. Der skete bare det at efter jeg havde ringet og raskmeldt mig, kunne jeg ikke sove eller slappe af, fik tynd mave og begyndte at svede igen bare ved tanken om arbejde, samt alle de arbejdsopgaver der lå og ventede på mig. Jeg er projektleder og har ikke nogen der kan tage over, hvis jeg er syg så jeg ved der bare ligger bunker når jeg kommer tilbage, samtidig med den dårlige samvittighed jeg føler over at have lagt mig syg samt frygten for at blive fyret. De ved heller ikke på arbejdet at jeg er gravid.. Jeg ved ikke om jeg er stresset eller bare presset.. men jeg ved at jeg ikke føler mig som mig selv længere, ved godt at graviditet også kan påvirke den hormonelle balance- jeg føler bare jeg er derude, hvor jeg ikke kan bunde mere. Jeg håber du kan hjælpe mig med at få overblikket tilbage. KH. Signe”

Kære Signe

Det er en forfærdelig situation, du havnede i, mellem din kæreste og hans tvillingesøster. At blive ignoreret er ødelæggende for mennesker. Det glæder mig, at I med jeres terapi er kommet videre på det punkt. Du kan ikke ændre din kærestes tvillingesøster og hende opførsel, men det kan din kæreste.

Det er ofte svært at sige, hvad der skyldes hvad, når vi taler om stress. Ofte er det en masse ting, der tilsammen bliver for meget. Byggeprojekter er f.eks. ofte meget stressfremkaldende. Lige nu, er det nok bedst, hvis I enten stoppe byggeprojektet, og så lever med det, som det er, eller at du overlader det 100% til din kæreste.

Mange af de symptomer, man oplever som stresset og som gravid, er de sammen. Jeg har oplevet at få en tilsyneladende stresset person til stresscoaching, hvor det mellem første og anden samtale viste sig, at hun var gravid. Men uanset hvad der er årsagen til, hvordan du har det, så er det vigtigt, at du får overskuddet igen.

Du bør fra nu af, og et godt stykke tid fremover, passe rigtig godt på dig selv. Læg mærke til, hvad der giver dig energi, og hvad der dræner dig for energi. Lav så meget som muligt, der giver dig energi, og lav så lidt som muligt, der dræner dig for energi. Du bør også finde tid til at komme ud og gå lange ture, gerne sammen med din kæreste, men hvis han ikke vil med, så alenen.

Hvis du er bange for at blive fyret, så vil jeg forslå, at du kontakter din fagforening for at høre om, hvordan du står i forbindelse med din graviditet.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

————————————–

Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller egne erfaringer til dette, så er du meget velkommen til at skrive om det nedenfor til hjælp for Signe og andre.

1 comment on “Brevkasse: Stress eller graviditet

 1. Hej Signe

  Graviditet tager en masse af ens energi, og man kan nogle dage næsten ikke overskue, at stå op af sengen, af bare træthed.
  Jeg har selv været stresset og gravid samtidig, og helt klart kan graviditet forstærke stressen. Feks. kastede jeg op, hver dag, under men første garviditet, undtagen da jeg holdt ferie og ikke var stresset. Så med nummer to, lærte jeg, at hvis jeg kastede op, havde jeg for travlt, og måtte sortere lidt i aktiviteterne.
  Pas på dig selv, få fat i din fagforening, men jeg synes også du skal tage en tur forbi lægen. Arbejdet virker måske vigtigt ligenu, men det er vigtigst du får det godt, så er det nødvendig med en sygemelding, synes jeg du skal få det.
  Håber, du snart får det bedre.

  Med venlig hilsen
  Lene Sørensen

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>