Hvad er stress? – Definition

Hvad er stress? Det er vigtigt at have en klar definition af stress, for at kunne lave en god forebyggende eller afhjælpende indsats. Selv om der er diskussion om ordet stress, så er det faktisk veldefineret.

Definition: Stress er grundlæggende biologisk mekanisme, styret af stresshormoner og det autonome nervesystem, der aktivere os både fysisk og psykisk til beder at kunne klare en oplevet presset situation. (Stress = adrenalin)

Stressbegrebet bliver dog brugt i forskellige sammenhænge. I videnskabelige sammenhænge bruger man ordet stress i betydningen som defineret ovenfor, som også kaldes akut stress. I daglig tale bruger vi ofte ordet stress om den kroniske stress. Se mere nedenfor.

Stress er altså noget, vi oplevet i en give situation. Det er en grundlæggende biologisk mekanisme, som alle hvirveldyr har på nogenlunde sammen måde som os mennesker. Men alvoren i stressen afhænger af, hvor hyppigt eller langvarigt vi oplever stressende situationer.

Akut stress (her og nu stress)  –  Grøn stress

Stress er en naturlig og ubevidst reaktion på f.eks. en usikkerhed, frygt eller et pres.
Stress sætter kroppen i en alarmtilstand, klar til at handle (kamp eller flugt).
Stressårsagerne (stressorerne) kan være ydre forhold eller vores egne tanker.
Stress er individuelt. Det, der stresser en person, kan fjerne stress hos en anden.
Stress kan føles positiv (f.eks. ved sportspræstationer) eller negativt (f.eks. ved konflikter)

Gentagende eller vedvarende stress  –  Gul stress

Hvis vi oplevet hyppigt gentagende eller vedvarende akut stress, så vil kroppen mere eller mindre være i en konstant alarmtilstand. Dette påvirker os både fysisk og psykisk, f.eks. vores søvn og vores humør.

Kronisk (langvarig) stress  –  Rød stress

Hvis stressen er vedvarende i lang tid, så kommer kroppen og psyken mere og mere ud af balance. Vi begynder at fungere dårligt både fysisk og psykisk.

Stresssammenbrud  –  Sort stress

Hvis vi ikke stopper i tide, så siger enten vores krop eller psyke på et tidspunkt stop, vi får et stresssammenbrud, der ofte føre til en sygemelding. I meget alvorlige tilfælde kan stress føre til førtidspension eller i værste fald dødsfald.

Mere information om stress

Se mere om stress her: http://www.forebygstress.dk/om_stress2.htm

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

7 comments on “Hvad er stress? – Definition

 1. Hej

  Jeg ved ikke om jeg har stress, jeg har bare kunne mærke nogle forandringer. Jeg er begyndt at sove dårligt når jeg skal op på arbejde, jeg har hjertebanken og meget let til tårer. Mit humør har bare været for nedadgående i lang tid nu. Jeg er blevet dårligere og dårligere til at huske og jeg kan ikke rigtig komme i gang med nogle af mine opgaver hverke på arbejdet og derhjemme. Jeg er meget træt at mit arbejde. Har prøvet at komme væk, men synes også jeg har svært ved at tage mig sammen til det. Jeg plejer ellers ikke være så handlingslammet. Jeg har godt nok også haft lidt sygdom og økonomiske problemer i år, men jeg har lidt svært ved at se at det vil kunne give mig stress.

  Kan det virkelig være stress?

 2. Kære Anita

  Det, du beskriver, kan godt være stress. Men det er ikke nok til at sige det med sikkerhed. Dels skriver du, at du har svært ved at se, at der er tilstrækkelig årsag til det. Dels kan dine symptomer også have andre årsager. Jeg vil derfor foreslå, at du taler med din læge, for at få stillet den rigtige diagnose.

  Mvh. Bjarne Toftegård

 3. Hej har jeg stress.Søndag arbejdet,blev jeg dårlig,fik et jag ved brystbenet,følte mig skidt tilpas,ondt i hovedet/tryggen sovende fornemmelse,hjertebanken,fik det varmt,hvilte mig lidt,fik ondt i højre bryst,sovende kold tryg/pres i venstre side(bryst)igennem skulder og ned i venstre arm,fik tryggende ned igennem venstre arm,sovende fornemmelse i fingerne,jeg var ved vagtlægen,fik kørt et hjertediagram,hjertet er fint.forud for dette,har jeg i nogle dage fået nogle jag igennem venstre bryst og ømhed i armene

 4. Kære Susanne

  Med de symptomer, du beskriver, så bør du gå til din læge og blive undersøgt. Symptomerne skal udredes grundigt, før man kan afgøre, om det kan være stress. Kun en læge kan hjælpe dig med dette.

  Mvh Bjarne Toftegård

 5. Charlotte

  Jeg er bange for at min kæreste har stress. Han startede nyt arbejde sidste år i april og har siden da ændret personlighed ift de tre foregående år jeg har kendt ham. Dvs De første tre år, var han på en bestemt måde og siden det nye job fra april 2008, er han blevet mere og mere agressiv. Det er sådan at han typisk i weekenden, hidser sig utrolig meget op og bliver meget vred over de mindste ting. Senest blev han fuldstændig hysterisk over en vask jeg havde sat over på 30 grader og skældte ud og kaldte mig alle mulige grimme ting. Da jeg så ville gå min vej fordi jeg ikke ville finde mig i det, holdt han mig tilbage så jeg ikke kunne gå, på en meget voldsom måde og tvang mig til at sidde på gulvet og samle et bord. Han har flere gange tidligere været meget agressiv især de sidste 4-5 måneder har det taget til i omfang og voldsomhed.
  Det var så slemt i søndags at jeg gik min vej og har nu sovet hos min familie de sidste to dage. Jeg har snakket lidt med ham og det lader til at han har indset der er et problem og at det ikke er mig der er problemet. Det har hidtil været sådan, at hver gang han har fået et hysterisk anfald har han givet mig skylden. Det lader nu til, at han har forstået at det ikke er mig men noget andet og mere grundlæggende og han er gået med til at snakke med en psykolog.
  Det der nu bekymrer mig er om det er stress og i så fald der rettes op på det? Hvornår kan jeg tage hjem igen og sikre mig at det ikke sker igen? Det er første gang jeg er gået og blevet væk og sovet et andet sted i de snart 4,5 år vi har kendt hinanden. Så tror han er blevet meget overrasket over at jeg gjorde noget ved det. Jeg øsnker ikke forholdet skal stoppe, men vil på den anden side heller ikke leve under de vilkår. Så det er en svær situation og jeg ved ikke rigtig hvordan jeg skal forholde mig…. Charlotte.

 6. Pingback: Svar til Charlotte

 7. Emil Børsting Sørensen

  Rigtig fin definition af, hvad stress er. Kunne ikke have skrevet det bedre selv 🙂

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>