Stress koster jobbet

Stress koster jobbet for 44 procent af dem, der er sygemeldt med stress lige nu. Det fremgår af ny undersøgelse foretaget for Ugebrevet A4, der også viser, at stress-syge ikke får det bedre tilbage i jobbet. Arbejdspladsen giver ikke stress-syge den hjælp, de ønsker. Og selv lederne indrømmer, at de ikke tager stress alvorligt nok. Skriver Ugebrevet A4

Deres undersøgelse viser også, at hvis vi går et par år tilbage, så var der 26 procent af den, der var sygemeldt med stress, der mistede jobbet. Så udviklingen er alarmerende.

Det er uhyggelige tal, da det på ingen måde behøver at være sådan.

Virksomhederne undlader nogle gange at sætte effektivt ind, når en medarbejder er stresset, med henvisning til at stressen kan hænge sammen med privatlivet. Men uanset om man ser på det ud fra en personalepolitiske vinkel eller en økonomisk vinkel, så er det dyrt for virksomheden ikke at gøre noget.

Stress er stress, uanset hvor den kommer fra. Når man først er alvorligt stresset, påvirker det hele ens liv, uanset hvor stressen stammer fra. Man er stresset 24 timer i døgnet. Så, hvis stressen stammer fra privatlivet, så påvirker den arbejdslivet, og hvis stressen stammer fra arbejdslivet, så påvirker den privatlivet. Og således kommer man let ind i en ond cirkel.

Det bedste sted at sætte ind på i en virksomhed er på lederniveau. Kompetente ledere kan fange stress i opløbet og stoppe den.

Et andet sted at sætte ind er at tilbyde hjælp til medarbejder, der er eller risikerer at blive alvorligt stressede. Denne begrænsede investering er ingenting sammenlignet med, hvad en stresset medarbejder koster virksomheden i fejl, relation til kunder, sygemeldinger og i værste fald afskedigelse og oplæring af ny medarbejder.

Gode medarbejdere bliver også stressede. Nogle gange der det faktisk de bedste medarbejdere, der bliver mest stressede.

Grundlæggende er det vigtigt for virksomheder at vide, at man sagtens kan hjælpe en stressede medarbejder, helst før vedkommende bliver sygemeldt, men også efter en sygemelding, så de komme tilbage på arbejdet i god behold. Mine egne erfaringer er at 96 procent af alle dem, jeg stresscoacher forbliver på eller vender tilbage til deres arbejdsplads.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

————————————

Kender du til at blive fyret under en sygemelding pga. stress? Hvilen hjælp fik du?

4 comments on “Stress koster jobbet

 1. Hej Bjarne

  Helt enig, helt uhyggelige tal, og uanset hvor stressen stammer fra er der kun tabere.

  Jeg mener der bør sættes ind på decideret stress management på ledelses og medarbejder niveau, således at ledere og medarbejdere selv er opmærksom på de forskellige stress symptomer på egen krop og kan måle dem.

  Dette kan i dag måles ved hjælp af simple og billige p.c. værktøjer og dermed give indsigt i hvad der stresser og hvad der ikke stresser i hverdagen, ved at stille nogle spørgsmål i relation til stressen.

 2. Hej Bjarne

  Jeg har også i 2 omgange været alvorligt syg af stress og blevet sygemeldt.

  Første gang var jeg sygemeldt i ca 14 dage, og vendte tilbage på job på deltid. Det var hårdt, men omvendt turde jeg ikke blive hjemme længere da jeg kunne mærke at jeg blev mere og mere depressiv. Derfor valgte jeg at vende hurtigt tilbage. Der blev taget fint hensyn til mig og jeg fik en god og langsom start. Jeg var meget præget af angst, så fik psykologhjælp betalt af min arbejdsplads.

  Jeg kæmpede meget med min angst – især når jeg skulle til møder og spise i kantinen. 4 år efter første sygemelding med stress, gik jeg ned med flaget igen. Denne gang kunne jeg mærke på mig selv at stressen hang sammen med at jeg ikke kunne få privatliv og arbejdsliv til at hænge sammen og at jeg havde mistet motivationen i mit arbejde. Jeg var først sygemeldt i 10 dage kom tilbage og kæmpede med angst/stess – tog på ferie og efter ferien var jeg 1 dag på arbejdet og så var den helt gal. Fik angstanfald, og måtte tage hjem. Jeg kom aldrig tilbage. Tog selv beslutning om at afslutte arbejdsforholdet og fik min arbejdsgiver til at opsige mig, så jeg undgik karantæne. Derudover fik jeg udbetalt 2 måneders løn, så jeg havde lidt tid og penge til at komme mig lidt. Jeg endte med at være hjemme i 8 måneder. En hård tid hvor jeg var deppressiv og havde meget angst for at gå ud.

  Jeg er nu tilbage på arbejdsmarkedet med en ugentlig fridag – hvilket er super godt. Men min angst er jeg ikke sluppet af med, og i perioder med stress, så får angsten fat. Jeg har i dette job ligeledes følt mig på kanten med stress flere gange. Har gået til stress coach, som virkelig har hjulpet mig og var med til at jeg undgik sygemelding i dette job. Dog er jeg stadig meget skrøbelig i forhold til stress og angsten vender hurtigt tilbage og har for stor indflydelse på mit liv og mine fremtidige planer.

  Hilsen
  Janne

  Min stress har udviklet sig til mere eller mindre kronisk angst, hvilket jeg døjer med især i perioder hvor jeg bliver stresset.

 3. Hej Janne

  Dejligt at høre, at du er kommet så meget ovenpå igen, og at stresscoaching har hjulpet dig så meget. Angst er ofte stressens følgesvend, og når vi bliver stressede, så bliver den forstærket.

  Mvh Bjarne Toftegård

 4. hej…
  som helt ny i forhold til stress sidder jeg her og kigger lidt rundt på siden. og jeg må sige at det er virkelig artikler som denne der gør at jeg ikke tør at sige højt hvordan jeg har det….
  jeg har taget stress testen her på siden og ender ud med et nok alamerende tal på 206. og ja det burde måske få mig til hvad som helst for ikke at blive ved med at have det som jeg har det. men det er bare ikke nemt!!! jeg har ikke lyst til at miste mit job og jeg er næsten sikker på at det er der vi ender hvis jeg tager den op med min chef…
  jeg er nyuddannede og har som den eneste fra mit afgangshold fået fastarbejde fra min eksamensdag, og til og med et arbejde som er fagrelevant med ansvar og rigtig spændende… men det er også utrolig krævende jeg skal løse opgaver og tage beslutninger dagligt som jeg ikke føler mig rustet til. men hver gang får jeg svaret at ejg bare skal prøve og det går nok jeg er jo dygtig. og det går da også, jeg er ikke faldet igennem endnu men har leveret resultater der ikke kan andet end impornere. men jeg er nu et år efter ansættelse totalt færdig og jeg er bare ikke gammel nok til at være brændt ud. jeg er 24 for fanden!!!
  men jeg kan simpelthen ikke se mig ud af min situation og skammer så enormt over at have det sådan her. hvorfor kan jeg ikke bare tage mig sammen og klare det?!
  jeg synes det er så pinligt og jeg ved virkelig ikke hvad jeg skal gøre. skammen og irritationen på mig selv tager totalt over og lige nu er jeg sygemeldt fra arbejde med “influenza” fordi jeg ikke kunne komme ud af sengen i mandags ved tanken og en hel uge på kontoret. min krop siger simpelthen stop og det burde sikkert være nok til at gøre noget men jeg skammer mig sådan og bliver ved med at tro jeg bare skal have en dags fred mere og så kan jeg godt tage mig sammen til at komme afsted igen…men nu ved jeg ikke….
  det bliver så rodet for mig og bare det at skrive dette er så svært. det føles så forkert at stå ved hvad jeg føler og at gøre det til virkelighed på den her måde ved at skrive det ned. mens jeg skriver tænker jeg hele tiden at det jo ikke er mig og at jeg altid kan slutte min tekst med at det ikke er så slemt alligevel og at jeg nok skal klare det. alt er fint…
  men nej, alt er ikke fint jeg har det sgu af helvede til og sammen og frygten har simpelthen overtaget.
  jeg aner ikke mine levende råd… og regner nok heller ikke med at løsningen kommer her. men under alle omstændigheder var det da rart at skrive det ud trods alt…
  så tak for rummet til at kunne gøre dette….

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>