Stress påvirker udviklingen af paradentose

Stress og depression tyder på at kunne øge risikoen for udvikling af paradentose. Det viser et nyt canadisk studie    der er omtalt i Tandlægebladet.

I undersøgelsen fik 45 paradentosepatienter registreret deres almene helbred, stressniveau, depression samt demografiske faktorer. Derudover fik de målt indholdet af stresshormonet kortisol i deres spyt.

De forskellige faktorer blev sammenholdt med patienternes paradentoseudvikling, og det viste sig, at stress, depression og kortisolindhold i spyttet hang sammen med paradentoseniveauet. Ifølge folkene bag undersøgelsen har stress, depression og paradontal sygdom tilsyneladende en sammenhæng, som skyldes både fysiologiske og psykologiske faktorer.

Forskerne anbefaler derfor, at man ved behandling af paradentose også bør have en psykologisk tilgang.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

————————————-

Kender du til sammenhæng mellem stress og paradentose? Læg gerne en kommentar nedenfor.

8 comments on “Stress påvirker udviklingen af paradentose

 1. Susanne Christensen

  Hej Bjarne,
  Jeg er tandplejer og arbejder dagligt med paradentose patienter, jeg har selv været gået ned med stress og været i behandling for en depression. (2003) Dette gør at jeg tager det meget alvorligt, når jeg taler om stress med mine patienter.
  Jeg kan i mit daglige arbejde se sammenhæng mellem stress og paradentose, bl.a ved at spørge ind til patienternes oplevelse af deres hverdag.
  Jeg ser tydelig forværring af tilstanden i form af øget blødningstendens samt forværring af de fordybede tandkøds lommer (pocher) når de fortæller mig, at de har følt sig stresset den senere tid.
  Jeg oplever også at det kommer som en stor overraskelse for patienterne, at der er en sammenhæng mellem stress og paradentose. Så helt klart en interessant opdagelse.
  Mvh Susanne Christensen

 2. Hej
  Jeg har døjet med tandkødsblødning i mange år, og har været i forebyggende behandling for paradentose lige så længe.

  Det var faktisk tandlægen, der først råbte “vagt i gevær” i forhold til den stress, der senere er endt med førtidspension.

  Egen læge havde trods flere konsultationer med lavt blodsukker, hjertebanken, svimmelhed o.s.v. ikke set det. Det var tandlægen, der bestilte blodprøver hos lægen, og takket være den resolutte handling fandt jeg selv kræfterne til at skifte læge. Og så gik det stærkt…

  Mvh. Karin

 3. Annemette Jensen

  har været sygemeldt nu siden april 2007 med belastningsdepression og stress. Er i behandling med Lyrica 300mg og efexor 300 mg (har også prøvet cymbalta men kan ikke tåle dette).
  Er i behandling via psykiater og er også hos psykolog. Det går meget langsomt fremad men får en del tilbagefald.
  Er det muligt man gennem test (målinger på hjerne og blod) kan undersøge hvad der er galt.
  Jeg kan snart ikke holde det ud mere.
  ØV

 4. Annemette Jensen

  Beklager dette indslag fik jeg sat helt forkert ind.
  Jeg skriver igen et andet sted.

 5. Pingback: Svar til Annemette Jensen

 6. Jeg vidste det i meget lang tid – at stress fremmer udviklingen af paradentose. Hver gang jeg snakkede med tandlagerne om det grinede de bare. Jeg har nu holdt min pradentose i skak i 10 ar, pa trods af hyppige meget agressive anfald. Man skal bare massere tandkodet med fingeren, meget hardt, bruge varme omslag, f. eks. en “hotwaterbottle” samt massere ansigtet. Det fjerner malkesyren fra tandkodet og fremmer blodtilforslen (ilt, hvide blodlegemer). God bedring!

 7. Det har jo altid været kendt, at kroppen især reagerer på stress, og ja, hvorfor skulle den ikke også reagere i form af paradentose. Når det så er sagt, tror jeg ikke, at man nødvendigvis får paradentose bare fordi man er stresset, men jeg tror, at hvis man i forvejen er i risikogruppen for at få paradentose, så skal man være ekstra opmærksom på ikke at blive stresset, da det kan fremskynde sygdommen.

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>