Problemer med maven, tanker og stress?

Lea skriver på Spørg om stress:

“Hej Bjarne.
Jeg har igennem flere år haft problemer med min mave, jeg har fået taget fødevareallergiteste og kikkertundersøgelser og de har ikk fundet noget. Når det er værst har jeg ondt oppe i soloplexsus(oppe ved mavesækken), og kan have problemer med at trække det dybe vejr, også er mit soørgsmål bare om det kan være stress? Jeg er 21år og har ikke en speciel stresset hverdag men tilgengæld er jeg en tænker og kan hurtigt komme til at “stresse” mig selv. Hvad kunne jeg gøre ved dette?
   jeg spiser sundt men har ikke rigtigt overskud til motion for tiden fordi jeg har været så træt de sidste par måneder, men ellers har jeg løbet og dyrket yoga.

Mvh Lea”

Hej Lea

Det er godt, du er blevet grundigt undersøgt vedr. din mave. Stress kan godt give problemer med maven, men man bør altid udelukke andre årsager. Du nævner også manglende overskud og træthed, som også kan hænge sammen med stress. Så symptomerne er der.

Det næste man ser på er årsagerne. Du skriver, at du ikke har en specielt stresset hverdag, men at du til gengæld er en “tænker” og hurtigt kan komme til at stresse dig selv. Stress kan både komme fra ydre ting og fra ens egne tanker. I dit tilfælde er det tilsyneladende tankerne. Man kan sagtens blive alvorligt stresset, alene på grund af sine tanker. Der behøver altså ikke være ydre årsager. Det kan således sagtens være, at det er stress eller noget andet psykosomatisk, du har. Uanset, hvad man kalder det, er løsningen den samme.

Når stressen hovedsageligt kommer fra tankerne, så er det tankerne, du skal arbejde med. Kognitiv terapi vil helt sikkert kunne hjælpe dig. Vær sikker på, at når du kontakter en psykolog, at vedkommende giver kognitiv terapi.

Det er rigtig godt at du er opmærksom på vigtigheden af motion, dyrker yoga og spiser sundt. Det holder dig oppe, men løser ikke problemerne.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

———————————————–

Kender du til problemer med maven i relation til tanker eller stress? Læg gerne en komentar nedenfor.

6 comments on “Problemer med maven, tanker og stress?

 1. Hej, 😀
  jeg har problemer med maven, jeg skal på wc(ikke tisse, men det andet..) vær dag om morgenen. Jeg sætter mig altid på wc derhjemme inden jeg skal i skole og prøver at slippe af med det inden – men det virker simpelthen ikke før jeg er i skolen. Jeg kan næsten slet ikke holde mig, og når jeg holder mig, for jeg stor smærte i maven (nogle gange helt der nede, med blæren eller der) og det følels som jeg skal prutte rigtig meget, det skal jeg også mange gange.

  Jeg tør slet ikke længere gå i stramme bukser og bluser længere, især stramme bukser, for så skal jeg bare rigtig meget på wc igen, og det værste, have luft i maven midt i timerne.

  Men 2-3 gange har jeg været på wc om morgenen hjemme, så er aldt i orden, eller, næsten. 😀 Hvade jeg bare kunne fundet ud af hvordan jeg kunne slippe af med aldt det der hjemme kl ca. 6? jeg spiser klokken 10, 3, 6 og nogle gange om aftenen.

  Jeg har været til lægen og han har undersøgt om jeg er elærgisk over for noget, men han siger aldt er i orden. Men jeg tvivler, mange som har været til den læge har været syge aligavel. Måske er har jeg betændelse nogle steder? Stress? Jeg hved det virklig ikke, jeg vil bare leve et almindeligt teenegere liv… og holde op med at bekymre mig over sådan noget.

  Mange, mange, mange venlige hilsen Marie

 2. Hej Marie

  Problemer med afføring kan sagtens hænge sammen med stress. Men det behøver ikke at være tilfældet. Du har åbenbart en vane med at skylle på toilettet om morgenen. Og det går ikke så godt, sikkert da du ikke har tid nok, og at det i sig selv stresser dig. Men måske kan du ændre dit mønster, så du går på toilettet f.eks. efter aftensmaden? Ofte er trangen størst lige efter et større måltid.

  Med venlig hilsen
  Bjarne Toftegård

 3. Hej Bjarne.

  Jeg har det problem at hvis jeg skal ud og gå tur i skoven, køre langt eller bare ud med min datter eller veninder. Så ofte har jeg diarré. Jeg kan lige ha været på toilletter inden jegctagwr sko og jakke på, men så snart jeg er ude i bilen så kan jeg mærke det er tilbage. Det føles som om jeg ikk kan holde mig.

  Kan dette skyldes stress? Det ikke hele tiden eller hver gang, men oftes hvor jeg skal noget, og der ikk lige er et toilet i nærheden, eller jeg skal prøve noget nyt.

  • Hej Charlotte.
   Det ud oplever kan godt være relateret til stress. Ved akut stress (i modsætning til den alvorlige stress) kan kroppen komme i et alarmberedskab, hvor diare kan være et af symptomerne. Det lyder, som det påvirker dit liv væsentligt. Måske skulle du tale med din læge om det, og få henvisning til en psykolog. De vil muligvis kalde det angst, men det er to sider af samme sag. Det er noget med at få arbejdet med tankerne og følelser, når du skal noget nyt, eller hvis der ikke er et toilet i nærheden.
   Mvh. Bjarne Toftegård

 4. Hej

  Jeg er 25 år gammel og har du sidste 3 måneder kæmpet med at jeg er meget oppustet, særligt er det galt om aftenen – det forværres ligesom i løbet af dagen, for hvert måltid jeg indtager. Samtidig kæmper jeg også med åndenød – jeg har en meget overfladisk vejrtrækning og har helt vildt svært ved at tage en dyb indånding. Sommetider har jeg også behov for at gabe, men kan ikke rigtig. Vejrtrækningen forværres også i løbet af dagen, for hvert måltid jeg indtager.
  Stort set hver aften (og lidt i løbet af dagen) har jeg halsbrand og sure opstød. Min afføring er vekslende og sommetider kan der gå dage mellem at jeg er på toilettet. Jeg har i en periode ikke dyrket noget motion andet end de sædvanelige gåture fra A til B, men er de seneste 14 dage begyndt at løbe lidt, gå længere ture med det formål at gå turen og ikke bare transportere mig selv, og så har jeg også kastet mig over lige begynder yoga hjemme i stuen.

  Jeg er meget opmærksom på, at alle de ovenstående symptomer er værst, når jeg er hjemme hos mig selv, i min lejlighed, alene (jeg bor alene). Jeg er hér også meget opmærksom på om og når symptomerne så opstår. Jeg har på fornemmelsen at det altså i høj grad er mit hoved, der spiller mig et puds – specielt fordi jeg også tænker meget på, hvad der kan være galt. Det er altså som om at jo mere jeg er selv med mine tanker, jo mere forværres symptomerne.
  Når jeg eksempelvis er sammen med venner/veninder eller min familie, er på universitetet eller på arbejde, så oplever jeg ikke symptomerne på samme måde, enten fordi de ganske enkelt ikke er der, eller fordi jeg “glemmer” at tænke over dem.

  Jeg er studerende på 4 semester af min kandidatuddannelse, og kan godt mærke presset omkring at jeg snart er færdig og skal ud i “den virkelige verden”. Jeg har ved siden af studiet også et studiejob, er vikar engang imellem og så laver jeg frivilligt arbejde. Jeg føler ikke selv at jeg har travlt, så kan det måske være noget kognitivt – særligt når nu jeg også oplever det værst, når jeg er alene og har “tid til” at tænke.

  Mvh

 5. Hej Astrid.
  Det lyder rigtigt meget som dine symptomer hænger samme med dine tanker. Det kan dog altid være en god ide, at tale med en læge om dette. Der er mange måder at arbejde med sine tanker på, og en af dem er metakognitiv terapi. Men en anden mulighed er at arbejde mere målrettet med din situation og se på, hvad der skal til, for at ændre denne. Endelig kan der være noget angst indover, fx helbredsangst, hvor symptomerne i sig selv giver symptomer. Her vil fx kognitiv terapi kunne hjælpe. Alle tre dele er relevante, det er blot hvad du tror vil hjælpe dig bedst.
  Mvh Bjarne Toftegård

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>