Teknikker til at sove godt og nok – Video

Bjarne ToftegårdSover du godt og nok? For lidt eller dårlig søvn gør, at vi fungerer dårligere den følgende dag. I denne video får du nogle konkrete redskaber til en bedre søvn, f.eks. til hvordan du hurtigere kan falde i søvn.

Hvis søvnproblemerne hænger sammen med stress, så der det vigtigt, at du også gør noget ved det, der stresser.

(Hvis videoen ikke starter, så genindlæs siden – JP indsætter nogle gange en reklamen først)

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

18 comments on “Teknikker til at sove godt og nok – Video

 1. Conny Sørensen

  Jeg vil spørger om hvad gøre man når man vil snakker med sin læge om min stress, den lægget meget i tiden i gul felt, men lægen vil ikke høre på det, hvad kan man så gøre ved det?

 2. Hej Conny

  Det er normalt ikke lægen, der hjælper en. Lægen kommer ind i billedet for at udelukke andre ting end stress og for eventuel behandling – men ikke en løsning. Det er årsagerne man skal gå efter. Hvis det ikke er noget du kan klare med din arbejdsplads, eller hvor du nu færdes og/eller på hjemmefronten, så er det normalt en stresscoach eller en psykolog, der kan hjælpe dig. Se mere her: http://www.forebygstress.dk/individ_stress_roed.htm

  Mvh. Bjarne Toftegård

  • Lotte Sabroe Graversen

   Du kan prøve tankefeltterapi. Der er en del gratis videoer på Youtube, så du kan lave det selv, og der er en del terapeuter i forskellig prisklasse.

 3. Jeg er i et stort dilemma i forhold til mig stress. For snart 3 år siden fik jeg en datter -vores 3 barn. Det viste sig desværre efter 9 måneder og et hjertestop hvor jeg genoplivede hende at hun var hjertesyg. Er nu opereret men har mange hyppige luftvejs infektioner ca hver 14 dag-hver måned. Det er pga hende at jeg nu har mistet mit arbejde og har været sygemeldt med stress siden maj. Kan jo ikke bare droppe hende som man kan med et arbejde. . . Min mand arbejder og penge skal der ligesom også til så svært at trække mere på ham og så er der også lige to børn mere.
  Lige i øjeblikket er det specielt min søvn der er et problem. Jeg vågner midt/sidst på natten med kroppen i fuld alarmberedskab og kan ikke finde ro. Nogle gode teknikker ? Må jo ligesom leve med problemet. Har hørt om SE metoden og TRE men ved ik rigtig hvad der vil kunne hjælpe mig til at bringe kroppens alarmberedskab ned. Hilsen Hanne

 4. Hej Hanne
  Det, du har været igennem, vil nok give ar på sjælen hos de fleste. Dine søvnproblemer er jo et symptom på, at du har en indbygget angst, som formodentlig hænger sammen med dine oplevelser med din datter. Man kan arbejde meget med søvnen, men det er bedre at arbejde med den underliggende årsag. Jeg ved ikke, om du har fået noget psykologhjælp e.l. Jeg kan ikke sige, om kognitiv terapi, SE, TRE eller noget helt fjerde, vil være bedste for dig. Nogle gange er man nødt til at prøve en af tingene, og hvis det ikke virker, så prøve noget andet. Måske kan din læge hjælpe dig med sine erfaringer og kendskab til dig. Måske kan det kombineres med noget medicinsk behandling eller henvisning til et søvnlaboratorium.
  Mvh Bjarne Toftegård

 5. Tak for dit svar. Jeg får noget psykolog behandling på riget men kunne egentlig godt tænke mig nogle konkrete råd også fx ser jeg nu ikke tv, bruger Tlf eller computer efter kl 17 og det har forbedret min søvn væsentligt. Sådan nogle råd tænker jeg også der må være i forhold til at alt det andet stressen medfører af fysiske og psykiske symptomer men synes lidt det er en jungle. Vil jo gerne have det godt fra i morgen men jeg må jo nok væbne mig med tålmodighed.

 6. Jeg har gennem godt 2 år været under et meget stort arbejdspres med alt for mange roller, som resulterede i en meget lang arbejdsuge, kunder og medarbejdere der ikke blev passet som jeg ønskede og opgaver som blev syltet, da det var fysisk umuligt at nå alle opgaver. I februar sagde jeg dette job op, da jeg havde fået tilbudt et drømmejob i en mindre virksomhed. Da jeg havde afleveret opsigelsen og var på vej til at fralægge mig ansvaret, klaskede jeg sammen, så i marts måned havde jeg uro i kroppen, fik det fysisk dårligt af at gå på arbejde og kunne ikke sove. Jeg læste dine bøger, arbejdede med mig selv, gik lange ture og fik egentlig nogenlunde styr på situationen. Jeg er super glad for mit nye job, hvor min hverdag hænger rigtig godt sammen og er generelt rigtig godt tilfreds med livet. Alligevel bøvler jeg stadig med søvnen……. Jeg forstår ikke, hvad det er der gør, at jeg har så svært ved at falde i søvn, og det forstærker sig selv, da jeg jo godt ved at uden søvn, så fungerer hverdagen ikke. Hvis jeg er på hotel eller på ferie – altså andet steds end mit soveværelse, så falder jeg tilsyneladende fint i søvn. Kan det være eftervirkninger fra min stress, der endnu ikke er ude af kroppen? Og har du nogen forslag til hvad jeg kan gøre?

 7. Hej Berith

  Dejligt at høre, at du er glad for dit nye job og at din hverdag fungerer godt. Det gamle job må have slidt på dig, siden du klaskende sammen, da du endelig gav slip.

  Vedr. din søvn, så har du evnen til at få en god søvn, da du sover godt andre steder. Men på en eller anden måde har din krop fået forbundet dit soveværelse eller din seng med stress – så det kan være mere en slags ”refleks” end egentlig stress. Dette skal aflæres igen. Nogle gange hjælper det at laver noget anderledes – flytte sengen, sove i den anden side, osv. Det er også godt at få en rutine (ritual) før du går i seng. Hvis du har et fjernsyn eller en radio e.l. i soveværelset, så skal det ud. Måske kan du i en periode sove nogle nætter i et andet rum, for at bevare et overskud.

  Mvh Bjarne Toftegård

 8. Annemette

  Jeg er plaget af panikangst natten igennem og føler, at blodet suser rundt i kroppen af mig . . Stresshomoner . .? Måske højt blodtryk?
  Jeg har desværre ikke så god kontakt med min læge . . .hun har MEGET travlt og jeg føler ikke hun kan hjælpe mig udover at udskrive medicin . .!!
  Kan man måle stresshomoner i blodet . .?
  Får panikangstanfald blodtrykket til at stige?
  Hvordan stopper jeg disse anfald. . .jeg føler ikke angsten mere . .sidste år var jeg rigtig bange for at dø, da jeg er alene med mine børn . .deres far er død og de har ikke andre end mig . .?
  Jeg har været sygemeldt fra mit job i vinter, men skulle ret hurtigt i følge jobcentret tilbage på fuld tid . .!!
  Jeg har det skidt . . Og føler mig ikke helt rask . . Et bange for at brænde sammen igen . . Men der er ingen hjælp at hente i forhold til nedsat tid . .
  Jeg ønsker ag hele mit hjerte at holde skruen i vander!!
  Min yngste søn (14år) har adhd . . Jeg har været alene med alt i 18 år og har ikke haft nogen støtte . . .kæmpet utallige kampe med kommunen omkring skoletilbud etc.
  Jeg er bare så træt så træt . .men kan ikke slappe af . .eller sove, så kommet angstanfaldene . .!!
  Gode råd modtages meget gerne . .?
  Jeg arbejder med mindfullness . . .det er rigtig godt for mig . .;-)

  Mvh. Annemette

 9. Hej Annemette

  For lige at besvare dine konkrete spørgsmål først, så ja, man kan måle stresshormoner (dog bruger man normalt spytprøver og ikke blodprøver), og panikangstanfald får normalt blodtrykket til at stige (hvilket er helt normalt). Men det er nok slet ikke der, fokus skal være. Fokus skal være på, hvordan du får de godt igen.

  Du har været igennem en traumatisk oplevelse med din mands død, og har måske også en belastende hverdag. At du udvikler en angst, er ikke så mærkeligt. At denne viser sig om natten, er heller ikke så mærkeligt.

  Løsningen ligger i at arbejde med denne angst. Mindfulness er godt, men nok ikke nok. Jeg vil foreslå at du finder en psykolog med speciale i kognitiv terapi og angst og får hjælp ad den vej. Måske kan du få en henvisning gennem din læge, ellers man du gøre det på eget initiativ.

  Ps: Når du ikke har nogen god kontakt med din læge, så er det de mulighed, at finde en anden læge. Det er vigtigt at have en god kontakt med lægen, når man har bruge for ham/hende.

  Mvh
  Bjarne Toftegård

 10. Anneliese Hansen

  Jeg har det sådan at jeg må gabe rigtig mange gange om dagen. Det er pinligt, men det værste er, at jeg synes at det hele ikke giver nogen form for lettelse, men føles som om det bare bliver siddende i brystet.
  Desuden er jeg lige som en travhest der bare løber og løber til jeg segner. Det var lige ved at ske nytårsaften på arbejde. Før er det sket flere gange, at jeg simpelthen besvimede. Er det stress?? Lægen har udover at jeg har lidt forhøjet stofskifte ikke kunne finde noget galt.
  Vil meget gerne kunne fungere normalt i hverdagen uden at skulle være nervøs for at besvime.
  m.v.h. Anneliese

 11. Hej Anneliese
  Godt du har været hos lægen, som har udelukke alvorlige ting. Jeg går ud fra, at du gaber af træthed. Derfor lyder det, som du er i voldsomt søvnunderskud. Det lyder også, som du ikke er så godt til at mærke dig selv, eller tage var på dig selv, siden du fortsætter, til du segner. Det er tre ting, som du er nødt til at lære, hvis det ikke skal gå galt, for du kan ikke fortsætte, som du gør nu. Fokus skal være på alle tre ting:
  1) Sove godt og nok
  2) Mærke dig selv og din krops behov
  3) Tage vare på dig selv
  Måske kan du selv gøre det, måske skal du have hjælp til det af en psykolog eller en stresscoach.
  Mvh Bjarne Toftegård

 12. Charlotte

  Hej Bjarne.
  Jeg fik for 8 uger siden konstateret stress, da jeg over en længere periode havde symptomer som uregelmæssig og voldsom hjertebanken, trykken for brystet, synkebesvær og ondt i mit hjerte…jeg mener ikke at have læst om synkebesvær og uregelmæssig hjerterytme i forbindelse med stress, og er nu nervøs for om det er noget andet der er galt..er symptomerne som jeg beskriver normale, i forhold til at have stress?
  Mange hilsner Charlotte

 13. Hej Charlotte
  De symptomer, du nævner, kan alle have noget med stress og/eller angst at gøre, men de kan også komme fra andet end stress. Så når der er symptomer, der bekymrer dig, bør du tale med din læge om det, om ikke andet så for at udelukke andre årsager.
  Mvh Bjarne Toftegård

 14. Hej
  Jeg er en kvinde på 41 år, der på grund af et dårligt arbejdtsmiljø er syg med stress. Jeg har sagt mit job op. Jeg er sygemeldt på 5 månede. Jeg havde det egentlig fint- sov godt, energien var vendt tilbage- glæden og optimismen. Så skulle jeg begynde i noget der hedder jobigen og hver gang jeg skal der ud vågner jeg tidligt om morgen. Det giver igen mening for de dage jeg ikke er der har jeg prøvet alle søvn teknikker – fast sovetid, også i weekenden etc- Jeg sover fint de dage, men forløbet jobigen stresser mig åbenbart på en måde der gør, at de gamle symptomer kommer igen. Jeg har forsøgt, at tale med jobigen om det, men mødte en medarbejder der sagde , at det var vigtig, at jeg kom. Jeg burde have spurgt for hvem? for jeg kunne de dage mærke, at det havde været vigtig, at aflaste mig lidt. Meningen er, at jeg skal være jobparat lige om lidt, men sådan som det går Pt tvivler jeg på det. Det er frustrende fordi jeg egntlig var et godt sted, men nu er tilbage…Jeg føler virkeligt, at jeg arbejder med det så godt jeg kan og jeg møder også op til de ting der forvendtes af mig, problemer er bare, at det stjæler min energi til de ting der gør mig glad i livet. I nat er jeg vågen kl 3.30 og jeg bliver vel nødt til, at gå hjem og sove – Det mest komiske af det er, at jeg skal til noget afspæning i dag- men , at jeg vel er stresset over det- Hvis du kan give mig et godt råd ville jeg blive meget taknemlig. Da jeg her kl 5.24 sidder og græder og bare er så ked af det.
  Vh Stine.

 15. Hej Stine
  Det lyder som der er en klar sammenhæng mellem din søvn, og så noget, de minder om arbejde. Der er flere muligheder. Det kan være stress, som du skriver. Det kan også være en slags angstreaktion, hvor din krop siger “pas på, det er farligt”. Hvis det er det sidst, så vil noget angstbehandling, f.eks. kognitiv terapi, måske kunne hjælpe.
  Mvh Bjarne Toftegård

 16. Hej Bjarne,
  Tak for god Info og godt E- kursus. Har gået hos en af dine coaches, men er ikke helt stressfri. Har været syg i 8 mdr med borrelia og pga af diverse undersøgelser, og bekymringen for hvad jeg fejlede er nu endt med stress og angst, føler at jeg fik behandlet stressen ved coachen, men så kom angsten. Har nu snurren / prikken i hele kroppen, summen i hovedet, mundtørhed, kvælningsfornemmelse i halsen, knugen i brystet og maven, tankerne kører rundt det meste af dagen, er begyndt at have svært ved at falde i søvn, har spændinger i hovedet, nakke, svimmelhed. Ved ikke om jeg er alvorlig stresset eller ikke? Er samtidig begyndt at få mere energi, da jeg spiser mere nu, så føler alligevel jeg er bedre trods symptomer. Går til psykolog, TFT, akupunktur og før det stresscoach, jeg mediterer, mindfullness og laver yoga, afspænding, så synes jeg gør alt og har ikke råd til mere.
  Mit spørgsmål er så, om jeg må løbe. Min coach sagde nemlig at jeg skulle være fysisk aktiv en halv time hver dag, hvor pulsen kom op, og det har jeg gjort i de 8 mdr. Men så har jeg læst at det faktisk frarådes at dyrke løb når man har været stresset længe, og man helst kun skal gå.
  Tænker så om jeg har forøget mit stress ved løb? Selvom det kun er 2,5 km pr. dag + gåture.
  Er fortvivlet, håber at du kan hjælpe?
  Tusind tak
  Mvh Rikke

 17. Hej Rikke
  Fint at du har fået og får så meget hjælp. Det lyder som det er en angst du nu oplever, og at det er det, du skal have hjælp med. Men for at besvare dit spørgsmål, så må du meget gerne være fysisk aktiv, når du er stresset – faktisk er det godt for dig – men på et moderat niveau. Det er en misforståelse, at man skal holde sig i ro. Du skal blot ikke presse dig selv. Så det har ikke forværret din stress. Når der er angst indover, så skal du passe på med ikke at trigge angsten, når du er fysiks aktiv. Det du skal gøre, er at mærke efter. Hvis det føles godt for dig, så er det godt for dig. Hvis det ikke er godt, så skru lidt ned for det.
  Mvh Bjarne Toftegård

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>