Hjælp – Stress og eksistentiel krise … ?

Christina har i indlægget http://www.forebygstress.dk/blog/sp%c3%b8rg-om-stress spurgt om følgende:

“Jeg vil gerne vide noget om, hvad man gør her og nu, hvis man som jeg har en score på 174 i stresstesten?   Jeg har i øvrigt lige været til psykolog, som ikke mener jeg har stress, men er i en mindre eksistentiel krise. Hænger det sammen? Jeg er i hvert fald forvirret.”

Hej Christina

Når du i stresstesten scorer 174, så har du flere alvorlige stresssignaler. Det er rigtig godt, at du har taget initiativ til at tale med en psykolog. Med dine stresssymptomer, så bekymrer det mig lidt, at psykologen ikke kan se, at du er stresset. Hvis du ikke allerede har gjort det, så bør du også tale med din læge om dine symptomer og for at få afklaret, om du har stress.

Jeg vil sige det helt klart, at en “eksistentiel krise” giver stress!! Hvor stresset man så bliver af den, afhænger af “krisen” og hvordan din hverdag ellers er. Nu kan stress have mange årsager. Muligvis kommer din stress primært fra din “krise”. Muligvis er der også andre ting i dit liv, der er med til at give stress.

Du skal overveje, om du kan komme vider med egen hjælp, eller du skal finde anden hjælp.

Det du selv kan gøre her og nu, er at prøve at stoppe din stress. Det kræver, at du først finder ud af, hvad der egentligt stresser dig. Prøv at lægge mærke til, hver gang du føler dig den mindste lille smule stresset, nervøs, anspændt, irriteret eller angst. Mærk de “svage signaler” (som jeg normalt kalder “grønne stresssignaler”), så som hjertebanken, at du spænder et eller andet sted, knugen i maven, brystet eller halsen, at du holder vejret eller hyperventilerer, o.l. Hver gang det sker, så er der noget, der har stresset dig, og skriv det så ned i f.eks. en notesbog. Stress kan komme af noget du oplever, eller noget du tænker, f.eks. vedr. din livssituation. Vær specielt opmærksom på om dine tanker stresser dig. Efter nogle dage har du et rigtig godt billede af, hvor din stress kommer fra. Når du kender stressårsagerne, så bliver din næste opgave at tage fat i dem, helst en ad gangen.

Det, der også kan være rigtig godt for dig, er at komme ud at motionere. Motion er det mest effektive middel til at blive afstresset. Det skal være mild motion, så som rask gang, let løb eller cykeltur. Motion hjælper dig både fysisk og psykisk. Det hjælper bl.a. på humøret!

Du kan få flere ideer i De 10 bud mod stress.

Men måske vil det være bedre for dig at få hjælp. Måske skal du overveje at tale med en anden psykolog, én, der har større forståelse for stress. En anden mulighed er at tage fat i en stresscoach.

——-

Kommentarer og erfaringen vedr. dette indlæg er meget velkomne og kan skrives i kommentarfedtet nedenfor.

Spørgsmål og andre emner kan du skrive som kommentar til indlægget “Spørgsmål om stress” på linket: http://www.forebygstress.dk/blog/sp%c3%b8rg-om-stress

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>