“Stressøje” – Synsforstyrrelse som følge af stress

Anette skriver i Spørg om stress:  

“Stressøje – sjælden sygdom ifm psykosocialt stress.

Jeg har fået stressøje. Mener man. I sidste uge fik jeg pludselig synsproblemer på venstre øje. Jeg skulle akut til øjenlæge. Der var intet at se på billedet, så han mente, at jeg har fået en væskeansamling bag øjet, der gør at mit centralsyn – eller læsesynet – er forringet. Symptomerne for mig er, at jeg ser en lys grågrøn plet i midten af synet. Bogstaverne er lidt “skæve”, og når jeg ser mig omkring, er det som om alting står lidt forskudt, nærmest 3D-agtigt, jeg føler mig nærmest lidt skeløjet.   Og så er jeg træt i det venstre øje hele tiden. I min søgen efter sygdommen på nettet fandt jeg, at stressøje oftest ses efter lang tid med stress ifm skilsmisse eller arbejdsløshed. For mit vedkommende er det en kombination af skilsmisse, kandidatstudie, deltids-arbejde og at skulle klare en dagligdag med 3 børn.

Så kan jeg lære det!

Jeg har ellers ikke haft nogle symptomer på stress. Jeg har godt kunnet mærke på min krop, at det er et hårdt program, jeg har mig. Men jeg har hen ad vejen givet mig selv lov til, at det var ok, at jeg f.eks. i en periode ikke var motiveret for at læse ift studiet, hvor jeg var ked af min situation ift skilsmisse og børnene. Og min holdning er, at jeg blot skal bestå fagene, jeg har ikke ambitioner om høje karakterer, for det er mit liv ikke gearet til.

Og så sker dette.

At stressøje er så tæt forbundet med lang tids psykosocialt stress er tankevækkende.

Det er en sjælden sygdom, man mener at ca. 500 i DK får det om året.

Det kan gå over af sig selv igen efter nogle måneder. Men det kan ligevel være kronisk.

Og det er meget ubehageligt. Hvis ikke jeg følte mig stresset før, så gør jeg det nu! For hele min krop og min hjerne er i alarmberedskab. Som min egen læge sagde, så er min hjerne forvirret.

Min private situation gør, at jeg ikke kan skære ned på noget…og det er et faktum. Og hvad gør jeg så?

Jeg har kontaktet en optiker for at forsøge at få en midlertidig løsning på mit læseproblem, og måske kan hun også hjælpe med en løsning generelt, så jeg ikke behøver at føle, at jeg går ved siden af mig.

Jeg har fået tid hos min søster, der er nyuddannet kraniosakralterapeut, for blot at gøre et eller andet, der måske kan skabe balance i min krop.

Jeg er sygemeldt i en uge. Og bruger tiden på at slappe af og sove.

Og udover det må jeg væbne mig selv med den største tålmodighed og vente på, om det går over af sig selv.

Gør det ikke det, er det ikke det værste, der kan ske. Jeg kan godt forlige mig med dette syn hen ad vejen. Men lige nu er det hamrende hårdt.”

Hej Anette

Tak for din historie og forklaring på stressøje. Din historie er et eksempel på, hvor kroppen på den ene eller anden måde bliver overbelastet og så siger fra. Hvordan det så kommer til udtryk er meget forskelligt fra person til person. Og stressøje er en af måderne.

Stressøje kaldes også ‘årehindelækage’ og i fagsproget ‘central serøs chorioretinopati’.

Det er rigtig godt, at du får hjælp med synet, men du skal huske på, at det kun er et symptom på at dit liv ikke hænger helt sammen, som det er nu. For at du ikke senere skal få tilbagefald eller andre stressrelaterede symptomer, så bør du se på årsagerne til stressen.

Det er godt, at du kan få hjælp af din søster, som er kraniosakralterapeut. Selv om det kan hjælpe dig i balance igen, så vil det nok ikke fjeren årsagerne.

Årsagerne til stress er ofte en kombination af ydre ting, som du skriver, du ikke kan gøre noget ved, og dine tanker. Ofte kan man gøre mere ved sin hverdag, end man lige forestiller sig. Men ofte skal man have støtte, inspiration og mod til dette. Du kan evt. snakke med din søster, venner eller evt. en coach om dette. Når man ikke kan gøre meget med hverdagen, så må man se på, hvordan man tænker på den. Stress afhænger meget af, hvordan man opfatter tingene. Her kan din søster, en coach eller en psykolog hjælpe dig.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

——————————

Kender du til stressøje eller andre synsforstyrrelser som følge af stress? Læg en kommentar nedenfor for at hjælpe andre.

48 comments on ““Stressøje” – Synsforstyrrelse som følge af stress

 1. Hej
  Interessant at læse om ‘stressøje’, da jeg jeg selv har haft nogle problemer med synet. En morgen blev mit syn pludselig meget sløret og tåget og jeg kunne slet ikke fokusere. Jeg kontaktede straks´min læge, der sendte mig til øjenlægen, der ikke fandt noget usædvanligt selvom jeg var svimmel og alt var tåget. Jeg døjer stadig med meget trætte øjne, og hen på eftermiddagen er mit syn igen sløret. Hverken min læge eller øjenlæge har givet mig nogle råd til hvad jeg kan gøre, blot at jeg kan give mine øjne noget fugt v.hj. af æjendråber og prøve at slappe lidt af.

  • Lauge Visgaard

   Hej. Det du har beskrevet der er en meget meget præcis beskrivelse af hvordan jeg har det lige nu, og jeg kan se at det er lang tid siden du har skrevet kommentaren.
   Men jeg er meget desperat efter at vide hvad det er jeg fejler og hvad jeg skal gøre for at få det til at gå væk? Mine øjne er trætte døgnet rundt og mit hoved er helt tåget. Er der nogen der kan hjælpe mig?

    • Hej Lauge og Canan.
     Det første er altid at udelukke andre årsager end stress. Det er noget en øjenlæge, kan gøre. Dernæst er det et spørgsmål om at gøre noget ved stressen. I den forbindelse er det vigtigt at symptomer ikke kommer til at fylde for meget, da det i sig selv kan give stress. Så en accept og derefter fokus på årsagerne giver ofte den bedste løsning.
     Mvh Bjarne Toftegård.

 2. Evy Bjørnholt

  Ja, hvor ubehageligt. Jeg har det sidste år følt mig dårligere og dårligere og tror jeg har stress. Jeg bliver tjekket i hoved og r.. og jeg skal altid stille min egen diagnose på hvad der er galt. Jeg har ondt i hele ansigtet, jeg kan ikke tåle lys når jeg arbejder (som er til gene for de andre kolleger), og så har jeg fået ticks over venstre øjenlåg plus pump i højre øjenbryn. Jeg er vildt stresset og kan ikke komme af med det..puha hjælp mig inden det går galt. Føler nogle gange jeg er ved at dejse om. Får kvalme indimellem og ondt i hele min krop. øv. Evy Bjørnholt

 3. Mette Andersen

  Hejsa.
  Yes yes, eller alligevel ikke. Men et eller andet sted dejligt at jeg ikke er den eneste, som har fået problemer med synet pga stress.
  Fik “en hammer i hovedet” den 10 september sidste år, faldt om, pga 70-90 timers arbejdsuge plus pasning af min kræftsyge far. Sygemeldt i lidt over 2 mdr, tog så på job 20 timer om ugen, kom op på 25 timer om ugen, og så her lørdag den 14 feb, midt under aftensmaden, “sprang” der et eller andet i højre side af mit hovede. Mega mange smerter, uh hej til lokal sygehus, derefter videre til Århus Kommune hospital pga mistanke om blodprop i hjernen pga bla føleforstyrrelser i hele højre side af kroppen. Heldigvis var der ik nogen blodprop, Og i dag næsten en måned senere stadig lidt føleforstyrrelser, men stadig hovedpine og nedsat syn på højre øje. Udarter sig i slør og at ting næsten er i sort/hvid, føles som om øjet sover.
  Er så begyndt med både afspændingsmassage og afspændingsgymnastik, OG DET VIRKER!!!! Er bla begyndt at kunne mærke både min ryg og mine arme, har lært afspændingsåndedræt, afslapningsøvelser (30 min = 2 timers søvn)
  Men men hovede og krop fungerer stadig ik sammen, det her kommer til at tage tid. Det største problem pt er jo nok at JEG skal lære at acceptere at jeg ik er et supermenneske, og så bruge den tid det tager, også selvom jeg lige har mistet mit job pga det.
  Ellers får jeg bare en “ny hammer” i hovedet, som lægen i Århus sagde, og så er det ik sikkert at jeg slipper “så let”.
  Bare lige lidt om min situation

  Mvh Mette Andersen

 4. kirsten løssl

  hej
  jeg har været alvorlig syg af posttraumatisk stress i 4 år nu og ligger for det meste i min seng…
  Jeg har store problemer med mit syn og vanvittig svimmelhed og mega balanceproblemer…
  Har været indlagt flere gange med mavesår og fejler ellers ikke andet. jeg er blevet scannet i hjernen og alt så fint ud. mine muskler kramper hele tiden i nakken og mit bindevæv er meget stift.
  og så kommer spørgsmålet. Er der nogen der genkender disse symptomer ???

 5. R. Nielsen

  Har i snart i 5-6 mdr. gået rundt med smerter og pupildeference i venstre øje. Oplevede forrige uge at samme øje sitrede rigtig meget efter jeg havde hvilt mig. Blev forskrækket.
  For 6 uger siden fik jeg et pludseligt allergisk reaktion. Med meget røde og brændende underarme. Fik antihistamin og salve. Blev set af hudlæge, fik ordineret locoid(binyrebakhormon) Brugte det 2 gange på underarmene i ca. 3 dage i et tyndt lag. Dette hjalp heller ikke.
  Har efterfølgende oplevet det meste af min hud brænder voldsomt de sidste 14 dage.. Så meget at jeg måtte sygemelde mig. Føler jeg har kronisk feber hele tiden. Er grændende og frustreret over dette.
  Føler det som om min krop har fået en 3 grads forbræning. og har kronisk feber. Det går udover mit sociale liv , arbejdsliv og mit humør. Tænker på det vil hjælpe ikke at vågne op igen, så forpint er jeg af det. Har ellers altid været livsglad og rejst meget m.v. Kan slet ikke kende mig selv. En stor forandring for bare et år siden.
  Samtidig har jeg hovedpine ved det ene øje/tindingen. og venstre øre.Og smerter i øjet.
  Har fået lavet mr-scaning hvor man fandt to sorte pletter(ved ikke hvad det betyder) Neurologen sagde det ingen betydning har. At vi alle har sorte pletter i hjernen.
  Min hudlæge og min egen læge, neurologen står på bar bund. Har også været til øjenlæge som synes behandlersystemet hvor vise hvad de kan.
  Er udredt hos øre næse hals læge uden noget at finde. Men nu er mine symptomer som sagt forværret det sidste ½ år og endnu værre de sidste 6 uger og igen de sidste 14 dage.
  Dette gør mig angst, ensom, ulykkelig. Har desuden problemer med økonomien pga, jeg ikke kan passe mit job.
  Er det hele bare symptomer på stress??
  Kan bare mærke jeg får det værre og værre i mine tanker pga. min hud/krop føles brændende.

  Nogen der genkender disse symptomer??

  • Hejsa
   For 3 uger siden vågnede jeg op med et opsvulmet venstre øje. Jeg har smerter bagved og de stråler op til tindingen og baghovedet. Har måttet gå hjem to gange fra arbejde, hvor jeg fik “anfald”. Det starter med lysende pletter på nethinden efterfulgt af bølgende vand foroven og forneden i synsfeltet. Jeg bliver lidt svimmel og desorienteret. Derefter kommer den kraftige hovedpine og kvalme. Jeg er udredt hos neurolog og fået lavet en scanning af hjernen pba mistanke om migræne. Det eneste som kom ud af det var, at min blodkarforsyning ikke var ens i de to hjernehalvdele.
   Jeg er pt Mega presset, da jeg har fået vikarjob gennem et bureau og værkfører har ringet idag og sagt, at hvis jeg ikke kommer imorgen, så må de finde en anden. Jeg har ikke ret til kontanthjælp eller dagpenge, så der er virkelig pres på. Jeg har været ved egen læge og øjenlæge, men de kunne ikke finde ud af hvorfor. Har fået tid til scanning 14 feb (føles meget langt væk) har fået penicillin og øjendråber. Intet virker 🙁

   • Hej Camilla
    Det er godt, at du bliver grundigt undersøgt. Det er vigtigt at få udelukket mulige årsager. Det, du oplever, er ikke typisk for stress, men stress kommer til udtryk på mange forskellige måder. Det er vigtigt, at lægerne får stillet den rigtige diagnose.
    Mvh Bjarne Toftegård

   • Din beskrivelse af de dansende lysglimt/pletter for øjnene, det bølgende vand efterfulgt af kvalme (og for mit vedkommende opkast i 8-9 timer) samt tåreflåd fra og rødme i det ene øje er præcis sådan min migræne med aura er. Derudover er der så det, jeg beskriver som ‘kniven i tindingen’, der vækker kvalmen og forårsager den efterfølgende opkast. Det er rædselsfuldt at døje med 👎

  • henrik dalby adsbøl

   puha ja det kender jeg godt er lige blevet skilt kløe over hele kroppen smerter fra pande ned over højre øje skudagtige fornemelser når jeg ændrer synsvinkler tror det må være stress men er mega bange har altid været meget sykisk stærk men nu??

 6. Lizette

  Utroligt. Jeg troede da ikke på nogen måder at stress kunne hænge sammen med synet eller synsproblemer. Pudsigt nok kan jeg mærke at mit syn på venstre øje ikke er så godt som det plejer. Jeg kan ikke fokusere og det kniber med at læse teskten på computeren og fjernsynet. Jeg er for tiden i en meget stresset situation. Er lige flyttet til Dnamrk efter 6 år i udlandet, ligger i flytterod op til ørene, har ikke noget job endnu osv. Jeg finder det interessant at jeg nu samtidig er begyndt at have problemer med øjnene. Jeg tror helt sikkert at der er en sammenhæng mellem øjenproblemer og stress.

 7. hejsa til alle…
  fik pludselig sidste år en frygtelig svimmelhed og trode det var hjertet, ringede til ambulancen, der kørte mig til sygehuset, hvor jeg var indlagt i 12 dage..jeg har fået en mr scanning, ct scanning, hjertescanning, flere ekg, samt mamugrafi for brystkræft men der er heldigvis ikke noget…lægerne er også på bar bund med mig…
  jeg har en frygtelig hovedpine, nakkesmerter, svimmelhed, trykken for venstre bryst, og her inden for det sidste er det blevet værre med mit venstre øje hvor det prikker, og er ømt ved siden af øjet…
  jeg får også en masse angst anfald, når det pludselig opstår, og har mange gange svært ved at falde i søvn om aftenen, men til gengæld sover jeg godt når jeg sover…
  efterhånden tror man at man er blevet tosset i hovdet, og glæder sig over hver morgen der ikke skal begynde med en hovedpine…
  er der flere der har sådanne symtiomer, og syntes de lige som mig føler sig alene om det hører jeg gerne fra jer, så kunne vi måske hjælpe hinanden lidt, så angsten kunne forsvinde lidt…mvh vibbe

  • Hej jeg har næsten de samme symptomer som dig. Det er så træls. Man har bare ikke lyst til noget. Håber bare at det forsvinder af sig selv. Har haft det en måneds tid nu.

 8. kirsten løssl

  Kære Vibbe
  jeg har nøjagtig de samme symptomer som dig og har været igennem næsten de samme undersøgelser og alt var normalt, mine symptomer er nu så svære at jeg ikke kan gå længere… og svimmelheden og synsforstyrrelserne driver mig til vanvid… på hospitalet sagde de det var stress og jeg skulle bare holde en uge fri !!!! jeg har haft fri i 20 år, for jeg har været på pension siden jeg var 30 år, de tror altid at stress er arbejdsrelateret, men for mit vedkommende har der bare været så mange groteske dødsfald i familien og jeg blev slået ned for 20 år siden, men fik ingen psykolog hjælp. Angsten er også ved og gøre mig vanvittig i perioder, men den hører desværre med til stressen…Det hedder stress, angst og depression…
  Jeg har mærkelig nok aldrig hovedpine eller for højt blodtryk, men er meget grådlabil… jeg har i perioder meget hjertebanken og sveder konstant og sover næsten aldrig… det er dine tanker der giver dig angst, det er ikke farligt, men vanvittig modbydeligt og folk fatter ikke en skid fordi det ikke altid er noget helt konkret man er bange for… Stress kan give en meget stor dødsangst og så skræmmer alle symptomerne en fra vid og sans… Bobby Zachariae har liget udgivet en ny cd “lær at håndtere stress”, den er rigtig god den skulle du købe og lytte til mindst en gang om dagen, den får din krop ned i stressnivau. du bliver guidet igennem og det er noget behageligt musik til. han er professor, psykolog og overlæge på Århus universitetshospital, og han ved hvad han taler om..
  Jeg håber du kan bruge det til noget… rigtig god bedring kh kirsten

 9. heidi svensson

  Har lige gemt denne side under foretrukne, da jeg blev helt paf af at finde ud af at der var noget der hedder stress øje. Jeg har nu i tre år døjet med øjnene. Det startede med bells parese, halvsidig lammelse i hovedet. pga. virus, efterfølgende kom så susen i ørene, kvalme, balance problemer. Alt er blevet tjekket pga. jeg selv har presset på for at finde ud af hvad der er galt,, men men, der er ikke fundet noget som helst.

  nu efter ca 3 år, lider jeg mest under dette med øjnene, jeg må også ligesom nogle af jer be om at lyset er slukket på kontoret, da jeg simpelthen ikke ka fokusere ordentlig, har det også indimellem som om jeg er inde i en osteklokke. Der er på ingen tidspunkt nogen der har snakket om stress.. men jeg tror selv det må være stress. Er bare itvivl om hvad man gør, der er jo ingen der rigtigt vil hjælpe en før man skvatter om…
  Nogen der ved hvem man kan henvende sig ved, for at få noget der kan hjælpe…

 10. Til anette kunne godt tænke mig at høre om dit øje er kommet i orden…har helt det samme som dig…har haft det nu i 6 mdr og har lært at leve med det,,går på glostrup øjenafd som siger at de har gode relsutater med laser hvis det forsætter..du skal være opmærksom på at visse former for medicin kan gi´ve væske på den gule plet ,,,Kh Eva

 11. hej anette
  mit syn er bedre i perioder, men bare den mindste stress gør det helt vanvittigt… jeg har lige fået konstatere binyretræthed og det var p.ga stress i årevis
  det er stesen der giver dig problemer med synet…
  jeg skal tage en masse kosttilskud i 6mdr.
  jeg spiser ellers ikke noget medicin… kh kirsten

  • Hej Kirsten
   Jeg vil rigtig gerne høre dig hvordan og hvor du har fået testet binyrene?
   Vh Stine

   • Hej Stine
    Det er et gammelt indlæg du har svaret på, så det er ikke sikkert Kirsten ser det. Jeg ved ikke, hvordan hun har fået det teste, men der skal en læge indover, når man fejler noget. Det er ikke altid at en måling af stresshormoner viser noget, da det ofte er et samspil mellem hjerne og kroppen, der giver symptomerne (psykosomatisk).
    Mvh Bjarne Toftegård

 12. linda ditlevsen

  Skrækkeligt at høre I har det ligesom mig .Har I heller ikke fået hjælp af nogen .Det er næsten ikke til at bære rundt på, når man er alene.

  Kan I hjælpe mig -vil jeg hjælpe jer

  Har besluttet mig for at overleve ………..og ja jeg er
  fuldstændig alene

  knus Linda

 13. Hej R. Nielsen
  Hvis du stadig har problemet så prøv at lade undlade at indtage alt der indeholder mælk, lactose osv. omkring 4-6 uger. Mælk kan fremkalde betændelsestilstande de rundt i hele kroppen hvis man ikke kan tåle det!

  Venligst Ann May

 14. Jeg har en kommentar til dem, der har problemer med
  allergiske reaktioner:
  Den (iøvrigt kontroversielle og omdiskuterede) amerikanske læge Adele Davis har i en af sine bøger om kostterapi anbefalet store doser Panthotensyre, et af B-vitaminerne, i en periode på tre uger for at fylde binyrernes Panthotensyre-depoter op. Disse bliver netop hurtigt tømt i en situation præget af psykisk og fysisk nedslidning – som vi for nemheds skyld har vænnet os til at kalde stress.
  Jeg har selv haft gode erfaringer med denne kur.
  Jeg husker ikke hvor mange mg der skulle tages dagligt, men find A.D.s bøger på biblioteket og slå op under Panthotensyre, det fås i håndkøb og har ingen giftvirkning.
  Der skal dog tages de andre B-vitaminer samtidig, men det
  er der gjort rede for i A.D.s bøger.

 15. Mette Hansen

  Hej alle
  Hvor er vi da mange der går og har det skidt.
  Jeg blev den 8 sep akut indlagt med synsforstyrrelser, først lignede det varmebølger jeg kiggede henover og så blev det til ligesom to propeller der kørte rigtigt stærkt rundt inde i mine øjne, diagnose: øjenmigræne som kommer af alvorlig stress og ja det må man sige jeg har. Igennem de sidste 3 år har mit liv været et helvede, symptomer: trykken i bryst, daglige smerter i hele kroppen, masser af angst, panikangst, uroligt hjerte og nu er jeg også svimmel så det sejler hver dag. Jeg er bange hver dag fordi min krop har lidt i så lang tid, hvornår siger den helt fra! Jeg er nu sygemeldt fra mit sælgerjob, min mand laver alt derhjemme men jeg får det kun værre. Puhh livet gør ondt

 16. heidi svensson

  Hej Mette.

  Jeg har det som dig, angst, galop hjerte, mega træt, svimmel, mavepine og alle mulige mærkelige ting,bare ikke helt så galt med øjnene, men kan ikke altid fokusere gennem lokale når man snakker med nogle på arbejde… har været til lægen og fortalt om alle de symptomer som du også har.. men hun siger bare at det er ikke noget, jeg er mega bange for at jeg en dag falder om eller andet, da hver dag er en kamp… men ville gerne kunne skrive til dig og høre noget mere…

 17. Mette Andersen

  Hej alle sammen som døjer ligesom mig (stressøje – 5. marts 2009)
  Jeps så er jeg nede igen……
  Gik ned med flaget i sep 2008, begyndte alt for hurtigt at arbejde igen (man passer jo sine sager, ik), måtte så helt ned og skrabe bunden i marts 2009, men i ren og skær trods pga kommunen raskmeldte jeg mig i april måned – dumt dumt dumt.
  For nu her den 6 okt 2010 røg jeg bare helt ned igen. Og denne gang er jeg virkelig syg, og har fået en depression oveni. For nu siger min krop virkelig STOP. Så har nu accepteret jeg måske igen mister mit sælgerjob. Har så brugt tiden siden 6 okt på selvransagelse. Vil jeg være syg resten af mit liv? Er kun 45 år, så har jo livet foran mig, nu hvor ungerne er fløjet fra reden. Niks piger, nu tager jeg den med ro denne gang, dropper alt om at jeg bare er sej. Denne gang lader jeg “lilepigen” indeni få lov at tage over, og være en lille forsvarløs og svag kvinde LIGE SÅ LANG TID som det nu må tage. Har endda overvejet om jeg, NÅR jeg kommer “ud på den anden side”, skal overveje en ny uddannelse/karriere. Og mon ik også jeg skulle droppe alt det stræben, for min organisme kan åbenbart ik klare det – når nu jeg skal være helt ærlig.
  Oveni har jeg ved navle-pilleri, fundet ud af, at mit ægteskab var en gang hø, havde slet ingen støtte, vi boede faktisk bare sammen, så har taget konsekvensen, og er flyttet for mig selv – angstfremkaldende, befriende, uoverskueligt, men det er det jeg skal – nemlig finde mig selv på alle måder.
  Så piger – løb linen helt ud – og pil jer selv lidt i navlen. For der kan være flere ting i jeres liv som er meget utilfredsstillende, og der er kun een, som kan ændre dit liv – OG DET ER DIG SELV!
  Ved ik om I kan få noget ud af dette, forstå mig eller sådan, men nu har jeg ihvertfald fået luft. Og fra nu af tager jeg det helt roligt, og lader for engang skyld tiden arbejde for mig, i dens eget tempo, og ikke i mit, samfundets eller kommunens. BASTA!
  God weekend til Alle, og forhåbentlig bedre helbred
  Hilsen Mette

 18. Hvor er det vildt, jeg har en del af de samme symtomper som jer. Har været sælger i 8 år.
  Har siddet foran en pc i 25 år.
  Mit syns problem kom efter et sukkerchok. Hvor jeg ik havde spist noget i mange dage og dansed for meget drukket for lidt væske. sluted af med at ryge noget hash. Hvilket resulterede i at jeg fik de vildeste syns forstyrelser og ubehag.
  Hvis jeg holder mig fra at læse meget eller skrive meget er der som regl aldrig problemer, men da jeg aldtid på arbejde og der hjemme sidder foran en pc. Har jeg mange problemer. Det starter med som jeg har lige nu, at når jeg kigger væk fra skærmen, og kigger på en hvid væg. så kommer der brede strejer af hvidt lys med. Det kan også være lige linjer når jeg læser, og kigger væk. Haft dette i 8 år nu, jeg over vejer meget at finde et job hvor jeg ik skal sidde foran en skærm, læse eller skrive. Hvis jeg presser mig selv for meget, får jeg det endu dårligere, mit syn hakker når jeg, tilter hovedt fra den ene til den anden side. Men efter en læge her for en 8 måneder siden sagde jeg skulle prøve at lave 1 times yoga hverdag, er det blevet rigtig meget bedre. Desværre er det bare ik gået væk. Jeg har også haft nakke muskler som beton, de er ved at være blødt op nu. men ved en hver form for stress begynder de med det samme og spænde op igen. Jeg tror spændinger i nakken/halsen kan trykke på synsnerven, eller påvirke blodgennemstrømingen, jeg har haft god erfaring med gingobiloba da det lukker op for de små blodåre, og renser ud. Men er stoppet med alle kosttilskud nu og er gået over til yoga 1 time hverdag LØB 30 min om dagen. D Hjælper rigtig meget. Men hvor ville det dog være fedt endag at blive helt fri for det. Hvis jeg har siddet mange timer foran skærmen, så får jeg lysglimt når jeg skal sove 1 gang. Hvor det er lige som om min hjerne reset mit syn.
  I perioder med meget stress, har jeg super følsom over for lys, og mine øjne har svært ved at slippe skapt lys, som blitz eller sol. Kigger jeg hurtigt op på solen 1 sec… med mørke solbriller. kommer der en streg hen over øjene hvor solen har været. Som kan 1 min før det går væk. for en 4 år siden hvis en bil rude reflekteret solen op i mit øje, kunne jeg få en lys streg som kunne tage 10 min om at få væk. Samtidig med jeg fik kvamle og følte mig svimmel og meget ubehagelidt tilpas. Det er heldigvis en del bedre nu. Nu er det det største problem at sidde foran en skærm i længere tid hvor jeg skal fokusere på skrift som jeg gør lige nu. har de sygeste strejer hen over øjenene bare over skrevet det her i træk.

 19. Jeg har læst nogen af ovenstående indlæg og kan fortælle at jeg for over 12 år siden oplevede mørke pletter i mit syn. Jeg opdagede der var noget galt, da lige linier ligesom slog en bugt. Det var på højre øje og hvis jeg holdt en hånd over det venstre øje kunne jeg, hvis jeg fik en af de lidt mørke pletter til at være på et lysende tal på et vækkeur eller andet lysende opleve at de pletter var blinde.
  Jeg gik til øjenlæge og senere til kontrol på sygehuset.
  Det var en slags vabler på nethinden.
  I dag er de der stadig, men blev afsluttet til kontrol, da de var tørret ud. Arrene vil altid være der og skabe de samme synsforstyrrelser.
  Jeg har i over 6 år lidt af periodiske ekstrem voldsom svimmelhed og får Betaserc for det.
  Der er aldrig en læge der har nævnt ordet strees til mig omkring disse lidelser, så jeg er meget forbavset.
  Bliver da lige nødt til at spørge min læge om det er tilfældet med mig. Skal lige sige at jeg har lidt af angst hele mit liv, så det skulle ikke undre mig om jeg også lider af strees.

 20. Til Loke.
  Jeg oplever det samme med stærkt lys som dig. Jeg kan sen på teksttv og bagefter se streger også når jeg lukker øjnene. Jeg lider af migræne og er ekstrem lysfølsom. Måske er det også migræne symptomer hos dig.
  Migræne kan give de særeste symptomer. Jeg kan i perioder se lysstriber i luften efter hvide eller lyse ting der bevæger sig væk foran mig. Ret irriterende, men det er også migræne også selvom der i nogle tilfælde ingen hovedpine er.
  Mvh. Majbrit.

 21. Jeg er lidt på herrens mark! Har i snart 2 år døjet med synsbesvær på venstre øje. Det startede, da jeg var højgravid. Efter en tur hos øjenlægen, blev jeg sendt til neurologien afd, hvor jeg blev MR-scannet. Blev i den forbindelse udspurgt om sklerose. Men der var intet at se på scanningen. Og 3 mdr efter min fødsel, fik jeg lavet en rygmarvsprøve, som heller ik vist noget!

  Jeg havde et håb om, at kroppen reagerede på graviditeten, og at mot synsbesvær ville forsvinde efter fødslen. Men nej! Efter flere prøver på neurologisk, er jeg nu sendt tilbage til øjenafdelingen! Og de har ik fundet noget.

  Har Google til hudløshed i håb om at finde et svar. Mon stress kan være et svar??

 22. Kommentar til Kirsten Løssi.
  Balanceproblemer og muskelkramper kan stamme fra et
  eller andet problem i rygsøjlen, som trykker på de nerver, der er involveret. I stil med, at ischias kan give krampe i et ben.
  Det kan sidde i nakken også og stamme fra de små nakke-
  hvirvler.
  Det har ikke noget med stress at gøre, det er en helt konkret
  irritation af de pågældende nerver, der går ud i musklerne.

 23. Når jeg skimter indlæggene igennem ser jeg at mange af jer har problemer med venstre øje, og sjældent har problemer med højre øje. Hvilke årsager skyldes det mon?

  Jeg er 31 og har haft problemer med mit venstre øje i snart 1 1/2 år. Det sitre hele tiden og synet generes af små sorte stjerner og ligende grå stær. Jeg har svært ved at fokuserer og evt. køre bil ved lav sol. Øjenlægen siger dog, at det nok skal gå over af sig selv, men jeg er begyndt at tvivle. Er der nogle herinde som har oplevet at øjet er blevet normalt igen?

 24. Hej Susanne

  Jeg har problemer med det højre øje, og har haft det siden jeg første gang gik ned med stress i januar 2009.

  Når jeg har perioder uden stress, er der ingen problemer med øjet, men hvis jeg er stresset kommer problemerne. Jeg hæver omkring øjet, mit syn sløres, og jeg mister i ekstreme tilfælde også evnen til at se i farver på øjet. Jeg må nogen gange bruge læsebriller for at få øjet til at slappe af.

  Jeg bruger derfor reaktionerne i mit øje som et varsel om stress. Og som sagt, så er det der ikke, når jeg passer godt på mig selv og lytter til mine behov 🙂

 25. Halløj, bonusinfo.

  Jeg vidste ikke der var noget der hed synsforstyrrelser, før jeg havde været til et basiskursus hos Kræftens Bekæmpelse. Derefter slog jeg det op på nettet og finder dette fænomen “stress øje”.

  Jeg mistede min far i sommer efter lang tids opslidende sygdomsforløb. Samtidig i forløbet kom der flere andre dødsfald ind i mellem, et brud med min eks kæreste, boligløshed og intet arbejde at få. Jeg har været top stresset på alle de essentielle dele af livet og kan sagtens mærke, at det stadig sidder i kroppen.

  Der skal ikke meget pres på. før min krop fuldstændig overreagerer og går i højeste alarmberedsskab, selvom det blot er en lille ting jeg skal overkomme. Det er meget, meget frustrerende.
  Desuden tror jeg, at jeg har en grad af stress øje. Jeg er normalt en hurtig læser, men nu er det som om, at jeg tit stopper op ved ord og skal stave mig igennem dem. Næsten som om jeg var ordblind. Jeg har også tit et slags filter på det ene øje og de bliver meget hurtigt trætte.

  Kunne det være stress øje?

  Tak for en god tråd 🙂

 26. merete jonasson

  Skønt at man ikke føler sig alene. Først 14 dage indlagt med ødemer og allegi chock og nu for 1 måned siden indlagt til observation for en blodprop. Har synsforstyrrelse in and off og min krop gør knuder. Er gået på nedsat tid men synsforstyrrelserne gør mig vanvittig. Skønt jeg ikke er alene

 27. Hej alle..
  Dejligt at høre man ikke er alene om det. Jeg er sygemeldt pt pga stress ( ja, det tror lægerne at det er). Er svimmel og har indre rysten, men udover dette også problemer med synet. Min højre nederste øjenlåg sitrer on and off og samtidig er det som om jeg ikke kan se helt skarpt. Er ligesom nogle sorte streger/fluer som generer. Ser det mest i skarpt lys og foran en skærm.. Men er klart forskel på dagene, hvor meget det generer. Har været ved øjenlægen samt en neurolog som siger at mine øjne er fine.. Det er de også, kan godt se men er stadigvæk noget der generer.. Oplever I det samme? Kan dette skyldes stress?

 28. Hej Annette,

  Stressøje er særdeles ubehageligt – det føles næsten som om ens egen hjerne kæmper mod en. Det råd Bjarne giver er det rigtige. Du har brug for at slappe af og komme af med stressen, for hvis du fortsætter, så er der ingen grund til at tro at det bliver bedre, men kun værre. Det er dit liv og dit syn. Pas på det.

 29. Hej alle, jeg har også døjet med skærmøjne synsforstyrrelser, hovedpine, lysfølsomme smertenede øjne og svimmelhed og en enorm træthed som jeg nærmest ik kan beskrive med ord, men som suger al marv og liv ud af mig. Til at starte med troede jeg det var stres da det kom mens jeg sad og skrev hd hovedopgave og arbejdede ved siden af så sad sammenlagt mere end 100 timer om ugen og arbejdede foran skærmen. Jeg er også blevet grundigt undersøgt hos optikere, 3 øjenlæger, neurolog, blodprøver, mr-scanning, været til psykolog prøvet kranio sakral terapi, mindfullness, motion…og listen kan fortsættes. Ligemeget hjalp det, mit blik sejler rundt og jeg kan ikke fastholde blikket på noget i længere tid af gangen uden det udløser stort ubehag og jeg føler mig konstant søsyg. Jeg endte i min desperation også med at google rundt på nettet i søgen efter svar. Der stødte jeg helt tilfældigt på en artikel omkring eftergener herunder samsynsfejl efter hjernerystelse/piskesmæld (har jeg haft for mange år siden), og artiklen passede umiddelbart godt på mig…jeg henvendte mig derfor hos en neuro optometrist. Min test viste at jeg lider af en samsynsfejl, hvor min fusionsevne ligger på ca 1/3 af hvad der er normalt…min diagnose endte med at være astenopi/øjenudmattelse som følge af konvergensinsufficiens…allerede her et par dage efter jeg undgår tv, pc og iphone blir det bedre..skærmfiltre og læsebriller hjælper også meget. Jeg skal desværre nok være sygemeldt et par måneder mens jeg går til noget synstræning, men nu er der da håb for enden af tunnellen. Hvordan mit samsyn er kommet så meget ud af balance så mange år efter min ulykke har ingen kunne svare på. Øjenlæger opdager ikke samsynsfejl, da det ikke er øjnene der er noget galt med, men hjernens evne til at fortolke de billeder den får leveret fra øjnene. Håber min historie kan give lidt håb eller inspiration til at få undersøgt evt. samsynsfejl. Samsynsfejl kan ikke hviles væk 🙂

  • Jimmi Hansen

   Hej Camilla
   Hvordan er din situation i dag? Jeg lider af samme problem som dig, dårligt Samsyn/overbelastet øjne. Har samme ubehag som dig. Er startet til Synstræning, men syntes ikke det går fremad. Hvordan er dit forløb gået ? Kan vi evt. Maile ?!

   • Camilla Christensen

    Hej jens, det viste sig også at være stres eller nakkespændinger men er også ved at få en neurologisk udredning for om jeg har haft synsnervebetændelse… Men har også været til 3 øjenlæger og en neurofysiologisk undersøgelse som ikke viste noget. Afspænding og stresbehandling er nok vejen frem. Mit syn ryster/hopper når jeg kigger på noget i lang tid. Jeg har fundet en god psykolog som har givet mange gode tips til at få kroppen til at falde til ro. Jeg er ikke så vild med at lægge kontaktoplysninger på nettet, men hvis du giver mig dine vil jeg meget gerne kontakte mig?

    • Hej Camilla
     Min kæreste har stort set identiske symptomer som dig og er desperat efter at komme det til livs. Pt. er hun sengeliggende og har af neurolog fået at vide, at det er hvile der skal til. Hvordan har du det i dag? Du må meget gerne skrive til mig på fredericmaigaard@gmail.com – jeg håber inderligt, at du kan hjælpe og er blevet dine egne synsforstyrrelser kvit.

     • Hej Frederic, jeg har sendt dig en mail som jeg håber I kan bruge 🙂 Der var ingen tegn på synsnervebetændelse eller andre øjensygdomme for den sags skyld. For lige at indgive håb til andre, kan jeg fortælle at jeg har det væsentligt bedre i dag og også er startet på job igen, men det har været en lang og sej kamp og har stadig alle symptomerne, men i langt mindre grad, så jeg kan leve et forholdsvis almindeligt liv igen nu her 9 måneder efter min sygemelding. Jeg har skiftet job til et hvor jer trives bedre med flere udfordringer men samtidig mindre pres. Jeg har fået ryddet op i en masse rod i mig selv og fundet ind til mig selv igen og taget styring på mit liv: Fundet drømmelejligheden, fundet en dejlig kæreste, et godt job, kommet igang med at dyrke min sport igen, men vigtigst af alt lytter jeg efter min krop og giver den pauser når den har brug for det. Det er en lang og sej kamp at blive symptomerne fri må man sige, men jeg er ved godt mod og kæmper videre 🙂

 30. Hej Camilla
  Tak for dit input. Det er ikke altid, hvile er løsningen, specielt hvis den ikke virker 🙂 … Det er godt at høre om din ihærdighed med at finde årsagen, og jeg er sikker på, at det kan hjælpe andre med at overveje muligheder og løsninger.
  Mvh Bjarne

 31. Ole Carlsen

  Hej alle
  jeg oplevede pludselig hukommelses tab i november måned – Hvem glemmer ikke sin kode tænkte jeg efter 3 missede forsøg og kortet blev låst – 20 minutter efter oplevede jeg et skarpt konstant lys i venstre øje og snurren i venstre arm der også gik ned i venstre ben efterfulgt af kvalme og at syns nedsættelsen bredte sig til højre øje jeg følte at jeg kiggede ind igennem en materet rude og min balance var helt til rotterne – Jeg har nu været til øjenlæge der mente at det var en blodprop – Jeg har været til undersøgelse på Roskilde Neurologisk afd uden at de kunne komme med et svar på min oplevelse, som forøvrigt er efterfulgt af enorm træthed jeg sover ca 12 timer i døgnet – Jeg har tidligere været stress ramt og jeg har haft en depression som jeg er i behandling for – Jeg skal MR Scannes på torsdag d.27.02 så jeg er meget spændt på om de kan finde ud af noget – Jeg frygter lidt at de ikke kan stille en diagnose
  Med Venlig hilsen Ole

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>