Ti gode råd om stress og sommerferie

Sommerferien er en tid, hvor vi skal væk fra hverdagens stress og jag. Vi skulle gerne nyde sommerferien sammen med vores venner og familie. Men nogle mennesker stresser videre på ferien.

Jo mere stresset du er, jo mere fredelig en ferie har du brug for. Du skal måske bruge den første uge til at ‘geare ned’.

Den mest afstressende sommerferie får du, hvis du “hiver stikket ud”. Du skal være “offline”. Andre må ikke kunne kontakte dig. Det er dig, der bestemmer, om og hvornår du forbinder dig med omverden.

Du kan droppe eller skære ned på: Telefonen (specielt mobiltelefonen), computen (specielt e-mails), TV (specielt de kritiske / alvorlige udsendelser) osv.

Du kan begynde på eller øge: Socialt samvær, læsning af bøger, spil af spil, komme ud i naturen, mental afslapning, motion osv.

Hvis du gerne vil læse en bog, kan du evt. læse min bog “Lev i nuet – og få et bedre liv” (Kan købes i alle danske boghandler)

Her får du ti gode råd til en god og afstressende sommerferie:

 1. Brug ferien til at slappe af og til at komme væk fra hverdagen og arbejdet.
 2. Hold mindst tre ugers sammenhængende ferie, og gerne to uger hjemmefra.
 3. Afstem alles forventninger på forhånd, også børnenes.
 4. Drop alle hektiske udflugter. Lav højst noget hver anden dag, så I kan slappe af de fleste dage. Hold børnene glade, for så får alle en god ferie.
 5. Hvis I ønsker at opleve mange forskellige ting, så hold en tilsvarende lang ferie, eller gem noget til næste gang.
 6. Vær 100 pct. nærværende på ferien, både overfor rejsedeltagerne og stedet.
 7. Lad mobiltelefonen blive hjemme. Indtal en besked, om at du er på ferie, og hvem de ellers kan henvende sig til.
 8. Gå ikke på internettet. Heller ikke for ‘blot’ at tjekke e-mails. Sæt autosvar på e-mailen, om at du er på ferie.
 9. Hvis du virkelig ER uundværlig på arbejdet, så aftal på forhånd i hvilke tilfælde og hvornår du kan kontaktes. Lad familien kende aftalen.
 10. Vid, at du bliver en bedre chef/medarbejder/kollega, ved at du kommer helt væk fra dit arbejde i mindste tre uger, da du får mere energi og overblik bagefter.

Jeg vil ønske dig en rigtig god og afstressende sommerferie!

——-

Hvis du har gode ideer til en afstressende sommerferie, eller ved, hvordan man ikke skal gøre, så læg meget gerne en kommentar. På den måde kan du være med til at hjælpe andre.

15 comments on “Ti gode råd om stress og sommerferie

 1. Anna Grethe Jensen

  Jeg hører til den type, der helst skal have styr på alt og planlægge til mindste detalje, således også sommerferierne, og når man er sådan indrettet i sit hoved, gælder det ind imellem om at være særlig opmærksom på ikke at blive stresset.
  Jeg laver lister over, hvad vi skal have med, og hvad der skal laves derhjemme, inden vi tager af sted?
  Jeg laver lister – og gemmer listerne fra gang til gang. Lidt før ferien tager jeg de gamle lister frem og kombinere to nye, en huskeliste til tag med ting, som bare skal have flueben undervejs og en anden til gøremål, inden afgang. Den sidste liste bliver skrevet på små gule post-it-labs og så er der frit for alle i familien til at få udryddet sedlerne.
  Når vi så sidder i bil eller fly, er der ryddet op i sjæl og krop og dårlige samvittigheder og man er 100 pct. klar til at nyde og slappe af.
  Hvis det stadig lyder stressende, så er fiffet, at jeg laver listerne i god tid og stille og roligt begynder at lægge tingene frem … deriblandt også den bog, jeg bestemt sig for at gemme til ferien.
  Når der så kun er et par arbejdsdage tilbage, napper jeg feriebogen og begynder på den, så feriefornemmelsen kan begynde.
  Jeg giver også mig selv tid til frisør, fodbehandling og ny lak på tåneglene, og en ekstra løbetur.
  Når jeg kommer hjem fra sidste arbejdsdag, giver jeg mig god tid til et ekstra godt måltid, forkæler familien og laver stort set ingenting den næste dag.
  Først på andendagen holder vi feriestatus og ser på, hvad der mangler at skulle ordnes før ferierejsen, der så først igen påbegyndes et par dage senere. Hvis det kan lade sig gøre, kommer vi altid hjem, så vi har nogle dage hjemme, før det går løs på jobbet igen. I år har vi faktisk næsten en uge i begge ender, så det skal nok blive rigtig godt.

 2. Anna Marie Schou lund

  Jeg er god til at tage tingene som de kommer og tilrettelægger ikke hvad jeg skal når jeg tager på ferie, jeg holder ferie herhjemme, der er mange steder jer ikke har været endnu i dette dejlige land vi bor i.

  det at jeg ikke tilrettelægger noget er, at hvis jeg så ikke når det nem kan blive stresset over det.
  jeg slapper meget af når jeg tager dagene som de kommer, min hverdag er besat, så det erdejlig bare at tage dage som de falder.

 3. Nana Corydon

  Jeg bruger den første uge af ferien på at lave alle de ting hjemme, som har hobet sig op, og som gør det svært at slappe rigtigt af (fx. klippe hæk, køre halvdelen af ophobet skrammel i kælderen på genbrugspladsen, male stuen….) på den måde kan jeg nyde resten af ferien og rigtigt slappe af. Det skønne er at mærke hvordan det at knokle med alle gøremålene hjemme, giver ekstra energi og gør mig glad…..indimellem nyder jeg så med at lave “hygge-ting” som kryddersalt med urter fra haven og henkogte tomater ala Camilla Plum. Det er min måde til en dejlig sommer.

 4. Pingback: JP Blogs: It-bossen

 5. Tania Nielsen

  Gode råd som jeg vil have godt af at følge. På nær 2.

  Man skal ALDRIG sætte autosvar på sin private mail om at man er på ferie, ej heller indtale på sin private telefonsvarer at man er væk. Så har man da sendt en åben invitation til indbrudstyvene.

  Kan godt se det afstressende princip, men nej. Så må man hellere informere folk inden ferien ad anden vej og så bare slukke elektronikken.

 6. Jeg fik lige lyst til at skrive et par kommentarer.
  Jeg synes der er behov for et opgør med den generelle ferieopfattelse.
  Alt for meget ferie går ud på at nå så meget som muligt og opleve alt muligt, alt skal ske i et hæsblæsende ferietempo, som må give feriestress.
  Jeg driver et lille feriested i Italien og tænkte at vi skulle vægte afstresning – afslapning frem for turistattraktioner i metermål.
  Her hvor sommersæsonen er ved at være overstået kan jeg se hvad det var gæsterne valgte, de valgte turistattraktioner i metermål hver dag i hæsblæsende tempo, ikke mange gav sig tid til at slappe af og tage en dag i liggestolen eller gå en stille tur i naturen.
  Det er som om der skal så mange forskellige billeder i kameraet som muligt, så man har noget at vise frem når man kommer hjem eller hvad går det ud på ?
  Jeg ville så gerne have gæsterne til at nyde den friske luft, den smukke natur og de lokales afslappede livsstil, men der er ikke nogen som har “tid” til det.
  Så er vi ikke ofte vor egen værste fjende, når vi fortsætter en travl hverdag i en travl ferie ?

  De bedste hilsener

  Finn Pedersen

 7. Hej Finn

  Tak for dit rigtig gode indlæg. Mange mennesker kørere i så højt tempo i hverdagen, at man ikke formår at komme ned i gear, selv i en sommerferie. De formår ofte ikke at være i nuet, at være nærværende. Lad os håbe, at vi kan vende denne udvikling.

  Jo mere stress, der er i hverdagen, jo mere ro har vi brug for i ferien!

  Mvh. Bjarne Toftegård

 8. Maria Palomo

  Undskyld mig. Jeg ville sige, der din bog til salg i USA?

 9. Uhh, helt klart nogle gode tips at huske i til denne sommerferie 🙂

  Det vigtige er jo at leve i nuet og leve livet, ellers går det lige forbi vores næser – denne sommer vil jeg hvertfald leve i nuet

 10. Jeg er engageret, både med at skrive blogs men også med mit arbejde hvor jeg fungerer som lokal tillidsmand. Jeg har faktisk implementeret et tip som har skabt mindre stress hele året. Tidligere havde jeg ALTID min mailklient åben i bundlinjen, og regelmæssigt var jeg nede og kigge – og endte med svartider helt ned til 10 min efter folk havde skrevet. Da jeg så læste et tip (på engelsk) om at mindske mailtjek til en eller to gange om dagen er jeg “nået ned” på at gøre det morgen, middag og aften – eller morgen, aften og lige før sengetid.

  Ovenstående KUNNE lyde stressende for nogle, men jeg har det sådan, at det jeg HAR nået er et overstået kapitel. Når først jeg HAR sendt Danmarks bedste svar afsted [hvilket man jo gerne skulle mene, hvis man gør sit bedste hver gang], så er sagen ude af ens bevidsthed.

  Så ved jeg godt, at nogle vil påstå, at det stadig kan ligge underbevidst og påvirke, men det underbevidste er jo ganske svært at pille ved. I hvert fald er det endt med en ro der siger: “nu afventer sagen hos modtageren” – og det har givet større velvære hele året.

  Jeg har derfor også stor ro når jeg VÆLGER at gå online via f.eks. min iPad, for det er MIG der vælger at gøre det. Folk ved jeg er på ferie, og har jeg ikke lyst til at tjekke den dag fordi jeg, som i maj måned, var i Prag og måske var på enten en udflugt eller god lang gåtur, så interesserer det mig ikke spor om folk bliver fornærmede over der går en dag uden dette tjek.

  Det handler om at give slip, og så også tillade sig at påpege, at på ens ferie bestemmer DU helt selv hvad DU vil lave. På dén måde har jeg i hvert fald fundet en ro der fungerer for mig – og måske kan denne kommentar også hjælpe andre. 🙂

 11. Pingback: Feriestress - overleve i stedet for at levePeaceByHeart

 12. Pingback: Skal jeg vælge et sommerhus med internet? - Fordele og ulemper

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>