Når stressårsagen ikke kan fjernes?

Lone skriver under Alvorligt stresset – Hvad gør du så?:

“Hej

Jeg har de sidste 4 uger fået piller til at forbygge mavesår. Jeg er meget træt og irretabel. Så jeg har taget jeres stress test og den var på 150. Ikke at de overraskede. Mit problem er bare at jeg ikke kan fjerne min stress faktor.   Vi har meget store problemer med min papsøn og især hans mor. De uger vi ikke har ham går det okay, og jeg er lige holdt med mine piller for få dage siden. Men så har der været problemer de sidste 3 dage, så nu er den igen gal med maven.

Hvad kan man gøre for at afhjælpe det når “problemet” ikke kan fjernes?”

Hej Lone

Det er faktisk meget almindelig, at man ikke bare kan fjerne sine stressårsager. Vi oplevet alle sammen omstændigheder, som vi ikke har indflydelse på, og nogle af dem kan være med til at give stress. Men når noget stresser, er det altid to muligheder:

1) Ændre det, der stresser
2) Ændre den måde, man tænker om det, der stresser

I dit tilfælde er mulighed nummer 1 udelukket, og det vil sige, at du kan har mulighed nummer 2 tilbage.

Det, jeg skriver nu, er ikke nødvendigvis let, men det vil kunne hjælpe dig. For det, du ikke kan gøre noget ved, er du nødt til at acceptere, som det er. Når du accepterer det, vil stressen forsvinde. Dvs. forholdene er, som de altid har været, men du bliver ikke længere stresset af dem. Det er et spørgsmål om at lære, at det vi oplevet, ikke går ind og ødelægger os ved at stresse, irritere, ophidse eller på andre måder fremkalde stærke følelser. Og det kan læres!

Du kan sige til dig selv: “Min papsøn er, som han er”. Og at: “Hans mor er, som hun er”. En anden måde at tænke anderledes på, er at sige til sig selv: “Hans mor gør det bedste hun kan, udfra de evner hun har.” – Måske en lidt provokerende måde at tænke på, og det skal nok ikke siges højt, men det kan redde dit helbred. På den måde får man vendt irritationen til en slags medlidenhed, og så kan man ikke blive stresset af det mere. Prøv det en uges tid. Det virker!

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

—————————–

Kender du til stressårsager, du ikke kan gøre noget ved? Hvordan tackler du dem? Skriv gerne om det nedenfor.

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>