Har svært ved at finde ordene

 Jan skriver under Spørg om stress:“Hej Bjarne!
Jeg har gennem en lang periode ½ år været stresset op af usikkerhed i parforholdet.
Kan man blive så stresset op, at min tale er blevet lidt hakkende.
Svært ved bruge/finde de rigtige ord, få et flydende sprog som for et ½ år.
Det er ikke så slemt når jeg taler i telefon eller læser højt fra en bog.
Kommer det igen og hvor længe kan det vare.
  
Med venlig hilsen Jan”

Hej Jan

Ja, det er helt almindeligt at “talen bliver mere hakket” og det er sværere at finde de rigtige ord, når vi bliver stressede. Det er ikke alle, der oplever det, men det er på ingen måde udsædvanligt. Vores hjerne fungere simpelhed ikke så godt, som den plejer. Det er også almindeligt, at det fungerer bedre i nogle situationer end andre. Jo mere afslappede vi er, jo bedre fungerer det. Jo vigtigere noget er, jo dårligere fungere det. Med andre ord, jo mindre vi skal tænke over, hvad vi siger, jo mere flydende vil det være. Jo mere vi skal tænke over det, jo mindre flydende bliver det.

Du vil opleve, at du vil have svært ved at finde ordene, når du bliver stresset, uanset hvad årsagen er. Og det varer, lige så længe du er stresset. Det bedste, du kan gøre, er at blive bedre til ikke at stress op, men at bevarer roen. Vi kan ikke undgå stress, men vi kan undgå, at det bliver for meget. Se evt. mere under: Alvorligt stresset – Hvad gør du så? … også selv om stressen måske ikke er så alvorligt.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

————————————————

Til andre læsere: Kender du til det, ikke at kunne finde ordene, når du ser stresset? Skriv gerne om det nedenfor til hjælp for andre i lignende situationer.

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>