Brevkasse: Plet for øjet og susen for ørene

Thea Skou skriver under Spørg om stress

“Kære Bjarne

Jeg er en pige på 19, som går i gymnasiet og er netop nået til mit sidste år.

imorges vågnede jeg op med en underlig plet for øjet, og det var virkelig ubehageligt, da den ikke er gået væk endnu…
jeg har gennem hele min gymnasietid nok opbygget et ret alvorligt stressniveau.
Sidste år begyndte jeg at få underlige umotiverede smerter rundt omkring i kroppen, jeg var ekstremt træt, havde angst og havde sovende fornemmelser og svært ved at trække vejret og rystede på hænderne når det var værst… osv.
senest begyndte jeg at få susen for ørene, og nu denne her plet.
  

jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skal gøre. jeg kan ikke bare gå ud af skolen nu, som helt klart er det der stresser mig.
hvordan kan jeg komme af med det her? og er der nogen chance for at pletten og susen forsvinder igen?
jeg er meget ked af det… det kan ikke være meningen at sådan noget kan ske når jeg er så ung

Jeg håber du finder tid til at svare
mvh”

Kære Thea

Når man har ubehagelige symptomer, som du har, så skal man altid gå til lægen med dem, for at finde ud af, hvad de skyldes. Det kan være stress, der er årsagen, men der kan også være andre årsager. Jeg vil her gå ud fra, at lægen udelukker andre årsager.

De symptomer, du nævner, kan alle optræde ved alvorlig stress og angst. Symptomerne forsvinder først, når stressen forsvinder. Du kan gøre meget for at blive afstresset, med motion, afslapning, søvn og kost. Men så længe stressårsagerne stadigvæk er der, så hjælper det ikke i længden. Du skriver ikke specifikt, hvad årsagerne er, og ofte er der heller ikke nogen alvorlige årsager, men blot for mange småting, der tilsammen bliver for meget. Årsagerne kan også ligge i vores egne tanker, hvor vi selv stiller for store krav til os selv.

Når man er så stresset, som du er, så er det bedst at få noget hjælp. De fleste gymnasier har tilknyttet en psykolog, der vil kunne hjælpe dig. Du kan også høre med din læge, om du kan få en henvisning til en psykolog. Du kan se mere om mulighederne her: https://www.forebygstress.dk/individ_stress_roed.htm

Hvis dine symptomer hænger sammen med stressen, så forsvinder de også, når stressen kommer ud af din krop. Du skal dog være lidt tålmodig, da det kan tage både uger og måneder.

Stress har ikke noget med alder at gøre. Man kan sagtens blive stresset som 19-årig. Det er vigtigt, at du lærere at passe rigtig godt på dig selv og få nogle gode teknikker, som du kan bruge resten af dit liv.   

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

————————————–

Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller egne erfaringer til dette, så er du meget velkommen til at skrive om det nedenfor til hjælp for Thea og andre.

1 comment on “Brevkasse: Plet for øjet og susen for ørene

  1. hej jeg er en pige på 18 år. for to år siden fik jeg meget grimt angst. Jeg prøvede alt, gik til spykolog. Jeg har haft alle symtomer på angst. Jeg er heldighvis kommet videre, og lever et liv uden angst 90 procent af tiden. Men ind i mellem kommer der angst anfald. Jeg har nu lært at de ikke er farlige, bare meget ubehagelige.. men jeg har stadig meget ondt i kroppen, og disse smerter kommmer indimellem.
    det snurre i min arme, det er forskelligt hvilken arm det er, det gør ondt inde i mine ribben, når det sker, bliver jeg rigtig bange og tænker jeg er syg, kræft, en blodprop.. Katastofe tanker. Jeg har været til lægen en gang.. men hun ville ikke tjekke mig fordi mit blodtryk var helt normalt og hun vidste at jeg har lidt af stress og angst.. så ,mit spørgsmål er.. kan man godt havde disse smerter med mellemrum.. uden det betyder noget.

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>