Kronisk sygdom slider på psyken

Cherine skriver under Spørg om stress:

“Hej bjarne, først vil jeg takk dem,mange mange gange,og tager hatten af for deres stærke vilje,som vi ku lære meget af,at komme videre,
desværre er jeg stadig i en ond cirkel, og har brug for konstant hjælp,og skub,da jeg går istå,tit,
mit problem er,at jeg ikke kan acceptere,alt hvad der er sket ufrivilligt,i mit liv,
alt gik istykker,
   
som 16år,fik jeg smerter, og en barsk dom sygedommen ledegigt,som jeg nu har,haft i 23år,jeg fik aldrig læst færdig,aldrig arbejde,men pensionist i en meget tidlig alder,som jeg aldrig acceptered,
mit øgteskab fungered aldrig,jeg levede og kæmpede alene,med 3børn,og væmmelig smertefuld sygedom,jeg har aldrig sovet godt,i de sidste år,har jeg sovet 3/4timer og bliver forstyret af de mindste myre,og søvnen forsvinder,jeg har meget stress,kronisk dagligt hovedpine,låst albue,som ødlægger alt,kortsagt gigten har ødlagt mig total,min børn har lidet meget med mig,og lider selv af meeeget stress,jeg har haft depression,jeg mener ikke lægerne,har givet mig profesionel hjælp,jeg søger selv hjælp,når jeg prøver at se livet lidt lyst,men falder igen,når jeg ser,hvormeget deformered mine,led er blevet,jeg går kun til kontrol hver 3måned i reumatologisk afd,jeg tar methotrexate,folinsyre,og enbrel injection,jeg føler mig indvendig som 80årig,slidt psykisk og fysisk,jeg vil gerne be om hjælp,det kan være,jeg ser anderledes på livet,men er smerte og sorgplaget,jeg har valgt at skilles ,for at få lidt fred i mine resterende år,hviken råd kan i give mig?på forhånd tak”

“Hej igen, glemte at spørge,kan alvorlig stess angst sorg,udvikle sig til svær leddegigt?? en ting ved jeg at mine smerter forværres når jeg er,vred,ked af det sorget,strak kan jeg mærke flere smerter,har meget svært at acceptere mig selv
men somsagt vil jeg ha en forklaring,hvorfor fik jeg gigt???og det vil jeg heletiden tænke over.mvh cherine”

Hej Cherine

Det er helt klart ud fra dine indlæg, at du ikke har det godt, hverken fysisk eller psykisk. Det er vigtigt at skille dine fysiske lidelser fra det psykiske. Jeg kan ikke hjælpe dig med din leddegigt, men jeg kan hjælpe dig med det psykiske. Leddegigt kommer ikke af stress e.l., men du kan opleve, at du i stressende situationer mærker smerten mere tydeligt.

Hvorfor du har fået leddegigt, får du nok aldrig svar på. At spørge dig selv om det, hjælper dig ikke. Hver gang du tænker tanken, så spørg hellere dig selv om: “Hvordan får jeg et bedre liv?” Måske finder du ikke noget svar til at begynde med, men på et tidspunkt begynder svarene at komme.

Din vej til et bedre liv starter med at acceptere dit situation, samtidig med at du gør alt det, du kan, for at få det bedre. Det er både på det fysiske plan med medicin m.v. og det psykiske plan. Det psykiske kan du arbejde med på mange måder. Jeg tror, at min bog “Lev i nuet” vil kunne hjælpe dig rigtigt langt – specielt en af øvelserne med at skrive en “Glædesbog”. Den går ud på, at du køber en notesbog og hver aften skiver du dags dato samt tre nye positive ting fra den dag. Det kan være noget, du har set, hørt, gjort eller oplevet på anden vis. I løbet af en måneds tid vil dit livssyn have ændret sig væsentligt. For på trods af dine lidelser, så ER der mange gode ting i dit liv. Du er bare ikke så god til at få øje på dem … endnu.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

———————————

Kender du til kronisk sygdom og stress? Hvordan tackler du det? Skriv gerne om dine erfaringer nedenfor.

1 comment on “Kronisk sygdom slider på psyken

 1. Tina Hoffbeck

  Kære Cherine,

  jeg kan følge meget af det du siger.
  Jeg er selv kronisk syg og fik meget hjælp af læge Carsten Vagn-Hansen.
  Jeg synes du skal læse om ham, han har en hjemmeside http://www.radiodoktoren.dk her kan du spørge til råds om din gigt.
  Man kan faktisk få hjælp. Du er autuimmun og dette kan vendes til det bedre.
  Når du har fået hjælp til din sygdon, så skal du have hjælp til din stress, dit livsmønster, din “offerrolle”, du skal ud af det gamle mønster og på rette spor og få opbygget livsglæde og livsværdier. Du har brug for en der kan bygge dig op over en lang tid.
  Hjælpen er ikke gjort på et par år.

  Gud har skabt dig og du fortjener et dejligt liv. Du er noget ganske specielt og skal nu gøre krav på sygdomsbedring og højne din livskvalitet.
  Tænk på dig og dine børn.

  Venligst Tina

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>