Overreagerer følelsesmæssigt og har diffuse smerter

Maria Christina Ytterberg skriver under Spørg om stress

“Hej Bjarne.
Jeg har haft stress og depression i en halvårsperiode i 2006/2007. Har spist medicin, men er nu medicinfri siden et år. Jeg har virkelig arbejdet med at undgå/fjerne de ting som er med til at gøre mig stresset. Fx har jeg skiftet mit lærerjob ud med et mindre krævende skolepædagog-job. Jeg har lært at tage lettere på tingene og lave ting mere langsomt, ikke lave så mange aftaler osv. Men jeg døjer stadig med meget følelsesmæssig stress. Bliver ked af det, bekymret ved det mindste omkring børnene fx.
   Gør jeg det nu godt nok, forlader de mig osv. Jeg går til psykiater og får snakket, men overreagerer helt vildt på ting omkring dem. Hvordan kan jeg komme det til livs? Det er fuldstændig uhensigtsmæssigt, og jeg har svært ved at leve i nuet. Jeg får tit ondt i kroppen de mest mærkelige steder og tænker, at det er symptomer på stress. Men jeg føler mig ikke stresset, har ikke hjertebanken, er ikke træt og alle de der ting. Hvad siger du til sådan nogle diffuse smerter i kroppen? Føles lidt som influenza. Skal man døje med det forever fordi man har været stresset engang?
Mange hilsner
Maria”

Hej Maria

Det er dejligt at høre, at du er kommet ud af en din stress og depression. Du har både gjort noget ved det, der stressede dig, og du er blevet bedre til at tackle den stress, der er tilbage. Det lyder også, som du stadigvæk får god hjælp til at blive mindre mentalt stresset.

Men du overreagerer stadigvæk følelsesmæssigt og har svært ved at leve i nuet. Det er meget et spørgsmål om at lære at slappe af mentalt, specielt i situationer, hvor følelserne tager over. Måske kan du have glæde af mentale afslapningsteknikker som meditation, yoga osv. Jeg har også nogle metoder i min bog “Lev i nuet”.

Så nævner du diffuse smerter i kroppen. Sådanne smerter kan sagtens forekomme, når man er stresset, men det er ikke en typisk langvarig følgevirkning efter stress, og du skal nok tale med din læge om det, hvis du ikke allerede har gjort det.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

——————————–

Til andre læsere: Kender du til at overreagere følelsesmæssigt eller til diffuse smerter efter langvarig stress og/eller depression? Skriv gerne om det nedenfor til hjælp for Maria og andre i en lignende situationer.

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>