Hvordan man ændre sine tanker

Henrik 45 skriver under Hvordan du finder de egentlige stressårsager:

“Hejsa.
Jeg har igennem længere tid været plaget af stress. For et lille år siden skiftede jeg mit job ud med en noget mindre ansvarskrævende stilling. Umiddelbart hjalp det på min stresssymptomer, men indimellem plages jeg stadig. Jeg har efterhånden lært at se mit mønster og det er ofte egne tanker om ting der skal ordnes/planlæggges derhjemme – altså ikke jobrelateret. Jeg tænker ofte meget over tingene, og kan have svært ved at træffe en beslutning. Er jeg f.eks ved at ordne haven tænker jeg på alt det andet jeg mangler at få ordnet. Når jeg bliver stresset – eller føler mig presset får jeg kort tid efter store mavesmerter og ryger fysisk ned i et par dage. Der er ingen pres fra min meget forstående kone – men alt skabes i mit eget hoved.
 

Hvordan bryder jeg dette mønster….” 

Hej Henrik

Det er helt almindeligt, at stress kommer fra ens egne tanker. I min stresscoaching oplever jeg i gennemsnit, at halvdelen af al stress kommer fra tankerne, mens den anden halvdel kommer fra konkrete ting, hvor tankerne så også ofte er involveret.

Du er allerede klar over dit mønster. Det er nemlig altid det første skridt, det at blive bevidst om ens tanker og mønstre.

Det næste skridt er at vide, at man altid kan ændre den måde man tænker på. Man kan træne hjernen, ligesom man træner kroppen.

En simpel ting, som du kan gøre, er at omtænke alle tanker, der indeholder ordet “skal”, således at du tænker den samme tanke igen, men nu med ordet “vælger”. For eksempel tanken om “ting jeg skal orden derhjemme” kan du ændre til “ting, jeg vælger at orden derhjemme”. Det samme hvis du tænker ordet “bør” eller lignende. Hvis du skal noget, og ikke får det gjort, får dårlig samvittighed. Hvis du derimod vælger noget, og ikke får det gjort, så er det jo også bare et valg, og du undgår den dårlige samvittighed.

Du kan også lære at tænke mindre over tingene og at blive bedre til at træffe beslutninger. Nogle gange kan man selv lære at tænke anderledes, men ofte skal man have en “træner” til at hjælpe sig. Og en sådan træner vil ofte være enten en kognitiv psykolog eller en stresscoach. Alle kan lære at bryde et mønster og at tænke anderledes med den rette hjælp.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

——————————

Kender du til at dine egne tanker stresser? Eller det at ændre sine tanker? Du kan hjælpe andre ved at skrive om det nedenfor.

5 comments on “Hvordan man ændre sine tanker

 1. Stressende tanker

  Jeg forsøger mig lidt med meditation til batterigenopladning. Det lader til at være et godt værktøj, dels til at få lidt konkret fysisk afspænding her og nu og dels til gradvist at blive mere opmærksom på dårlige/ukonstruktive tankemønstre.
  I den forbindelse har jeg bl.a. læst den gode bog >>Vejen til indre ro i en stresset hverdag<< Af Henning Daverne.
  Der er en fin og meget konkret fortolkning af det filosofiske udsagn (frit genfortalt sådan som jeg forstod/tolkede teksten): Virkeligheden er en illusion.

  – Vores virkelighed er et mentalt kort over omverden som vi bygger op af de ting vi hører, ser, føler smager og lugter. Vores mentale kort ER ikke virkeligheden, på samme måde som et verdenskort ikke er verden.
  Alt hvad vi oplever kommer til os som elektriske nerveimpulser som hjernen tolker. Kroppen har ikke nogen ide om hvad der foregår, andet end hvad vores hjerne fortæller den.

  Kort sagt: Hvis man opfatter/tolker en situation som truende, så er det kroppens virkelighed og så går den i alarmberedskab (stresser). Ud fra den måde at forstå tingene på så er det altid vores tanker som stresser os.

  Man kan jo også godt stresse kroppen fysisk ved ikke at lade den få hvile eller ved at (over)forbruge stimulanser som koffein, alkohol mm, men generelt kan man vel nok sige at det i vores del af verden er ting som man bevidst VÆLGER at udsætte kroppen for.

  Tak for hjemmesiden og de gode råd Hr. Toftegård

 2. Hej,

  Jeg tror jeg er meget ligesom dig med at tanker kan stresse mig alt for meget. Jeg har været sygemeldt med stress i nu 4 måneder og har gået hos en kognitiv terapeut i den tid. Hun har hjulpet mig utrolig meget med at få styr på tankerne… ikke at jeg er “færdig uddannet” i mine egne tanker, men det hjælper. Fx har jeg meget svært ved at behovsudsætte ting. Med det mener jeg, at jeg kommer i tanke om noget og SKAL gøre det med det samme. Jeg har meget svært ved at lade ting ligge. Hun lærte mig, at det er MIG der skal styre min tid og ikke tingene og behovene der skal styre hvad jeg skal lave. Så hver gang jeg sidder et sted og kommer i tanke om alt der skal laves, ordnes, huskes, købes osv. så gør jeg fx det, at jeg inde i mit hoved bestemmer, at:
  – jeg må iKKE tænke på næste uges program før søndag aften kl.20 – DA planlægger jeg det.
  – jeg må FØRST tjekke mail kl.15 om eftermiddagen, så gør jeg det ikke løbende hele dagen.
  Altså, princippet er, at JEG vælger en tid jeg vil gøre det på, og så gør jeg det først da, og slipper for at tænke på det før det. Det hjælper mig.

  Jeg har også det problem at jeg slet ikke kan vælge, overskue ting – og specielt når jeg er træt, så er det ret krævende for mig.
  Jeg vælger så samme princip, og udsætter tankerne.
  Jeg har også gavn af simpelt hen at tænke på noget helt andet… fx kan noget så simpelt som at slå en hånd på låret gentagene gange og så tænke over det man laver… det kan hjælpe…. hjernen kan kun tænke på en ting, og så hjælper det ikke noget at cirkle rundt i negative tanker som ikke gør noget godt.

  Kognitiv terapi er SUPER godt til netop det med at ændre tanker og adfærdsmønstre.

  Kh Kamilla

 3. Hej Rune og Kamilla

  1000 tak for jeres indlæg. De viser, at man kan lære at få styr på sine tanker. Både meditation og kognitiv terapi er nemlig to rigtig gode måde til at lære at få styr på sine tanker.

  Mange mennesker tror ikke, at man kan ændre den måde, man tænker på – men det kan man! Man kan træne sin tænkning, ligesom man kan træne sine muskler.

  Hvis der er andre, der har gode eller dårlige erfaringer med at lære at ændre sine tanker, så skriv meget gerne om den nedenfor.

  Med venlig hilsen
  Bjarne Toftegård

 4. Jeg går hos en stresscoach som jeg er super glad for, men jeg har virkelig meget tankemylder og stresser mig selv op. Jeg har også angst så det er meget hårdt. Jeg har svært ved at tænke anderledes over tingene. Jeg er angst for sygdomme og var indlagt igår til idag fordi jeg var sikker på der var noget galt med mit hjerte. Kan stress virkelig sætte alt det igang med kroppen. Eller er det mine tanker der gør det. Kan man få noget fra lægen der kan hjælpe mig med tankemylder mvh karina

 5. Helena

  Kære Karina, jeg har det på samme måde og håber at nogen svarer dig.
  Jeg er selv startet hos en stresscoach, som jeg er glad for, men oplever stadig angst og bekymrende tanker (som så forstærker symptomerne og så bliver jeg endnu mere angst).
  Jeg tror, at vi begge to skal være tålmodig og prøve at fokusere på det positive. Jeg kan anbefale dig, at læse en bog som hedder Vejen ud af stress (Benedicte H.). Den har hjulpet mig meget.
  Ellers kan vi prøve at komme i kontakt med hinanden og støtte hinanden?

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>