Deltidssygemelding ved stress / udbrændthed

Cecilie skriver runder Spørg om stress

“Hej

Jeg er blevet sygemeldt med stress/udbrændthed, men jeg har ikke lyst til at stoppe helt med at arbejde. En på kommunen sagde, at man godt kan få lov at arbejde lidt som sygemeldt, så bliver timerne bare trukket i ens sygedagpene. Mit spørgsmål er, om du ved noget om reglerne på det her område, for jeg har ikke kunnet finde lov-info om det her nogen steder, og jeg er bange for, om jeg har misforstået dem på kommunen? 
Hun sagde noget om op til 12 timers arbejde pr. uge var ’tilladet’ under sygemeldingen. Jeg kan slet ikke arbejde så meget, men måske 5-6-7 timer pr. uge… Jeg håber, du kan hjælpe mig og på forhånd tak! mvh Cecilie”

Hej Cecilie

Hvad mener du med “ikke lyst” til at stoppe helt med at arbejde? Der er ikke nogen, der ønsker en sygemelding. Men en sygemelding er en pause, man har, for at blive rask igen. Du skal blot være klar over, at du ved at arbejde deltid risikerer at trække den samlede sygemelding ud.

Der er absolut mulighed for deltidssygemeldinger. Men for ikke at komme i klemme i systemet bør du tale med din fagforening om det. De bør være ajour med reglerne, der ændres en gang imellem. Nu til dags skal man nemlig udfylde en mulighedserklæring, som svarer til en deltidssygemelding.

Jeg vil dog foreslå, at du først får hjælp af en psykolog eller en anden behandler, før du beslutter dig til noget.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

———————

Hvis du kender til reglerne, så skriv gerne om det nedenfor.

11 comments on “Deltidssygemelding ved stress / udbrændthed

 1. Hej

  Jeg har været syg med udbrændthed/depresion siden februar. De første 4 måneder var jeg fuldt sygemeldt. I starten havede jeg heller ikke lyst til ikke at skulle arbejde, men indså at det var en nødvendig med en pause, jeg var ikke i stand til at arbejde selv om min hjerne sage noget andet. Jeg har gået til psykolog og får medicin for min depresion.

  I juni begyndte jeg så at arbejde igen på en deltidssygemelding. I begyndelsen kun 3 timer om dage. Siden blev det til 4 timer. MEN HUSK det er meget vigtigt ikke at begynde med for mange timer og for hurtigt sætte timerne op.

  Nu har jeg sammen med min arbejdsgiver og kommunen lavet en plan for hvordan jeg kommer tilbage på fuld tid. Det er således aftalt at jeg skal være på fuld tid til 1. januar 2010.

  God bedring Mor 42

 2. Hej Cecilie
  Mit råd er at du skal tænke dig godt om inden du tager en deltidssygemelding i brug. Du skal sikre dig at det er i orden med din arbejdsgiver og få en skriftlig aftale om hvad du IKKE skal lave mens du er på nedsat tid. Men endnu vigtigere er det at dine kollegaer også respekterer det. Jeg startede op på en deltidssygemelding 50/50 efter at have været væk i 6 uger. Jeg troede at jeg havde gode og forstående kollegaer, men sandheden vist sig at være en anden. Det var ikke helt nemt at gå efter ½ dag, og aldrig bidrage til at trække det ekstra læs. Husk på at dine kollegaer givetvis i forvejen er ekstra pressede fordi de også skal løse hele eller dele af dine arbejdsopgaver ud over deres egne.

 3. Kære alle, Jeg gik ned med stress efter 10 års hårdt arbejde som selvstændig, skilsmisse, nyt liv med ny kone som jeg elsker overalt på jorden, vi mistede tvillinger i uge 22 efter 6 års forsøg, dødsfald i den nære familie osv osv. Lige pludselig var jeg bare svimmel hele tiden og havde det frygteligt. Blev undersøgt for alt muligt – men det var stress. Gik efter 6 måneder i den tilstand til psykolog/stresscoach. Har gået der ca. 4-5 måneder ca. hver uge. Har samtidig været deltidssygemeldt nu i 5 måneder…..er begyndt at skrue tiden op og har faktisk haft det meget bedre efter besøg hos psykolog/stresscoach og deltidssygemeldingen. MEN man skal virkelig passe på – det må ikke gå for stærkt og man bliver løbende nødt til at sige fra hvis generne kommer snigende igen….Jeg tager 14 dage ad gangen hvor jeg sætter 3 ekstra timer på om ugen….så der går vel 2-3 måneder før jeg er oppe på fuld tid. Går det dårligt igen – fastholder jeg niveauet til alt har været godt et stykke tid….. Nå det var så mine oplevelser….Held og lykke til os alle 🙂

 4. Lone Petersen

  Jeg arbejder ca. 16 timer om ugen,og det har jeg pt. gjort i 20 uger, så har kun 10 uger tilbage… men skal stå til rådighed 37 timer – tør ikke at søge et fleksjob, af frygt for at miste mine dagpenge fra A-kassen.ved et evt. nej fra kommunen,jeg har gigt primært i hænder og føder m.m.
  vil det være en mulighed at blive sygemeldt på halvtid…? jeg har 1 ½ år tilbage som ledig på dagpenge, jeg er 56 år og har betalt til efterløn.
  Venligst
  Lone Petersen

 5. Lisette

  Hvad synes du/I om den nye lov med mulighedserklæringer, der skal udfyldes, jævnlige samtaler med jobcenter og arbejdsgiver? For mig er det et onde, når det eneste man har brug for bare er fred og ro for at kunne komme sig. Er selv gået ned med blandt andet stress. Og at hele tiden skulle have arbejdsgiver, jobcenter etc. i tankerne er bare en ekstra stressfaktor. Jeg føler et enormt pres for at hurtigst muligt vende ihvertfald delvist tilbage til arbejde igen, selvom jeg slet ikke føler mig parat. Det har fyldt mine tanker/tid så meget de sidste 14 dage, at jeg nu bare føler mig kørt endnu mere psykisk ned. Den nye lovgivning om hurtigst mulig tilbagevending til arbejdsmarkedet er måske godt for dem som “bare” har en brækket arm – men hvad med os andre. Hvem skal vurdere, hvor syg/stresset jeg er, og hvornår jeg er parat til at gå tilbage til arbejde igen? Er bange for at blive kastet for hurtigt tilbage til arbejdsmarkedet og så gå ned med stress en gang til. Hvad nu hvis arbejdsgiver/jobcenter ikke tager éns stress alvorligt?Er der nogen som oplever samme frustration eller har noget at kommentere til det?

 6. Hej, jeg har to ansættelser i min kommune. Den ene som løs vikar og den anden på 12 timer plus vikar timer. På den faste stilling på 12 timer ha jeg fået, af min læge, konstateret arbejdsrelateret stress og er sygemeldt. Men, kan jeg godt være sygemeldt fra det ene job og så arbejde på det andet job som vikar….hvordan gør jeg.

 7. Hej Mette
  Om du kan være sygemeldt i en stilling og ikke i en anden, og hvordan du i givet fald gør, er noget du skal tale med din fagforening om. Det er dem, der kender (/bør kende) reglerne på området.
  Mvh Bjarne Toftgård

 8. Hej.

  Jeg er en pige på 15 år der her for nylig har fået konstateret stress. Ikke noget der som sådan kom bag på mig, for da jeg en dag læste om det følte jeg næsten de beskrev mig. Efterfølgende prøvede jeg så din stress test og tallene var højt oppe, lige så vel som han sagde de vil være.

  Men selvom det ikke kom bag på mig, var det skræmmende at få af vide. Misforstå mig nu ikke, men “jeg er ikke en af dem”. Ikke fordi jeg har fordomme om folk med stress, men har stadig følelsen af at jeg ikke passer ind.

  Jeg skal på efterskole næste år, et forløb jeg i lang tid har været utrolig nervøs for. Jeg er nervøs for om jeg kan give det rette indtryk af mig selv. For lige nu vil jeg allerhelst isolere mig hele tiden, og har ikke rigtigt overskud til andet. Ikke kun det sociale er jeg bange for. I år har jeg nemlig haft utrolig meget fravær pga. jeg ikke har haft overskud til at komme afsted. Det har været det værste år mit liv, og jeg ønsker ikke det skal gentages.

  Hvordan kan jeg slippe af med det, uden en sygemelding? Og få det bedre, meget hurtigt?

 9. Hej Sia.

  Det er ikke så godt, at du er blevet så stresset. Du spørger, hvordan du kan slippe af med stressen. I din situation ville det nok være en god ide at snakke med en skolepsykolog om det. Der er en tilknyttet din skole, og du kan nok nå det. Måske er der også en tilknyttet efterskolen, men det må du forhører dig om. Alternativ kan du tale med din læge om det.

  Mvh Bjarne Toftegård

 10. Hej Bjarne.
  Jeg har været til lægen af et par omgange, da jeg har følt mig ret presset af min hverdag, og har følt mig mere irritabel og ked af det på det sidste.
  Lægen mener at jeg har stress og vil gerne sygemelde mig fuldtid.
  Jeg snakkede dog med hende, og vi blev enige om, at jeg ventede til min chef var tilbage fra ferie igen (½ uge).
  Jeg har så talt med min chef, og vi er blevet enige om at prøve og få min kollega, som har fået færre arbejdsopgaver pga. branchen, skulle hjælpe mig med de daglige ting.
  Jeg vil rigtig gerne give det en chance, men jeg var så til lægen igen i går for at følge op på vores samtale for en uge siden, hvor jeg fortalte hende, at jeg har hovedpine næsten dagligt, og har haft det i ca. 4 uger nu.
  Hun mener, at jeg er stresset, og råder mig til at gå deltidssygemeldt, så jeg går hjem 2 timer før hver dag i en periode.
  Jeg er dog lidt i vildrede. Hvordan føles stress? Er jeg stresset? Eller overreagerer jeg bare?
  Jeg har (heldigvis) aldrig haft stress før, så jeg ved ikke hvordan det burde føles.
  Dernæst, er jeg i tvivl om, hvordan jeg skal tage snakken op med min chef om, at min læge råder mig til at blive delvist sygemeldt, så jeg til en start, går ned på 27 timer om ugen…

  • Hej Sabrina
   Når din læge mener det er stress, så er det nok stress. Stress kan komme til udtryk på forskellig vis hos forskellige mennesker. Men fælles er nok, at man ikke har ressourcer til at komme god igennem hele dagen, hvor kroppen siger fra på den ene eller anden måde. Hvis du ikke har det godt, så overreagerer du ikke. Vi bør ikke have det skidt, i hvert fald ikke i mere en et par uger. Det er vigtigt at få reduceret den belastning du oplever i en periode og sikre, at den fremadrettet ikke får lov til at stresse dig. Du kommer således ikke udenom på en eller anden måde at tale med din chef om det.
   Mvh Bjarne Toftegård

You must be logged in to post a comment.