NYHED: Måling af stresshormoner med spytprøve – Kortisol

Jeg har fået en aftale med et af de førende laboratorier om at kunne måle niveauet af stresshormoner ved hjælp af spytprøver.

Prøvetagningen er simpel. Man får fire små rør med prop, som man på fire forskellige tidspunkter i løbet af en dag samler spyt op i. Prøverne sendes til laboratoriet, som kan måle niveauet af stresshormonet kortisol, og hvordan det varierer i løbet af dagen. Et højt niveau er udtryk for for meget stress. Et for lavt niveau, specielt sidst på dagen, kan være udtryk for udbrændthed. Foruden kortisol måles hormonet DHEA.

Du kan læser mere om muligheden for at få målt niveauet af stress eller udbrændthed her: Måling af kortisol ud fra spytprøve – Stresshormoner

Med venlig hilsen

Bjarne Toftegård
Leder af Forebyg Stress ApS

——————————————

Har du spørgsmål eller kommentarer til dette, er du velkommen til at skrive dem nedenfor!

9 comments on “NYHED: Måling af stresshormoner med spytprøve – Kortisol

 1. vibeke

  Hvordan kan man være sikker på cortison prøvesvaret. Jeg ved at cortison er meget svær at måle. Jeg forstiller mig at spydt er meget forskellig fra person til person og også svinger meget i kvalitet alt efter hvad vi lige har drukket, spist eller tænkt på. Er spyt cortisonniveuet vigtigere end blodplasma cortisonniveuet? Er der en sikker sammenhæng mellem plasmacortison og spytcortison? Hvordan finder laboratoriet en god baseline? Glæder mig til svarene – nu vil jeg læse lidt om DHEA. Tak

 2. Hej Vibeke

  Tak for spørgsmålet. Blot for at undgå misforståelser, så er det kortisol og ikke kortison, man måler. Og det er på ingen måde svært for et laboratorium at måle koncentrationen af kortisol i en spytprøve. Dette er standardmålinger, som bliver brugt i vid udstrækning inden for forskningen.

  Det kortisol, vi har i spyttet, er det samme, som vi har i blodet. Spyt bliver udskilt af spytkirtlerne og kortisol-niveauet hænger nøje sammen med det, vi har i blodet. Grunden til at bruge spytprøver er, at det kan gøres som en ”hjemmeprøve”, i modsætning til blodprøver. Man skal selv kunne tager prøverne, da der skal tages fire prøver i løbet af én normal hverdag.

  For at sikre, at man bruger ”friskt” spyt, må man ikke spise eller drikke noget i én time før prøven tages, og man skal skylle munden grundigt lige inden.

  Hvad baseline angår, så er der naturligvis en vis variation fra person til person, men ikke større end at det er muligt at operere med nogle grænseværdier. Det svarer til det, lægerne gør, når man får tage en blodprøve. Nu er selve koncentrationen af kortisol kun én ud af flere parameter. Det er lige så vigtigt at se på variationen henover døgnet, sammenholdt med hvordan dagen har været den pågældende dag. Derfor tages der fire prøver og ikke blot en enkelt. Desuden måler man også koncentrationen af DHEA, som sammenholdt med kortisolen fortæller, hvor langtidsudviklet stressen er.

  Med venlig hilsen
  Bjarne Toftegård

 3. Mette Jensen

  Hvad er prisen for at få lavet denne kortisol-prøve?
  Og hvis kortisolniveauet rent faktisk er konstant højt som ved f.eks. langtidsstress / stresseudløst depression, hvad gør man så ved det, når jeg ikke tåler antidepressiver / ikke har effekt af dem?
  mvh
  Mette

 4. Hej Mette
  Prisen for at få målt dit kortisolniveau er kr. 1950,-. En analyse af dit kortisolniveau viser, hvordan du ligger i forhold til normalen. Det er ligesom en prøve hos lægen. Den kan være med til at afklare, hvad du fejler, hvis man er i tvivl, eller for an underbygge en diagnose. Når man så ved det, så er det næste at finde ud af, hvordan man afhjælper det.
  Når du har en depression, så skal den behandles som sådan, om det så er medicinsk eller terapeutisk, og på det punkt kan jeg ikke hjælpe dig. En indsats mod stress er kun aktuel, hvis du stadigvæk oplever stress.
  Mvh. Bjarne

 5. Jesper Sand

  Hej Bjarne

  Jeg går i 3.g på gymnasiet og skal snart skrive SRP om “Stress i det senmoderne samfund”. Fagkombinationen er biologi og samfundsfag, og jeg har overvejet, om jeg på en eller anden måde kunne opstille mit eget naturvidenskabelige forsøg i biologi-delen. Formålet skulle være at påvise, at der udskilles adrenalin og noradrenalin ved akut stress-påvirkning. De stress-målinger, der tilbydes de fleste steder, sigter på at afsløre langvarig stress (kortisol) og er desuden ret dyre. Derfor er mit spørgsmål: Kan man selv måle niveauet af adrenalin og noradrenalin relativt simpelt, hvis man får adgang til det rette udstyr (gennem skolen eller sygehuset), eller SKAL prøverne analyseres på et laboratorium? Jeg håber, det kan lade sig gøre, for det ville virkelig løfte min opgave, hvis jeg byggede noget af den på min egen empiri.

  Mvh Jesper Sand

 6. Hej Jesper
  Det lyder som et spændende projekt du har. Vedr. måling af adrenalin og noradrenalin, så er det ikke noget, du selv kan gøre. Du kan evt. spørge på et læge-laboratorium, om de kan hjælpe dig. Et problem er, at det nok kræver en blodprøve, hvor kortisol også kan måles i en spytprøve. Alternativt skal du satse på at måle HRV (Heart Rate Variability), som er inde og måle på det autonome nervesystem. Detter gøres med en pulsmåler og et program på en computer eller med et håndholdt device.
  Mvh Bjarne

 7. Tobias Juliussen

  Hej Bjarne.

  Må lige rette dig en gang.

  Den koncentration af kortisol (som forøvrigt staves med k på dansk) som vi har i blodet, er ikke den samme som den vi har i vores spyt.

 8. Maria Christina Ytterberg

  Hej Bjarne.
  Jeg har for nogle år siden været nede med stress og depression og har herefter tilpasset mit liv, så stressniveauet er minimalt i forhold til hvad jeg magter. Jeg dyrker motion flere gange om ugen, også yoga og andet afslappende. Jeg oplever, at jeg et par (flere) gange om året får perioder på ca en uge, hvor jeg får diffuse smerter i hele kroppen og influenzasymptomer, kløen i huden, træthed osv. Især i ferieperioder. I år var det i påskeferien og nu, i sommerferien. Jeg har læst mig til, at det kan være kortisolniveauet der er unaturligt højt i en periode, og det kan give de symptomer. Hvad kan jeg gøre for at undgå at bruge så mange dage på dette? Det kan også give sygedage på arbejdet. Hvordan kan jeg regulere min motion fx? Kan jeg forebygge ved ikke at dyrke så hård motion fx op til en ferie og slappe mere af? Skal jeg slappe af/hvile når jeg har det forhøjede kortisolniveau eller skal jeg motionere som jeg plejer? Gad egentlig godt at tale med en specialist om det her, for jeg har så meget styr på det, så jeg sagtens selv kan kontrollere det, hvis jeg bare ved hvordan jeg bedst behandler kroppen i den her periode.

 9. Jeg har fået konstateret forhøjet cortisol 597 eller 397. Normalt er den 536 eller 336 . Det er tre år siden jeg fik stress. Hvad skal jeg gøre

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>