Hvor længe varer en angst/stress tilstand?

Jan skriver under Spørg om stress:

“Hej Bjarne!
Jeg går rundt med en ubehag/svimmelhedsfornemmelse a la søsyge. Derudover har jeg en trykken/spænding i hovedet mest i panden over øjene ligesom om jeg går og kniber øjene sammen(hvilket ikke er tilfældet). Trykken i maven hører også til hverdagens symptomer. Jeg var ramt af en TCI (forbigående lille blodprop i hovedet i 2007) og har haft svimmelhedsfornemmelsen siden. Derudover synes jeg også det som om jeg ikke kan finde en helt flydende tale, men skal lede lidt efter ordene og nogle gange bytter om på ordene.Det kan også være angst som ligger begravet og spiller mig et puds, angst /stress hænger vel også sammen. Samtidig med dette knager det også i privatlivet så jeg har også søvnproblemer. Jeg er inde i en dårlig spiral.
   Går til psykolog men har svært ved at have tålmodighed til det bliver bedre. Skal også begynde på noget afspænding/yoga Hvor længe kan sådan en angst/stress tilstand vare. Nu har den som sagt varet i 2 år. Håber du kan fortælle om symptomer er meget normale ved stress/angst og om hvor længe dette skal vare.”

og fortsætter:

“Hej igen Bjarne!
Jeg glemte at føje til mit tidligere indlæg, at jeg også har en form for uvirkelighedsfølelse, som om jeg ikke er helt med (som at være i en glasklokke).
Passer dog mit på fuld tid uden problemer.

Håber på nogle gode råd fra dig”

Hej Jan

Med de symptomer, du har, skal du have en læge til at stille diagnosen. Det er vigtigt at udelukke andre ting end stress og angst. Men lad os antage, at det “blot” er stress eller angst.

Stress og angst hænger sammen på den måde, at stress kan føre til angst, og at angst i længer tid giver en kronisk stress. Med de kraftige symptomer, du har, lyder det som både angst og stress.

Hvor længe en sådan tilstand varer, hænger meget sammen med hvilken hjælp, du får, og hvordan dine forhold er. Den første forudsætning for at få det godt, er at din daglige stress / angst stopper. Så længe den er der, får du det ikke uden videre bedre. Symptombehandling hjælper dig ikke. Din psykolog bør kunne hjælpe dig af med din angst, samt enten til at tage skridt til at ændre dine omstændigheder eller til at tackle dem anderledes, således at de ikke stresser dig mere. Efter den daglige angst og stress er væk, skal du regne med et par måneder, før du rigtig er kommet i både fysisk og psykisk balance igen.

Du skriver noget om tålmodigheden i forbindelse med din psykolog. Det tager tid, også det at arbejde med det mentale. Det er også vigtigt, at det er kognitiv terapi, du får, når det drejer sig om angst og stress. 

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

———————————–

Kender du til at en angst eller stress trækker ud? Hvordan har/havde du det? Hvad gør/gjorde du? Skriv gerne om det nedenfor, for på den måde at hjælpe andre.

5 comments on “Hvor længe varer en angst/stress tilstand?

 1. Hej, jeg ved ikke hvor jeg skal henvende mig med mine tanker. Jeg er nu begyndt fultid på arbejde igen efter 5-6 måneders sygemelding med stress og psykologsamtaler som har hjulpet. Jeg startede så småt op i december og pr.1.januar var jeg på fuldtid. Faktisk samtidig som jeg var “rask”, så blev min mand syg… udbrændthed, stress, depression. Vi har to små børn og det er virkelig en ordentlig omgang. Jeg er glad for at jeg forstår hvordan han har det, og han er også deltagende i familielivet med pligter osv. Jeg synes dog at det er så skrøbeligt med mig selv og mit “nye” jeg, at jeg bliver helt nervøs for at blive syg igen. Jeg øsnker ikke at havne der igen!?! Jeg har fået gode redskaber hos min psykolog, men går ikke der længere… og jeg arbejder med nogle ting ad gangen, men jeg kan mærke at jeg er træt, føler mig skidt tilpas (hvilket jeg ikke ved om er almindelig syg eller stress symptom), jeg er træt, er blevet lettere ked af det de sidste dage. Måske er det ved at gå op for mig at det er hårdt det her… vi har ikke megen aflastning fra omgivelser og familie….

  Jeg regnede lidt med at jeg var ude af stressen nu, og ikke skulle kæmpe med ondt i hovedet af og til, træthed og sådan… men det tager nok tid at komme helt ovenpå igen.

  Det jeg måske vil vide er, hvordan jeg sikrer mig, at jeg ikke ender op med at blive syg igen…. jeg prøver at lade være med at påtage mig ansvaret for min mand, så meget som det er muligt. At få små pauser for mig selv, men det er svært med to små børn også.

  kh Kamilla, som er så glad for denne hjemmeside.

 2. Thomas Petersen

  Hej. Jeg har fået konstateret Tinnitus på venstre øre og hører derfor konstant en skingrende lys hyletone som er ved at gøre mig fuldstændig sindsyg, og jeg har i få perioder, hvor jeg har været lidt deprimeret været tæt på at miste livslysten.
  Har talt med en pædagog som kan høre at jeg er meget meget stresset og virker uhyggelig anspændt og det samme siger min kæreste. Jeg har samtidig fået konstateret et alt for højt blodtryk hos lægen.
  Jeg har en stærk mistanke om, at det er stressen som har udløst denne Tinnitus og er da også kommet ind i en uhyggelig ond spiral.
  Når hyletonen i øret stiger i styrke bliver jeg bange og dermed endnu mere stresset, og denne forøgelse af stressen gør bare hyletonen endnu værre med endnu mere stress til følge o.s.v.
  Jeg er begyndt at tage 9 mg. bromam ( nervemedicin ) for overhoved at kunne sove om natten, og render konstant rundt om dagen med en mp3 afspiller for at overdøve denne lyd.
  Jeg er også blevet henvist til en psykolog på Bispebjerg hospital som skulle være expert i Tinnitus, men hvad skulle han kunne gøre ved stress andet end noget samtaleterapi.
  Jeg savner virkelig HJÆLP, og ved snart ikke hvad jeg skal gøre. Er bange for at det hele går grueligt galt en dag, og jeg ikke længere magter mit eget liv. HJÆLP MIG Bjarne

 3. Hej!
  Er meget trist lige nu. Kan ikke forstå hvorfor mit humør svinger så meget som det gør. Har lige haft et par dage hvor jeg mærkede energi og tog både i svømmehallen og i skoven med børnene. Tænkte: ” endelig – nu jeg på vej ” men nu er jeg forfærdelig træt igen, tilbage i min osteklokke, kan ikke overskue noget som helst. Og har bare lyst til at gemme mig under dynen med min uro og mit dårlige syn på mig selv. Hvorfor bliver jeg ved at falde ned i dybet igen? Hvor længe skal jeg lide af denne træthed og disse nedture? Går til mindfullness som desværre slutter nu og får også antidepressiv. Har været sygemeldt 8 måneder nu. Hjælp – giv mig råd og håb!!!

 4. Hej Bjarne
  Jeg er sygemeldt på 3. måned pga. stress symptomer og har nu det problem, at jeg har store vanskeligheder med at fortage mig de ting jeg gjorde på arbejdspladsen, mens jeg gik, i en meget lang periode, og havde det dårligt med stress symptomer — Gå ind af hoveddøren, gå ind på gangen og ind på mit kontor. Jeg har en angst for at jeg igen bliver angrebet af “stressen” . I sidste uge besøgte jeg mine arbejdskollegaer, vi drak kaffe sammen og jeg følte mig godt til pas med at være tilstede i kantinen på arbejdspladsen. Efter et par forspørgler følte jeg mig lidt presset til at prøve gå ind på gangen til mit kontor. Efter 2 skridt ind på gangen mærkede jeg, at det kom imod mig og da jeg nærmede mig mit kontor, ca. 10 skridt derfra, hvade jeg det så dårligt, at jeg måtte vende om – sitrende, rystende, grædende og med vejrtrækningsbesvær forlod jeg området. Efterfølgende har jeg tankermylder om morgenen og bliver nødt til at står op for at få ro.
  Hvordan får jeg løsnet op for mit problem?
  og kan jeg begynde at arbejdet når jeg får et kontor et andet sted i huset – føler mig lidt presset af arbejdsgiver og føler så en stor grå tomhed i hovedet , bliver forvirret/stresset og mangler svar på spørgsmål.
  Hvad skal jeg gøre?

 5. Yvonne Fischer

  Findes der egentlig noget medicin mod strees, og er det noget at I sender til os folk der har det

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>