Forskel på stress og depression?

Linda skriver under Spørg om stress:

“Hej

Jeg er en pige på 18, som afslutter min Handelsgymnasielle eksamen her til sommer. Her for nogle få uger siden fik jeg for 2 gang konstateret stress og med 166 i jeres test ser det ikke helt godt ud. TIdligere har ejg haft en depression på 1½ år men stoppede med medicinen i september.
Da jeg fik konstateret stress gik jeg igen helt ned, og tanken om at skulle igennem det hele en gang tid fik mig til at tabe livslysten og al den energi som jeg endelig havde fået samlet sammen.

Det mit spørgsmål lyder på er, hvad forskel på stress og en depression er ?   

Mvh
Linda”

Hej Linda

Det er aldrig sjovt, hverken at være alvorlig stresset eller at have en depression. Men det er vigtigt at forsøge at beholde livsenergien, trods alt. Måske skal du have hjælp til det.   

Alvorlig stress og depression har mange symptomer, der ligner hinanden, så det kan være svært selv at skelne mellem dem. Alvorlig stress kan bl.a. gøre, at man ikke orker at være sammen med mennesker, at man kan være nedtrykt, at man ikke har noget energi osv. Ved stress vil man imidlertid nogle gange opleve, at man kan have nogle gode dage indimellem, hvilket kan være en indikation på, at det er stress og ikke depression. Selv om symptomerne ligner, er der fysiologisk og mentalt stor forskel på stress og depression, og de skal behandles forskelligt. Du bør derfor tale med din læge om det. Lægen vil spørge mere ind til symptomerne samt til mulige årsager.

Nogle gange kan man kun finde ud af det ved at sætte en behandling i gang. Hvis man f.eks. sætter ind overfor stressen, og du ikke mærker nogen forbedringer i løbet af nogle uger, kan det tyde på, at det er depression. Tilsvarende vil antidepressiv medicin ikke have nogen virkning, hvis det alene drejer sig om stress. Terapi vil dog være godt i begge tilfælde.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

————————————————

Til andre læsere: Kender du til ikke at kunne (eller have kunnet) skelne mellem stress og depression? Skriv gerne om det nedenfor til hjælp for andre i lignende situationer.

2 comments on “Forskel på stress og depression?

 1. Flavia Sethsen

  Hej

  Jeg hedder Flavia Sethsen, jeg blev færdig med min uddannelse som socialrådgiver i jan. 2008 og siden dengang har jeg arbejder med underretninger der kommer til vores kommune her i Grønland.
  Jeg har haft stress symptomer i lang tid, og med stress test har den været helt op til 187.
  men jeg kan ikke sætte grænser, ligemeget jeg prøver, så er mængden af vores arbejder meget arbejdespress.
  Nu har jeg ikke mere snart mere kræfter til mine egne børn.
  selvom jeg er meget glad for mit arbejde, er vores arbejdspress så stor, at jeg snart ikke kan klare det længere.
  hvordan kan jeg komme videre med min nedtrykhed, jeg kan ikke slappe af. Jeg plejer ellers prøve at sidde lidt om aften og ser fjernsyn, men jeg kan ikke slappe af, jeg skal hele tiden lave noget.
  og min stress test bliver ikke mindre.
  Jeg bruger ellers hjemmesiden til at gøre noget ved min stress, men den bliver ikke mindre.

 2. Hej

  Min datter på 15 år er startet på efterskole i aug. 2011. Det var en stor omvæltning for hende at skulle bo sammen med en anden og være i en hverdag, hvor hver time er beslaglagt. Efter jul er hun blevet mere nedtrykt – har let til tårer og svært ved at overskue selv små simple afleveringsopgaver. Hun er meget træt og får nok også sovet for lidt. Vi har troet, at det nok skyldtes, at hun ikke trivedes med sin værelseskammerat. De er nu flyttet fra hinanden, men det har ikke gjort nogen forskel.
  Min mand og jeg har talt om, hun i virkeligheden er stresset, og at det måske er mere alvorligt, end vi har troet. Vi har bestilt tid hos vores læge. Hvis det nu viser sig, at hun har stress, hvordan skal vi så forholde os – Skal hun også sygemeldes og have ro – som man vil anbefale voksne?

  hilsen Lene

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>