Brevkasse: Kronisk sygdom og stress

Margit Pindstofte skriver under Spørg om stress:

“Hej Bjarne,
Kan du dele nogle erfaringer omkring kronisk sygdom og stress?
Jeg er narkoleptiker (søvnsygdom bl.a. med dårlig søvnkvalitet og deraf følgende nedsat energiniveau og “anfald” hvor man falder i søvn f.eks. midt i en sætning). Jeg er også sygemeldt med stress, siden 1. december 09, og synes det er svært at adskille årsag og virkning da stress forstærker narkolepsisymptomerne og reducerer virkningen af medicinen.
  
Stress udløser som bekendt udover kortisol m.v. bla. også thyroksin som giver angst og søvnforstyrelser. Kan man få målt thyroksin niveauet og er der erfaringer med at konkludere udfra thyroksinniveauet?
Håber ikke mit spørgsmål er for “medicinteknisk” – ellers er jeg rigtig interesseret i generelle erfaringer med kronisk sygdom og stress.
Tak for en god web,
Margit”

Hej Margit

Stress påvirker kroppen på mange forskellige måder. I en stresssituation mobiliseres kroppens ressourcer, så vi er forberedt på at handle, uanset om vi faktisk kan gøre noget eller ej. Ved længerevarende stress vil denne mobilisering dræne vores ressourcer og påvirke kroppen og psyken negativt.

Ved kroniske sygdomme kan man opleve, at man i stressende situationer (akut stress) oplever sygdommen anderledes. Stress ændrer kroppens balancer, og dermed også hvordan en evt. sygdom påvirker en. Selv om man ikke har en kronisk sygdom, bliver man både fysisk og psykisk påvirket af en stresssituation.

Langvarig stress (kronisk stress) kan ligefrem være med til at fremkalde eller forværre kroniske sygdomme. Her har kroppen været ude af balance i lang tid, dvs. måneder eller år, og dette kan have konsekvenser, således at den ikke kommer 100% i balance igen, selv efter at stressen er forsvundet.

Narkolepsi er et eksempel på en kronisk sygdom, der påvirkes af stress. Et anfald kan f.eks. udløses af stress, stærkere følelser eller af udmattelse. Ved kronisk stress, bliver man lettere ekstra stresset i stressende situationer, og man er derfor mere følsom.

Du skriver om thyroxin. Det er ikke et stresshormon, men et hormon, der dannes i skjoldbruskkirtlen, og er med til at regulere stofskiftet. For meget Thyroxin giver ikke angst, men giver bl.a. de samme symptomer som angst og stress giver, som for eksempel hjertebanken, høj puls, ryste osv. Hvis man så både er stresset og har forhøjet niveau af thyroxin, så er kroppen voldsomt påvirket. Desuden er der risiko for at udvikle en angst for sit helbred. Du kan godt få målt thyroxin niveauet gennem din læge. Hvis niveauer ikke er i orden, kan du blive medicineret mod det. Dette har dog ikke noget med stress at gøre.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

————————————–

Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller egne erfaringer til dette, så er du meget velkommen til at skrive om det nedenfor til hjælp for Margit og andre.

3 comments on “Brevkasse: Kronisk sygdom og stress

 1. hej bjarne..
  jeg er en kvinde på 47 der har haft et liv i helvede.
  fra5år til 7år blev jeg misbrugt.
  som 20 årig fik jeg lungesygdom der hedder bronchir estacie
  som er udvidet lunger hvilket gjorde jeg hostede blod op i 13 år. der i mellem fik jeg fjernet den nederste lunge lap.fik to piger i den periode. fandt ud a at jeg var intolerent over for histamin og da jeg holdt med at spise den mad med det i, holdt jeg med at hoste blod op..i de 13 år gik jeg i en evig døds angst. jeg fik en depresion som jeg slås lidt med i dag. jeg blev skilt for 11 år siden og boede alene med mine piger hvor jeg ikke havede nogen form for hjælp.
  jeg lå ofte i sengen og kunne ikke overskue livet og de daglige gøremål. for3 år siden begyndte jeg at komme sammen med en handicapet som jeg hjalp meget. men så fik jeg kræft i tyktarmen for 1 1/2 år siden. og min mor døde september sidste år… så nu er jeg udbrændt stresset og træt ind til benene …. jeg har slået op med min kæreste for jeg kunne ikke holde til at jeg skulle forholde mig til hans problemer med børn exkone og kommune .jeg vil spørge om hvor længe du tror jeg vil være om at komme oven på igen….
  mvh linda

 2. Hej Linda
  Du har været meget igennem i dit liv. Jeg ved ikke om du har fået noget psykologhjælp, for jeg vil anbefale at du opsøger en psykolog eller terapeut for at komme ovenpå igen. Jeg kan ikke svare på, hvor lang tid det kan tage. Det vigtigste er at du beholder troen på at du komer det, og også at du er god til at opsøge hjælp,
  Mvh Bjarne Toftegård

 3. Hej alle sammen… Jeg håber “nogle” kan bruge denne hjemmeside. I kan evt. også tage et stresskursus hvor i lærer lidt om at kontrollere jeres stress.

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>