Gør stress dig lettere syg?

Victoria skriver i Spørg om stress!:

“Hej.
Jeg har taget en stresstest, og den siger jeg har stress. Jeg går ofte og bekymrer mig om sygdomme/lektier/skole og så videre, og i øjeblikket er jeg syg med feber (influenza) og har gået med det i to uger nu, hvor det er kommet og gået, med cirka 2-3 dage i mellem hvor jeg ikke har haft noget. Jeg har læst at man har lettere til sygdom hvis man er stresset; er dette rigtigt?
 
VH. Victoria”

Hej Victoria

Ja, det er helt rigtig, at vi bliver lettere syge, hvis vi er meget stresset. Immunsystemet bliver i længden svækket. Lidt stress ind imellem har ikke nogen betydning, men langvarig eller hyppig stress har. Det er typisk infektionssygdomme vi får, så som influenza og forkølelse.

Jeg kan forstå på dig, at du bekymrer dig meget, og bekymringer kan skabe stress. Måske kan du finde måder til at bekymre dig mindre. Måske kan du blive bedre til at tage tingene som de kommer, sige PYT, leve i nuet, skrive ned, osv.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

——————-

Hvis du kender til at blive syg, når du er stresset? Læg gerne en kommentar nedenfor.

4 comments on “Gør stress dig lettere syg?

 1. Hej Bjarne,

  Tak for en god hjemmeside om stress.

  Victoria – det bedste du kan gøre er at tillade dig selv at slappe af og blive syg, hvis det er det du er igang med.

  Stress bygges langsomt op, og skal også bruge nooget tid for at give slip. Slap af. Læs en bog, gå en tur, men undgå at se action eller drama, da det også kan stress kroppen. Er den i forvejen svag, så er det bedre at give den helt ro, indtil du er frisk igen.

  Det er en god ide at tage en ekstra dag, når du føler dig frisk, så du er helt sikker på du er ovenpå igen.

  Held og lykke med det.

 2. for 10 år siden fik jeg en meget høj og ubehaglig lyd i det ene øre der nærmest hvar en hyletone med susen og lægerne ku ikke finde ud af hvad der hvar galt men så fik jeg taget blodtryk og fik en snak med lægen og vi fandt frem til at jeg lige sku tage det med ro for det viste sig at jeg havde stress i højeste gear og han undrede sig ikke mere over at jeg havde en hylende susen i det ene øre og allerede en uge efter ku jeg ikke høre mere af den susen siden dengang har jeg lært at sige fra og lytte til min krop og sygedagene er reduceret til næsten nul om året 🙂

 3. Hej,

  Må lige spørge i dette forum.
  Jeg er lige ved at afslutte 3 ugers afslappende sommerferie. Jeg har ikke lavet en dyt i alle 3 uger og føler mig på ingen måde stresset… Et par uger før min ferie fik jeg et anfald af øresusen på mit venstre øre. Det var så voldsomt at jeg gik til lægen og blev tjekket da jeg var bekymret over at jeg skulle flyve. Ville ikke sidde i flyveren med – måske – rigtig ondt i øret. Under vores 14 dage sydpå kom det igen. Det varede en dag – ligsom første gang – og så var det væk igen. Nu har jeg haft det 2 gange i løbet af en uge og jeg er ved at blive vanvittig! Det runger når mine børn taler til mig og min lunte er enorm kort! Hamrende synd for min familie, men jeg kan simpelthen næsten ikke holde ud at være til…! Hvad pokker er det?? Jeg har googlet øresusen og fundet info om bland andet tinitus osv.. kan bare ikke rigtig lure hvorfor jeg skulle have det, da jeg ikke udsætter mig selv for høje lyde osv. Jeg er ikke stresset og ellers sund og rask… Er der nogen der har prøvet det? Og hvad skal jeg gøre for at slippe af med det?!

  Kalua

 4. Hej Kalua,

  Som tidligere stresset, og med lignende symptomer, kan jeg sige at det formentligt er stress.
  Kroppen reagerer ved at fortælle os der er noget galt – det kan være smerter, trykken for brystet, hovedpine, øresusen og så videre.
  Når kroppen fortæller os der er noget galt, så er det en god ide at lytte efter. Stress er et af skridtene på vej mod sygdom, så hvis du ikke lytter nu, så vil du på et tidspunkt blive syg – evt. med Tinnitus. Jeg kan selvfølgelig ikke bevise noget af det her, men min egen erfaring siger mig at det er klogt at lytte til de advarselssignaler kroppen giver.
  Held og lykke med det 🙂

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>