Kan stress lamme en legemsdel?

Lise skriver i indlægget Spørg om stress:

“Kære Bjarne

Jeg er ganske enkelt ved at gå op i limningen!

For 4 uger siden, da jeg skulle til bageren efter morgenbrød, skyllede en underlig sovende fornemmelse igennem højre side af hovedet, hvorefter min højre arm faldt slapt ned. Det varede ikke mere end 10-15 sekunder, så var bevægeligheden tilbage, men det var nok til at jeg gik helt i panik.   Heldigvis handlede jeg rationelt. Fik holdt ind til siden og stoppet den første forbipasserende. Han kontaktede min mand, som kom og hentede mig. Vi kørte til vagtlægen, som indlagde mig. Jeg blev scannet og der blev taget diverse blodprøver uden at det viste noget, der kunne forklare hændelsen. Jeg har yderligere fået scannet mine halsårer, men ingen forkalkningstegn. Nu venter jeg så på en hjertescanning igennem spiserøret + flere blodprøver …. til januar! En læge mener, at det er sandsynligt, at jeg har haft en lille blodprop og har derfor ordineret hjertemagnyl. En anden læge siger, at det højst sandsynligt er en stressreaktion. Der er ingen tvivl om, at jeg har spændt buen for hårdt de sidste måneder med arbejde som efterskolelærer, mor til 3 børn, revyinstruktør- og skuespiller, håndboldtræner + en del underholdningsjob. Dagen før bilhændelsen havde jeg haft et hårdt program uden pauser, fik øjenmigræne men fortsatte ufortrødent. På selve dagen, skulle jeg på malerkursus sammen med mine to piger, før vi skulle på efterårsferie. Ferie blev der ikke meget af! Jeg har været nødt til at sygemelde mig, for jeg er blevet hårdt angrebet af angstanfald. Har hele tiden en fornemmelse af, at min højre side svigter. Er bange for at køre bil. Er bange for at dø. Er i det hele taget bare SÅ bange, så det går ud over alt og alle pt. Jeg græder meget og har svært ved at se mig ud af det hele. Har du hørt om lignende oplevelser, der handler om stress – og ikke fysisk sygdom? Jeg er så bange for at de har overset noget. Kan stress og angst påvirke kroppen så voldsomt, så det føles som om hele højre side er helt “forkert”? Og kan stress simpelthen lamme en legemsdel?

Jeg er begyndt hos en psykolog og håber selvfølgelig via den kanal, at kunne få kontrol over situationen igen. Men det er godt nok op ad bakke.

De bedste hilsner fra Lise”

Kære Lise

Det er en meget ubehagelig oplevelse, du har haft, og det er godt, at du er ved at blive grundigt undersøgt, om ikke andet så for at udelukke fysiske årsager.

Det, du oplever, kan godt skyldes en overbelastning, hvor du har været presset i for lang tid. Det er ikke noget, vores vestlige lægevidenskab kan forklare, men vi kan se, at det sker. Overbelastningen kan resultere i, at vores hjerne på en eller anden måde slår fra. Dette kan ske efter langvarig stress (positiv så vel som negativ) eller angst.

Det er rigtig godt, at du får hjælp mod din angst, da den påvirker dit liv negativt.

Hvis din lammelse eller “forkerte” følelse skyldes stress, så vil den forsvinde, efterhånden som du bliver afstresset og kommer af med din angst. Dvs. du fysisk og psykisk kommer i balance igen.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

—————————–

Hvis du kender til at få en “forkert” følelse eller har oplevet en lammelse, som måske kan skyldes stress, så læg gerne en kommentar nedenfor.

9 comments on “Kan stress lamme en legemsdel?

 1. Aysegül Özkan

  Hej!
  Jeg har selv en far, der et par dage siden havde et anfald. Han fik lammelse i sin venstre arm og reagerede på ingenting, samt havde talebesvær. Efter 1-2 minutter var han helt bevidstløs. Vi ringede efter en ambulance, hvorefter de fandt ud af, efter undersøgelsen, at der ikke var noget i vejen med hans blodtryk osv.
  Dette anfald skete lige efter, at han fik en dårlig besked/nyhed, hvilken gjorde ham ked af det.
  Vi har derfor fortolket denne stress som årsag til lammelsen i armen, da han igennem lang tid har været forstyrret af et bestemt familieproblem.
  Han har ikke været til undersøgelse på sygehuset, da vi fik at vide, at det ikke var nødvendigt. Men hvis I mener, at det er nødvendigt, må I MEGET gerne skrive en kommentar til min kommentar.

  Venlig hilsen

  Aysegül Özkan

  • Else Larsen

   Hej.

   Efter at have læst ovenstående vil jeg fortælle om min lignende situation.
   D 23-7-16 vågnede jeg kl.7.00 med en forfærdelig hovedpine, da jeg satte mig op i sengen var min arm lammet og mit ben virkede som gele.

   Det fortog sig efter en time og jeg kørte på arbejde.

   Mine kolleger syntes jeg snakkede underligt og hang i højre side. De sendte mig på sygehuset, hvor jeg blev scannet og var indlagt 4 døgn med mistanke om blodprop.
   Scanningen viste ikke noget men det var normalt fik jeg at vide, og først efter tre mdr. Kunne man se om der var ar efter en blodprop. Først for nylig var jeg til mr. Scanning som viste at alt var normalt.
   Hvad f…. var det så der skete?
   Jeg tænker også det har været stress da jeg har et krævende arbejde.
   Så kan man blive lammet af stress, det tror jeg.
   Venlig hilsen
   Else Larsen

   • Hej Else
    Tak for din historie. Ja, man kan oplev lammelse som følge af stress. Jeg har hørt flere eksempler på dette. Det er ikke almindeligt, men det sker.
    Mvh.
    Bjarne Toftegård

 2. Susanne

  Hej Aysegül

  Måske det ville være en god idé, at din far taler med sin læge. Man kan jo foretage undersøgelser den vej igennem. Så må lægen vurdere, om det er nødvendigt med flere undersøgelser på evt. et sygehus.
  Under alle omstændigheder skal I tage det alvorlig.

  Mvh Susanne

 3. Hej Aysegül

  Jeg vil, lige som Susanne, anbefale, at din far bliver grundigt undersøgt hos sin læge. Lægen skal så afgøre, om der er noget fysisk, eller om det er angst / stress. Alvorlige symptomer skal altid tages alvorligt.

  Med venlig hilsen
  Bjarne Toftegård

 4. Abdullah sahin

  Hej, jeg var igang med at lave blækregning(matematik) men pludsulig kunne jeg ikke regne eller tænke. Jeg kunne heller ikke huske mit eget cpr. Nr. Så jeg lagde mig til at sove. Men efter 10min da jeg lå i min seng blev jeg lam ude i venstre side og mit ansigt blev også lam, så der kom ambulance. Jeg har været indlagt 2dage, men de kunne ikke finde grunden til hvorfor jeg blev lam. Og jeg er bange for at blive lam resten af livet. Jeg kan ikke sove om natten. Lægen sagde det var pga. Stress. Men hva ska jeg gøre???

  • Hej Abdullah
   Det lyder som en meget ubehagelig oplevelser du har haft. Det kunne være noget alvorligt, men det kan også være stress. Hvis det er stress, så går det over igen, men er nok en påmindelse om, at du fremover skal passe meget bedre på dig selv.
   Mvh.
   Bjarne Toftgård

 5. Hej
  Jeg har en datter som er 23 år gammel, læser til fys. Hun er lammet i sine ben efter en løbetur, hvor hun fik vejrtræknings problemer, hun følte som halsen snøret sig sammen, hun fik samtidig problemer med sine ben, hun huske ikke hvordan hun kom tilbage til de andre i gribben, men her faldt hun om var ukontaktbar , og da hun igen var til at kontakte kunne hun ikke mærke sine fødder og ben, hun blev kørt på hospitalet, der er ikke nogen af de prøver de har taget der viser noget, hun har ikke haft smerter, eller andet, hun kan kan ikke føle noget fra midten af skinnebenet og ned, og det er ens på begge ben, hun skal nu MR skannes. Kan det være stress, eller hvad, Hendes studie er jo hårt med meget læsning og svære eksamener.
  Mvh.
  En bekymret far

  • Hej Gert
   Stress kan komme til udtryk på mange forskellige måder. Det er dog ikke en typisk reaktion. Det må være lægerne, der vurdere om det kan være stress eller noget andet.
   Mvh Bjarne Toftegård

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>