Ond cirkel med stress og sygdom

Lisbeth skriver under Spørg om stress:

“Hejsa
Fik i efteråret 2009 stress pga. alt for meget arbejde. Gennem min fagforening fik jeg hjælp hos en psykolog og sammen med hende vurderede vi, at jeg ikke skulle ud i en sygemelding, men have mindst 2 hjemmearbejdsdage om ugen. Med hjælp fra hende og min arbejdsgiver – og hårdt “arbejde” for mig – blev jeg bedre og bedre til at sige nej til opgaver og takle stressen. Efter nytår gik det faktisk rigtig godt med stressen, dog fik jeg flere og flere infektioner og har siden stort set konstant været forkølet, ondt i halsen, hoste, problemer med bihuler osv.
   Det bevirker, at jeg hele tiden skal kæmpe med helbredet og kan nu mærke, at det er medvirkende til at jeg ikke kan komme helt ud af stressen – faktisk bliver min stress nu værre og værre igen. Det er en ond cirkel jeg er kommet ind i – stressen har ødelagt mit immunforsvar så jeg er syg hele tiden – og smerterne og kampen med infektionerne fylder nu mere og mere hos mig hvilket stresser mig. Jeg vil da meget nødig sygemeldes, jeg frygter det bliver så svært at komme tilbage, men måske en delvis sygemelding?”

Hej Lisbeth

Det er dejligt at høre, at du har fået god hjælpe fra din fagforening med psykologhjælp, og at du har en arbejdsgiver, der også gerne vil hjælpe dig. Det er så uheldigt, at du flere gange har været syg siden nytår, og at det påvirker din stress. Det er ikke rart at havne i en sådan ond cirkel.

Vedr. dit helbred, så er det vigtigt at få undersøgt, hvad det skyldes, f.eks. om dit immunsystem er sænket, og om man kan gøre noget ved infektionerne m.v.. Jeg vil anbefale, at du taler med din læge om dette., hvis du ikke allerede har gjort det.

Det lyder, som du aldrig er kommet helt ovenpå din stress fra efteråret, selv om du har fået bedre arbejdsforhold og er blevet bedre til at sige nej. Som jeg ser det, så er det et spørgsmål, om hvad du gør nu for at komme HELT ovenpå igen. Måske har du brug for yderligere hjælp. En deltidssygemelding kan være rigtig godt, men må helt ikke stå alene. Det er vigtigt, at du også for mere psykologhjælp eller noget stresscoaching.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

——————————-

Kender du til at komme ind i en ond cirkel med sygdom og stress? Skrive gerne om det nedenfor til hjælpe for Lisbeth og andre.

1 comment on “Ond cirkel med stress og sygdom

  1. Jeg kender alt til at have det som, Lisbeth. Var for 2 år siden nede med stress i nogle måneder, fik ikke rigtig noget hjælp og kom tilbage på arbejdet. Har aldrig fået samme energi som tidligere og føler mig ofte meget meget træt og utilpas. Er skolelærer og kan ikke være væk, hvilket giver mere stress. Ved ikke hvordan jeg bliver helt “rask” Har ikke råd til psykologer og den slags.

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>