Sundhedsfremmende ledelse

Jeg har udviklet og lige afholdt et helt nyt foredrag, nemlig et foredrag om sundhedsfremmede ledelse. Udgangspunktet er, at når vi har det godt, når vores velbefindende er i orden, så er vi også bedre til vores arbejde. Sundhed blandt medarbejderne er således en fordel både for den enkelte og for virksomheden. Ud fra et ledelsesmæssigt synspunkt kan man opstille ligningen:

Effektivitet  =  Kompetencer  x  Motivation  x  Velbefindende

Hvis blot én af de tre komponenter går mod nul, så går effektiviteten også mod nul.  Sundhedsfremmende ledelse går bl.a. ud på øget velbefindende og at give kompetencer i livsstil. Det er ikke kun et spørgsmål om trivsel. Trivsel er fint, men ikke nok. Der skal mere til. Med sundhedsfremmende ledelse er der fokus på såvel fysiske, psykiske, sociale/gruppe og eksistentielle faktorer.

Det er vigtigt både at forstå lederens rolle, gruppens dynamik og det hele menneske. Sundhedsfremmende ledelse er således et supplement til klassisk ledelse og et effektivt ledelsesmæssigt værktøj til at forebygge stress.

Det bliver mere almindeligt, at virksomheder interesserer sig for medarbejdernes sundhed og liv. Det er den vej udviklingen går. Det kræver dog en beslutning og en effektiv indsats fra ledelsen. Vi kan lade os inspirere af Sverige, hvor sundhedsfremmende ledelse er en integreret del af virksomhedens strategi for virksomheder som Scania, Volvo lastbiler, ABB, Lantmännen og Stora Enso.

Sundhedsfremmende ledelse er en fordel for både virksomheden og medarbejderne.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>