Hjertelæge: Det må være stress!

Mogens Pedersen skriver under Spørg om stress:

“Kære Bjarne.
Jeg er en aktiv person, der gik på efterløn for 1 år siden. Det skyldtes, at jeg pludselig lå på operationsbordet på Skajby og fik en stent i kranspulsåren. Hjertelægen sagde; Du ligner ikke en af mine persienter. Du ryger ikke, drikker ikke, har altid dyrket sport, vundet 15 marsters, ikke for tyk, hvad laver du her, ewr du stresset.” Det måtte jeg så indrømme, at øjnene føltes at sidde på tværs. Han sagde så, at hvis jeg ikke stoppede nu, så var det ikke sikkert, jeg levede om 5 år. Derfor stoppede jeg.
  
Imidlertid opstod der en masse vejertrækningsproblemer. Jeg kunne så føre dem hen på travlhed. Når jeg var under pres, havnede jeg på hospitalet. Jeg fik at vide at firmaet havde en forsikring på mig, mod uarbejdsdygtighed. Jeg søgte og fik i sidste uge afslag, da man mente jeg godt kunne klare et 50 % sælgerjob. Det kan jeg absolut ikke. Hvis jeg kunne det, var jeg blevet i jobbet.’
Da jeg fik afslaget gik jeg ind på Stress siden. Det var første gang jeg overhovedet læste noget om stress.
Her gik det op for mig, at jeg har fejlet så meget de sidste 10 år. Jeg kan bl a nævne: Hjertekar sygdomme, forhøjet blodtryk, fortykket hjeteskillerum
Hjerteflimren, hjerteoverrslag, vejrtrækningsbesvær, forstørret prostata, mavesår, stadie 1 af canser i tyktarmen, opereret i Skajby, lungebetændelse.
Jeg tog også en stress test. Den sagde: Søg omgående hjælp. So jeg læser det i dag, er mit forløb afstedkommet af, travlheden i mit firma. Personalereduktion i stor stil, hvor arbejdet blev lagt på bl a mine skuldre. Arbejde til 22 hver aften. 35 telefoner hver dag, kundebesøg, sagstal mm.
Ingen læger, anden ham der satte stenten ind, har talt om stress.
Hvad vil du sige til mig når du læser dette?
Hvad vil du mene jeg skal gøre med hensyn til forsikringen??
Får jeg det mindste stress, hopper hjertet op i halsen.
Det starter en laviner af overlag med luftmangel til følge.
Jeg skal til ankestyrelsen, hvad bør jeg gøre.
MVH
Mogens”

Kære Mogens

1000 tak for din historie. Hjerte-kar-sygdomme er faktisk den alvorligste følgevirkning af langvarig stress, og din historie er et eksempel på dette. Din hjertelæges kommentar, ” Du ryger ikke, drikker ikke, har altid dyrket sport, vundet 15 masters, ikke for tyk, hvad laver du her, er du stresset?” illustrere dette ganske godt. … Stress kan nemlig give samme skader som rygning, for meget alkohol, for lidt motion og overvægt.

Jeg oplever desværre ofte, at læger ikke nævner stress som mulig årsag til diverse sygdomme. Nogle gange får man endda at vide, at “der er ikke noget galt med dig”, selv om man har alvorlige symptomer. Om det er uvidenhed, eller fordi de ikke betragter det som deres problem, ved jeg ikke. Heldigvis er der flere og flere læger, som er opmærksom på stress, som en mulig årsag til mange fysiske symptomer.

Med hensyn til forsikringen, så vil jeg anbefale, at du får din fagforening til at tage sig af sagen. De kender reglerne og genvejene.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

————————-

Kender du til stress og hjerte-kar-problemer? Eller til læger, som ikke tænker på stress? Skriv meget gerne en kommentar nedenfor til glæde for andre.

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>