“Boreout” – Kedsomhed og manglende anerkendelse

Sanne skriver in indlægget Artikel: Hvis du er sygemeldt pga. stress

“Hej

Jeg har været sygemeldt i en lille uges tid og har af min læge fået konstateret en depression.

Jeg er ikke i tvivl om, at det er mit arbejde, der har fået mig ned med nakken.

Mit problem er ikke stress på den sædvanlige måde, der jo ofte skyldes et for stort arbejdspres eller forventninger udefra.

Jeg er simpelthen blevet stresset af for mange forandringer og for lidt at lave!    

Jeg har en meget skrap chef, som gør mig meget nervøs og angst og som jeg føler ikke anerkender det, jeg kan. Samtidig er jeg meget pligtopfyldende og lægger et stort pres på mig selv. Jeg flyttede afdeling for 3 måneder siden og virksomheden jeg arbejder for gennemgår nogle meget store forandringer i øjeblikket. Jeg føler mig tabt på gulvet og kan ikke finde hoved eller hale i tingene.

Det startede med søvnproblemer for ½ år siden og har siden udviklet sig til koncentrationsbesvær, træthed og en ubeskrivelig tristhed. Min motivation kan også ligge på et meget lille sted.

Nu hvor jeg er kommet lidt væk fra det hele, kan jeg mærke hvor meget jeg har presset mig selv og har sat en facade på for at virke professionel og det skuespil jeg har spillet for at se ud som om jeg har travlt med noget vigtigt.

Jeg har læst at man ligesom “burnout” (udbrændthed) kan få “boreout” (stress af kedsomhed og manglende anerkendelse).

Men hvor udbredt er det?
Og er det en “ok” grund til at sygemelde sig?
Er det bare mig, der er svag og har dårligt selvværd – eller fungerer mennesker generelt sådan, at hvis de ikke får udfordringer og anerkendelse, så visner de og kan få en depression??
Hvad kan jeg gøre for at komme ud af den onde cirkel og få en større jobglæde?

Mvh Sanne”

Hej Sanne

Det er korrekte, at der er et begreb, der hedder “boreout” (udbrændthed som følge af kedsomhed). Det er nu mere et begreb fra ledelsesfilosofi end fra psykologien. Jeg skal ikke udelukke, at det forekommer, men jeg mener, at der altid er flere faktorer i spil end kun kedsomhed.

Jeg er ikke ekspert i depression og kan ikke hjælpe dig på det punkt. En depression behøver ikke at hænge sammen med stress, men kan sagtens gøre det. Hvad stress angår, så kan man sagtens blive alvorligt stresset, uden at have travlt. De ting, du beskriver, er rigeligt til at give stress.

Du spørger om det er “ok” grund til at sygemelde sig. Hvis man af fysiske eller psykiske grunde ikke er i stand til at passe sit arbejdet, så vil en læge normalt sygemelde en. Det er dog vigtigt at få en professionel hjælp også i en sygeperiode.

Det er absolut ikke kun dig, der oplever at være “svag og havende dårligt selvværd”. Dels er det ikke så ualmindeligt i det hele taget, dels er det noget, der bliver mere udpræget i forbindelse med psykiske belastninger som stress og specielt depression.

Uanset hvordan man er som menneske, og vi er heldigvis forskellige, så kan vi alle, hvis omstændighederne er til det, blive alvorligt stresset, og evt. udvikle en depression.

Du har brug for hjælp fra en psykolog eller en psykiater, gerne med kognitiv terapi. En kognitiv psykolog kan hjælpe dig mod både depression, stress og angst.

Du kan sagtens komme ud af den onde cirkel og for en større jobglæde, men du skal have lidt tålmodighed. Det tager tid, og du skal måske overveje at finde dig en anden chef end ham, du har nu.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

—————————–

Kender du til kedsomhed og manglende anerkendelse? Skriv gerne om dine erfaringer nedenfor.

1 comment on ““Boreout” – Kedsomhed og manglende anerkendelse

 1. Susanne

  Hej Sanne

  Hvis du er mellem 18 og 37 håber jeg, din læge har givet dig en henvisning til en psykolog. Det vil hjælpe dig så meget, og som Bjarne skriver, så er en kognitiv terapeut god. Jeg har selv haft depression og angst som følge af stress og er ved hjælp af kognitiv terapi ved at være igennem depressionen og kæmper nu med de sidste ting, der stresser mig og gemmer sig bag ved angst.
  Og som Bjarne skriver, så kan jeg kun nikke genkendende til, at man i sygeperioden med depression føler sig mere svag osv. Det bliver bedre som det hele klarer op og man finder ud af, hvordan man håndterer sin stress og hvad det er af problemer, der skal håndteres og bearbejdes.
  Det vigtigste er at tænke på sig selv, og være egoist i den periode du gennemgår. Man er sig selv nærmest og hvis ikke man selv kan fungere kan ens omverden det heller ikke.

  Med håbet om, at du får noget hjælp og bliver et helt menneske igen 🙂

  Mvh Susanne

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>