Svar – Hvornår klar til fuld tid efter stress?

Marianne Hansen skriver i indlægget http://www.forebygstress.dk/blog/sp%c3%b8rg-om-stress#comment-199:  

“Jeg har været sygemeldt med stress 14 dage i maj, nåede tilbage på arbejde i 1 uge, hvor jeg blev truet og blev sygmeldt igen. Har været sygmeldt 1 md.   Denne gang blev jeg henvist til erhvervspsykolog, som har hjulpet meget. 

Jeg skal starte op på jobbet i morgen og skal snakke arbejdstider med min chef. Min psykolog siger jeg skal starte blidt: ½mandag, ½ tirsdag, fri onsdag, ½ torsdag og ½fredag.

Men hvor længe skal man bruge på at arbejde sig op på fuld tid?

Mvh
Marianne Hansen
(sagsbehandler)”

Kære Marianne

Jeg kan kun tilslutte mig, at man skal starte blidt. Jeg har dårlige erfaringer dels med at starte op fuld tid dels med at starte for tidligt.

Hvor hurtigt du kan komme på fuld tid kommer an på, hvornår du er helt afstresset. Når du er helt afstresset, så vil du normal kunnet komme op på fuld tid efter en uge eller to.

Jeg ved ikke, om du er helt afstresset. Det tager i gennemsnit 2-4 måneder efter en sygemelding, afhængig af hvilken hjælp man får, og ikke mindst, hvorvidt man kan undgå en stressende hverdag.

Det korte svar på dit spørgsmål er, at du kan gå på fuld tid én uge efter, du er helt afstresset. Du kan få en indikation af dit stressniveau med stresstesten, hvor du helst skal ned i det grønne område. Nu er testen kun en indikation, så du skal også have en snak med din psykolog eller læge, bl.a. for at finde ud af, om nogle symptomer skyldes andet end stress.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

——

Har du erfaringer med at starte på arbejdet igen? På fuld tid? På del tid? Hvor længe varede det? Skriv gerne en kommentar nedenfor.

1 comment on “Svar – Hvornår klar til fuld tid efter stress?

 1. Hej Bjarne,
  Jeg har været sygemeldt med stress i næsten et helt år. De første 3 måneder var jeg fuldtidssygemeldt, derefter begyndte jeg at arbejde 1 time om dagen og har trappet det op til ca. 6,5-7 timer om dagen. Nogle enkelte dage arbejder jeg 7,5 timer, men jeg bliver meget træt efter det. Det ytrer sig ved at jeg får hovedpine og spændinger forskellige steder i hovedet: i pandepartiet, ved kraniekanten, i tiningerne osv. Nogle gange bliver jeg svimmel og får stærk kvalme i nogle få sekunder. Jeg vil gerne blive MR scannet i hovedet og evt. undersøgt ved EEG, men ingen af de læger jeg har været i kontakt med vil medvirke og henvise mig til disse undersøgelser. Det første sted sagde den ene læge at hun ikke syntes det var nødvendigt, og den anden udtalte sig om EEG-unersøgelsen at den viser patologi hos alle. Jeg besøgte en neurolog på et privat klinik for egen regning, og han syntes heller ikke det var nødvendigt at sende mig videre til evt. scanning. Han sagde at det jeg fejlede var stress og derfor ville scanningen ikke vise noget da alle mine reflekser var helt i orden. Jeg skiftede læge og forsikringsgruppe til gruppe 2. Min nuværende læge vil heller ikke medvirke og siger at man skal undgå unødigt at måle noget på hjernen, da disse scanninger og EEG-undersøgelser i sig selv.kan være skadelige for hjernen.
  Jeg ved ikke rigtigt hvad jeg skal gøre. Jeg bliver nogle gange vred og deprimeret alene fordi jeg ikke er i stand til at be- eller afkræfte om min hjerne har taget skade af stress og på den måde at komme videre.
  Skal jeg kæmpe for at blive MR-scannet/EEG undersøgt eller skal jeg tage den med ro og vente og se om mine stresssymptomer forsvinder med tiden af sig selv, forudsat at jeg hviler meget og passer godt på mig selv? Du skriver da også i din bog at det tager 1-2 år for hjernen at kommer sig helt ved udbrændthed.
  På forhånd tak.
  Mvh
  Galina Meyer

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>