Kæreste har udmattelsesdepression

Charlie skriver på Spørg om stress:

“Hej, Håber i kan hjælpe mig. min kæreste har lige fået af vide af lægen at hun har en udmattelsesdepression, (ca 5 måned nu).
Jeg vil høre om hvad jeg kan gøre for at støtte op omkring hende bedst mulig vis? det er vel individuelt hvad man skal tage hensyn til, men om der er noget som man kan gøre?
  

Venlig hilsen Charlie”

Hej Charlie

En udmattelsesdepression kaldes i daglig tale for udbrændthed, og det tager lang tid at komme ovenpå igen. Du her ret i, at det er individuelt, hvad man skal tage hensyn til, men overordnet set, skal du støtte din kæreste i alt, der giver hende mere energi, og du skal støtte hende i at undgå alt, der kræver hendes energi. Hvis du er i tvivl, så spørg hende: “Hvad har du mest lyst til nu?” og respektere hendes valg. Jeg går du fra, at hun får en eller anden form for behandling, og den skal du selvfølgelig også støtte hende i.

Jo mere hun laver, der giver energi, og jo mindre hun laver, der dræner hende for energi, jo hurtigere kommer hun ovenpå igen. Det kan f.eks. betyde, at der er nogle mennesker, hun skal se mere, og andre mennesker, hun skal se mindre.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

————————–

Kender du til at have pårørende med udmattelsesdepression / udbrændthed? Læg gerne en kommentar nedenfor.

1 comment on “Kæreste har udmattelsesdepression

 1. Hej Charlie

  Jeg er 42 år og arbejder som revisor. Jeg blev sygemeldt i starten af februar med en udmattelsesdepression/udbrændthed. Jeg er først begyndt at arbejde for 14 dage siden men kun 3 timer om dagen.

  Det bedste du kan gøre for din kæreste er at prøve at forstå hende. Det kan være svært, fordi hun sikkert bare vil have fred. Det ville jeg. Jeg kunne ikke holde ud at have min mand og datter i huset. Vi lavede den aftale at det var ok hvis jeg ikke ville med på besøg hos familie og venner, men at de skulle tage alene afsted også selv om de var bange for at jeg ville blive ked af det.

  Jeg har selv haft meget glæde af at gå lange ture. Det har givet mig energi. Hvor imod det at handel ind kan tage meget energi fra mig. Jeg har prøvet mig frem og fundet de ting der gør mig glad og som giver energi. Jeg siger nej til familefester og steder hvor der er meget larm, fordi jeg ved at det tager min energi. Det tager lang tid at komme ovenpå og det er svært at leve med, men jeg kan se lysere på det nu.

  Jeg har haft svært ved at acceptere at det at være udbrændt er en sygdom, og at jeg ikke kunne arbejde. Jeg har følt mig som et dårligt menneske og har haft brug for at min mand fortalte mig at det var jeg ikke. Det har han måtte sige jeg ved ikke hvormange gange.

  Jeg får antidep. medicin og behandling hos psykolog, og det er en stor hjælp, ellers var jeg ikke der hvor jeg er nu.

  God bedring til din kæreste og bare rolig Charlie din kæreste kommer over det, men hurtigere hvis du støtter hende med at prøve at opfylde hendes behov.

  Hilsen Mor42

You must be logged in to post a comment.