STOP! – Et redskab mod stress

STOPSTOP! er et lille og effektivt redskab mod stress. Samtidig hjælper det dig til at lave det vigtigste. Se her, hvordan du gør. Det består af fire trin, og du skal blot huske de fire bogstaver: S-T-O-P:

Stop op 1) Stop op hver gang du skal lave noget andet, dog minimum en gang i time. Stop også op, hvis du er ved at miste overblikket, alligevel er blevet forstyrret eller trænger til en pause – En lille time-out. Lav derefter de følgende tre trin i rækkefølge.
.
Træk vejret 2) Træk vejret på følgende måde: Tæl langsomt til 8 medens du roligt trækker vejet ind, tæl langsomt til 4 medens du holder vejret og tæl langsomt til 4 medens du ånder ud. Hold fokus på åndedrættet. Gentag dette 5-10 gange. Lav også gerne nogle strækøvelser, specielt hvis du har
stillesiddende arbejde. Herefter kan du fortsætte med næste trin.
.
Observer 3) Observer situationen. Mærk efter hvordan du har det både fysisk og psykisk. Har du det godt? Tænk over, hvad der sker i dit hoved. Er du nærværende? Kig dig omkring og læg mærke til, hvad der sker. Har du overblikket?
.
Planlæg 4) Planlæg, hvad du nu skal gøre. Start med at lave en liste – eller opdaterer din liste – over det, du kan, skal eller vil gøre. Få det hele med. Lav helst listen på papir eller elektronisk, og ikke bare i dit hoved. Husk også at skrive at holde pause, spise, spørge ind til kollegaer m.v. på listen. Gennemgå listen og vælg det, der er det vigtigste lige nu. Og gå i gang med det … indtil du kommer til det næste STOP, hvor du så igen skal overveje, hvad du skal fortsætte med – måske det samme, måske noget andet.
.

Brug dette redskab ofte i løbet af dagen til at begynde med. Det er et spørgsmål om træning, og på et tidspunkt gør du det næsten automatisk. Og så er du kommet rigtig langt med at forebygge stress.

Dette redskab hjælper dig desuden med at lave det vigtigste. Du vil som regel nå mere, ved at stoppe op en gang imellem. Det er ikke sikkert, du når alt, du skal eller vil, men vær tilfreds med det, du når. Du har jo lavet det vigtigste.

Skriv gerne om dine erfaringer med dette eller lignende redskaber nedenfor.

God fornøjelse

Bjarne Toftegård

15 comments on “STOP! – Et redskab mod stress

 1. Hej Bjarne

  Jeg har ikke prøvet STOP-redskabet endnu, men jeg leder pt efter redskaber, jeg kan tage i brug, når jeg skal tilbage på arbejdsmarkedet efter 14 måneders udmattelsesdepression.

  Jeg vil helt klart afprøve den her. Men har du andre gode idéer? Jeg har været meget syg og får stadig stresssymptomer ret hurtigt.

  Bedste hilsner
  Vibeke

 2. Hej Vibeke
  Det er rigtig godt at bruge STOP-redskabet. Men det vigtigste, du kan gøre, er at passe rigtig god på dig selv. Lyt til din krop og tag hensyn til, hvad den fortæller dig. Og hvis du ikke allerede er rigtig god til det, så kan du øve dig i at bruge de tre ord: NEJ, HJÆLP og PYT.
  Mvh Bjarne

 3. Jeg har haft stress og er tilbage på arbejde. Men er nu dårlig igen – angst/stress- svimmel, kvalme hjertebanken. Og uro. Kan man bruge redskabet til at undgå sygemelding eller er det mere til forebyggelse? Jeg er så bange for at skulle sygemeldes igen.

 4. Formentlig ikke nej. Snakker også med både læge og psykolog. Hvorvidt coach kunne være noget ved jeg ikke. Måske. Måske først senere. Spørgsmålet var bare om det også kunne være et redskab til evt at undgå sygemelding.

 5. Lamberto Koffi Da cruz

  Har læst på din side og har lavet skole projekt ud af .
  jeg få noget fra dig som og har give mod til at ikke sejle med strømen.
  du må have en god dag
  Hilsen lamberto

 6. Lene laursen

  Hej bjerne jeg bliver tit ked af det og kan ikke sove og bliver bange og angst og tit tror jeg der stor nogen uden foran mit stue vinduer er der en metode????

  • Hej Lene
   Der er mange metoder. Det første skridt er at finde ud af, hvad du skal have hjælp med. Hvis du ofte er ked af det og oplever angst, så vil jeg foreslå, at du taler med din læge om det.
   Mvh. Bjarne Toftegård

 7. Kristina Sindberg

  Hej Bjarne.
  Tusind tak for dine mange gode værktøjer her på forebygstress.dk
  Jeg er efter 3 måneders sygemelding på vej på job igen stille og roligt, hvor jeg følger “Efter stress” af Arbejdsmedicinsk Klinik/Herning, godt fulgt op af min arbejdsgiver, som virkelig gør det muligt og på sidelinjen psykolog. Den her STOP metode har jeg arbejdet meget med og har rigtig god hjælp til dette via mindfulness øvelser, der gør mig i stand til at stoppe, trække vejret og mærke efter om det er pyt rygsækken eller om det er noget der er vigtigt, som får mig til at mærke stress symptomer og hvad jeg herefter skal gøre.
  Så mindfulness øvelser, bøger/foredrag om selvudvikling (er lige gået i gang med en ny bog om skyggearbejdets), en banan og en kop te med salvie og lavendelblomst inden sengetid (virker beroligende og har givet mig min søvn tilbage) og dine ugentlige stress tests er udover STOP rigtig gode værktøjer for mig.
  Håber der er andre, som kan have glæde af dette på deres vej ud af stress.
  Mange hilsner fra
  Kristina

  • Hej Kristina

   Tak for dit indlæg. Det glæder mig at høre, at du har kunnet gøre brug af nogle af redskaberne på hjemmesiden. Det lyder også som du får god hjælp og forståelse. Jo mere forsigtigt du startere op, jo hurtigere kommer du på fuld tid.

   Hilsen
   Bjarne Toftegård

 8. Hej Bjarne
  Det virke meget fornuftigt med de 4 S-T-O-P trin. Men hvad nu, hvis man ikke har så meget ro på jobbet, at man kan udføre de 4 trin uden at blive forstyrret i dem. Så er man lige vidt…..

  • Hej Beth
   Tak for din kommentar. Rent faktisk bliver du mere effektiv ved at udføre de fire trin. Hvis dit arbejder er sådan, at du ikke engang kan lave STOP ind i mellem, så er det også et tegn på en ikke-effective arbejdsplads. På den korte bane må du prøve at finde nogle huller, hvor du kan STOPpe op. På den lange bane, så er det et spørgsmål om jeres arbejdsprocesser, som måske er uhensigtsmæssige.
   Mvh.
   Bjarne Toftegård

 9. Lene laursen

  Hej bjerne jeg er begyndt til psykolog og det hjælper mig meget godt så jeg kan komme ved min brors gravsted uden at føle skyld og jeg har god samvidehed mange tusind tak for hjælpen lene?

 10. Jeg har som en stress ting svært ved at trække vejret helt ned i lungerne. Jeg synes næsten ikke jeg kan trække vejret ind og langsomt tælle til 8. i hvert fald ikke uden at “gispe” vejret ind i ryk tilsidst. Nogle ideer til det?

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>