Brevkasse: Stress og hukommelsestab

Mona Madsen skriver under Hjælp – Anspændt og angst:

“Hukommelsestab skyldes ofte traumatiske hændelser. Men hukommelsestab kan ifølge https://www.sundhedslex.dk/hukommelsestab.htm også skyldes sygdomme og lidelser som demens, alzheimers, forgiftning osv. Jeg har også hørt at stres kan give hukommelsestab, da nogle stoffer frigives medføre, at hjernen skrumper. Synes godt nok, at det lyder utroligt.”  

Hej Mona

Der er forskel på hukommelsestab, og det man oplever, når man er stresset. Stress giver ikke hukommelsestab, men gør det svært at huske tingen og at hente tingene frem fra hukommelsen. Man “taber” således ikke noget, der én gang er husket, ved stress. Når man kommer af med stressen igen, så fungerer hukommelsen i langt de fleste tilfælde som før.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

————————————–

Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller egne erfaringer til dette, så er du meget velkommen til at skrive om det nedenfor til hjælp for Mona og andre.

18 comments on “Brevkasse: Stress og hukommelsestab

 1. Jeg har altid haft svært ved at huske navne, også da jeg var 20 år gammel (nu 64), generelt bliver jeg dog af familie og ansatte anset som havende en fantastisk hukommelse.
  Hvad jeg dog i de sidste par måneder oftere og oftere er udsat for, og som er yderst irriterende, er at jeg lynhurtigt glemmer små ting der skulle gøres og noteres her og nu, og endda på vej i bilen indtil byen, hvad det var jeg egentligt ville eller skulle der.

 2. Kære Erik Nygaard

  Vores hukommelser er meget forskellige. Nogle er godt til navne, nogle til ansigter, andre til billeder, andre til sprog, osv. Vi er lige så forskellige inde i vores hjerne, som vi er i vores udseende.

  Når man oplever en ændring i, hvordan hukommelsen fungerer, så er det noget, man bør tale med en læge om. Der kan være forskellige årsager, hvor stress blot et én af dem.

  Mvh. Bjarne Toftegård

 3. Steen Thousttrup

  Hej tog en ”morfar” på sofaen før aftensmad, søndag den 22.4.2012.
  Min kone og søn vækkede mig med besvær, og lige pludselig kunne jeg ikke kende dem, og vidste ikke hvem de var.
  På sygehuset blev jeg scannet og alt muligt andet. Men intet fandt de. Det kunne skyldes noget psykisk. Sagde de.
  Jeg har siden 2004 lidt af stress og depression, og jeg har sammen med min psykiater fundet ud af det er min stress der har lukket ned for følgende ting:
  1. Ansigter, navne og personer jeg har kendt de sidste 30 år er væk, inkl. Nærmeste familie, jeg kan ikke huske mine børn og kone.
  2. Alt hvad jeg har oplevet i de sidste 30 år.

  Før midt fyldte 18. år er OK. Når jeg taler med folk, kan der dukke en sætning op om noget jeg har oplevet indenfor de 30 år. Men jeg er ikke selv klar over hvad det er jeg siger, før bagefter. Man kan vel nærmest sige at jeg ikke vidste hvor den oplysning kom fra. Så snart jeg har sagt det, bliver låget til hukommelsen igen lukket ned.

  De ting jeg kunne før den 22. 4. har jeg meget nemt ved at genoplærer, med ganske lidt undervisning, som om det kører pr. automatik. Jeg kan også godt kører bil, eneste problem er at jeg ikke ved hvor jeg er, det er som at være turist i en fremmed by. Uden min GPS var jeg hjælpeløs. Men alt var jeg oplever efter den 22. 4. står lysende klar og forsvinder ikke.

  Kan min situation skyldes stress, og måske komme igen hvis min stress forsvinder?

 4. kasper due

  Jeg kørte idag med en ven til skole, da jeg havde kørt 10 km, vågende jeg pludesig op i mig selv og kunne overhovedet ikke huske at vi havde kørt på vejen og hvor hurtigt jeg havde kørt, eller hvad vi havde snakket om. Dette er sket før, hvad skal jeg gøre. Jeg er kun 18 år gammel

  • Hej Kasper
   Jeg vil forslå, at du taler med din læge om det. Det er din læge, der kan afgøre, om det har noget med stress at gøre, eller om det skyldes noget andet. Hvis du ikke allerede gør det, så vil jeg foreslå, at du prioritere din søvn meget højt i en periode. Det vil sige, at du går meget tidligt i seng, også i weekenderne.
   Mvh
   Bjarne Toftegård

 5. Det er super godt er der med tiden er kommet mere fokus på stress, der er stadig lang vej på trods af man bor i et lille land som Danmark. Fokus er meget rettet på forebyggelse og selve stress forløbet. Men for mig som efter snart 5 år er kommet igennem stress, depression og angst. Og sidder i dag og har det temmelig godt i forhold til hvor jeg har været, mangler jeg det sidste led.
  Jeg har været så heldig at få en revalidering og har nu været i gang med en uddannelse i et år. Jeg har kunne komme så “langt” på baggrund af min livserfaring. Men alt ny indlæring er næsten spildt krudt. Jeg kan simpelthen ikke huske ret meget af den viden jeg får med mig. Jeg kan sidde og arbejde med et bestemt emne og dagen derpå er det væk. Jeg har glemt det.
  Jeg ved ikke hvordan jeg skal komme videre, jeg har ikke talt med andre som sidder i samme båd, men jeg kan læse at det ikke er spor usædvanligt.
  Jeg vil så frygtelig gerne på arbejdsmarkedet igen og atter arbejder med noget som giver mening. Men hvad gør man når en hjerne minder om en huldet spand? Jeg vil gerne høre fra andre som har erfaring med dette.

  • Hej Kristian

   Tak for dit indlæg. Nogle gange er hjernen ikke så modtagelig for ny læring. Måske kan du lære nogle teknikker til hukommelsen, til at støtte dig i din indlæring. Det kan også være forskel på boglig indlæring og færdigheder. Den mere ubevidste indlæring af færdigheder kan nemlig godt være helt intakt, selv om den boglig indlæring er udfordret. Noget tyder desuden på, at hård fysisk træning kan være med til at genopbygge hjernen, så det kan du også overveje.

   Hilsen Bjarne Toftegård

 6. Hej

  jeg er en kvinde på 25 år der altid har haft en god hukommelse, de seneste par måneder har jeg glemt aftaler og ting jeg ikke normalt glemmer, er i tvivl om der har sagt hvad og blander det sammen hvor jeg før ikke havde problemer med det.

  Jeg var inde i en periode for nogle måneder siden hvor jeg drak hver weekend, hvilket jeg ikke rigtig gør mere, har læst at “alkohol stop” kunne være årsag til hukommelses tab, burde det ikke være omvendt?

  Slog hovedet for 1 år siden kan de være derfor? føler ikke jeg er stresset.

  Tak

  • Hej Maryann

   Der kan være mange grunde til, at man glemmer ting. Nogle gange er det bare, fordi man har så meget andet at tænke på, så tingen får for lidt fokus, og derfor ikke sætter sig fast. Men det kan også skyldes langvarig stress, som gør, at hukommelsen ikke funderer så godt. Normalt vil hukommelsen dog komme på plads igen, når stressen med tiden er ude af kroppen igen. Men du skriver, at du ikke føler dig stresset. Hvis det, med den dårlige hukommelse, ikke kun er noget midlertidigt, så kan det under alle omstændigheder være godt at talte med din læge om det. Jeg kan ikke afgøre, om dit slag i hovedet kan være en forklaring. Jeg har ikke hørt, at ”alkohol stop” kan give dårlige hukommelse, men tror snarere, at man måske blot opdager sin dårligere hukommelse når man stopper. Men tal med din læge om det.

   Hilsen
   Bjarne Toftegård

 7. Pingback: Hukommelsestab Depression – Bexdyie

 8. Jeg besvimede og nu har jeg glemt en masse ting. Jeg kan stadig huske meget men jeg har glemt alle samtaler, beskeder osv. de sidste par dage/uger. Jeg er kun 13 år.

  • Det kan være, at du skal tale med dine forældre om det, hvis du ikke allerede har gjort det. Måske de vil tage dig til lægen, for at høre hvad han/hun mener.
   Mvh Bjarne Toftegård

 9. Henriette Hald

  Hejsa

  Jeg er en kvinde på 45 år gammel.. Kan ikke forstå jeg ikke altid kan huske hvad jeg evt lige har sagt.. Noget af det kan jeg men det er også noget jeg ikke kan.. Hvorfor???? Mvh den triste

  • Hej Henrette
   Alvorlig stress vil næsten altid påvirke hukommelsen. Både korttidshukommelsen, som du oplever, og adgangen til langtidshukommelsen. Det er dog altid vigtigt sammen med lægen af finde ud af, at det ikke har andre årsager. Når det er stressrelateret, så vil man få den samme hukommelsen igen, når man er fuldt restitueret efter stressen.
   Mvh. Bjarne Toftegård

 10. Lars Andersen

  Nogen gange straks efter at have fået navnet, så kan de nogen gange pludselig dukke op igen.
  Det svinger og oftest føler jeg en knude i maven (stress og tankemylder).
  Jeg har i mere end 25 år arbejdet på forskellige asylcentre. Det er vel ca. 8 år siden jeg droppede det (er 67 år nu). Jeg har lagt ører til de frygteligste historier for både børn og voksne -og stressede også ofte på de Centre.
  Der er ligesom om det igen er blevet knude i maven og stress for det mindste. Tankemylderen er også hård då jeg nogen gange ikke kan gølge med i snskke.
  Har du forslag hvad jeg kan gøre.
  Det er jo også pinligt når jeg ser en film glemmer skuespillerens navn som måske sikker og igen osv.
  Mine venners navne husker jeg.
  Hjøææælp
  Mvh. Lars Andersen

  • Hej Lars,
   Når man har det, som du har det, så er det altid en god ide at få en snak med din læge. Man skal ikke have det på den måde. Hvis lægen mener, at det er stressrelateret, så er det altid en god ide, at få nogle redskaber til at håndtere stressen. Stress kan godt føre til det, du nævner. Du antyder selv, at dit tidligere arbejde på asylcentre, kan være en mulig årsag, selv om det er mange år side. Hvis dette er tilfælde, så kan det være en ide at få psykologhjælp til at få tankerne på plads – en form for forsinket debriefing.
   Mvh Bjarne Toftegård

 11. Lone nielse

  Hej Bjarne.
  Jeg hedder Lone og er 55år.jeg har fået tilkendt en førtidspension pga jeg har udfordringer med min hukommelse, overblik og planlægning.dette har gjort at jeg mente at jeg skulle skilles og jeg har taget mine ting med mig men det er desværre sådan at jeg nok ikke helt har fået gennemtænkt min situation og nu føler jeg at jeg er mest hjemme,ser fjernsyn og går en tur og nu savner jeg faktisk min familie, min søn Mads på 14år har ikke lyst til at være hos mig nu og det er jeg meget ked af.jeg må sige at når mads og jeg er sammen kan der godt opstå konflikter og jeg ved ikke hvad jeg skal gøre nu for jeg savner ham meget,mads elsker haven,stranden og vores hund Max og at se film gå ud engang imellem så nu skal jeg så tale med en psykiater og jeg skal på en hukommelsesklinik for ældre.jeg har nogle udfordringer sprogligt hvor jeg godt kan lave halve sætninger og skifte emne,det synes mine børn.jeg ved ikke helt hvad jeg kan gøre nu. Venlig hilsen Lone Nielsen

  • Hej Lone
   Det lyder til at være en ulykkelige situation, du er havnet i. Det er godt, at du får hjælp af en psykiater og en hukommelsesklinik. De er nok bedre til at vejlede dig, end jeg ville være.
   Mvh. Bjarne Toftegård

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>